ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.03.2024 |

Български  English


ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС
Публикувано на: 09-06-2020




ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС

Брюксел, 9 юни 2020 г. - Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) и Eurelectric приветстват фокуса върху инфраструктурата за електрически зарядни превозни средства в плана за възстановяване на коронавирус, обявен от Европейската комисия.

Асоциациите подкрепят целта - финансиране на 1 милион зарядни точки, посочени в плана. Те обаче отбелязват, че тази цел вече е била част от Европейската Зелена сделка и целта е доста под това, което ще се изисква в действителност. Според собствените изчисления на Комисията до 2030 г. ще са необходими около 2,8 милиона публично достъпни зарядни точки - около 15 пъти повече от това, което съществува в момента в Европейския съюз.

Ето защо автомобилният и електромобилният сектор обединиха усилията си, за да подчертаят нарастващата спешност за преразглеждане на остарялата директива на ЕС за алтернативни горива за инфраструктура (AFID). Настоящата директива, която беше приета през 2014 г., не е в съответствие с техническото развитие на електрическите превозни средства или технологиите за зареждане и освен това страда от слабо прилагане от страна на държавите-членки.

Следователно ACEA и Eurelectric призовават Комисията да ускори плановете си за преглед на AFID, като част от плана за възстановяване на Европа. Тази преработена директива следва да въведе много по-амбициозен подход за разгръщане на пунктове за зареждане и водородните зарядни станции в целия Европейски съюз. Разгръщането на инфраструктурата (особено в основните TEN-T и цялостните мрежи и в градските райони) трябва да съответства на показателите за превозни средства с нулеви и ниски емисии, определени от ЕС за 2025 и 2030 г., и трябва да отчита капацитета на точките на зареждане и класовете на мощност на превозните средства.

Камионите и автобусите например имат различни нужди, когато става въпрос за инфраструктура, поради по-високата им мощност и потребление на енергия, както и специфичното пространство, паркинг (за зареждане през нощта) и изисквания за достъп. Комисията също така посочва строителния сектор в своя план за възстановяване, отделяйки средства за обновяване. ACEA и Eurelectric смятат, че тази „вълна за обновяване“ представлява идеална възможност да се гарантира, че пунктовете за зареждане са интегрирани в публични и частни сгради, чрез специален финансов пакет и свързано законодателство.

За да засили търсенето след драматичния срив в продажбите на превозни средства наблюдаван през последните месеци, планът за възстановяване на ЕС предвижда също да насърчи „изцяло обновяване на автопарка“. "Трябва да наблюдаваме бързи действия по внедряването на инфраструктурата, за да дадем увереност на потребителите да излязат и да купят електрическо превозно средство, като по този начин гарантираме, че автопаркът може да бъде подновен по екологичен начин", призова Ерик-Марк Хуйтема, генерален директор на ACEA ,

„Включването на чистата мобилност във възстановяването на Европа изисква ускоряване на пускането на акумулаторни електрически превозни средства и въвеждането на инфраструктура за зареждане, както и модернизиране на мрежите и разработване на подходящи решения за съхранение. Тези четири точки трябва да бъдат централни и взаимосвързани във всяка дискусия относно бъдещето на мобилността, както и в плановете за възстановяване “, заяви Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric.
________________________________________
• В този контекст електрически зарядните превозни средства включват електрическите превозни средства изцяло на ток и хибридни електрически превозни средства, които изискват инфраструктура за презареждане, която ги свързва към електрическата мрежа.
• Документът за позицията на ACEA относно прегледа на Директивата за инфраструктурата за алтернативни горива може да бъде намерен тук: https://www.acea.be/publications/article/position-paper-review-of-the-alternative-fuels-infrastructure-directive.
• Вижте информацията за политиката на Eurelectric: Инфраструктурата за зареждане в Европа е подходяща за следващото десетилетие и документ за позицията: Политики за достатъчно разгръщане на инфраструктура за зареждане на EV в ЕС.
• През първото тримесечие на 2020 г. сегментът на електрическите автомобилен значително се увеличи като пазарен дял и нарасна до 6,8% от общите продажби на автомобили в ЕС (от 2,5% през първото тримесечие на 2019 г.).
• През 2019 г. електромобилите представляват 0,2% от общия пазар на нови автомобили. Процентът беше 1,2% за микробусите миналата година и 4% за автобусите.
• През първото тримесечие на 2020 г. възобновяемите енергийни източници покриха повече от 40% от микса на производство на електроенергия в Европа, осигурявайки електрически зарядни превозни средства с най-чистото електричество в историята.
• През 2020 г. по-високата продукция от чисти източници на електроенергия доведе до 39% спад на свързаните емисии на CO2, произтичащи от сектора.




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.