ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 26.09.2020 |

Български  English


ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС
Публикувано на: 09-06-2020
ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС

Брюксел, 9 юни 2020 г. - Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) и Eurelectric приветстват фокуса върху инфраструктурата за електрически зарядни превозни средства в плана за възстановяване на коронавирус, обявен от Европейската комисия.

Асоциациите подкрепят целта - финансиране на 1 милион зарядни точки, посочени в плана. Те обаче отбелязват, че тази цел вече е била част от Европейската Зелена сделка и целта е доста под това, което ще се изисква в действителност. Според собствените изчисления на Комисията до 2030 г. ще са необходими около 2,8 милиона публично достъпни зарядни точки - около 15 пъти повече от това, което съществува в момента в Европейския съюз.

Ето защо автомобилният и електромобилният сектор обединиха усилията си, за да подчертаят нарастващата спешност за преразглеждане на остарялата директива на ЕС за алтернативни горива за инфраструктура (AFID). Настоящата директива, която беше приета през 2014 г., не е в съответствие с техническото развитие на електрическите превозни средства или технологиите за зареждане и освен това страда от слабо прилагане от страна на държавите-членки.

Следователно ACEA и Eurelectric призовават Комисията да ускори плановете си за преглед на AFID, като част от плана за възстановяване на Европа. Тази преработена директива следва да въведе много по-амбициозен подход за разгръщане на пунктове за зареждане и водородните зарядни станции в целия Европейски съюз. Разгръщането на инфраструктурата (особено в основните TEN-T и цялостните мрежи и в градските райони) трябва да съответства на показателите за превозни средства с нулеви и ниски емисии, определени от ЕС за 2025 и 2030 г., и трябва да отчита капацитета на точките на зареждане и класовете на мощност на превозните средства.

Камионите и автобусите например имат различни нужди, когато става въпрос за инфраструктура, поради по-високата им мощност и потребление на енергия, както и специфичното пространство, паркинг (за зареждане през нощта) и изисквания за достъп. Комисията също така посочва строителния сектор в своя план за възстановяване, отделяйки средства за обновяване. ACEA и Eurelectric смятат, че тази „вълна за обновяване“ представлява идеална възможност да се гарантира, че пунктовете за зареждане са интегрирани в публични и частни сгради, чрез специален финансов пакет и свързано законодателство.

За да засили търсенето след драматичния срив в продажбите на превозни средства наблюдаван през последните месеци, планът за възстановяване на ЕС предвижда също да насърчи „изцяло обновяване на автопарка“. "Трябва да наблюдаваме бързи действия по внедряването на инфраструктурата, за да дадем увереност на потребителите да излязат и да купят електрическо превозно средство, като по този начин гарантираме, че автопаркът може да бъде подновен по екологичен начин", призова Ерик-Марк Хуйтема, генерален директор на ACEA ,

„Включването на чистата мобилност във възстановяването на Европа изисква ускоряване на пускането на акумулаторни електрически превозни средства и въвеждането на инфраструктура за зареждане, както и модернизиране на мрежите и разработване на подходящи решения за съхранение. Тези четири точки трябва да бъдат централни и взаимосвързани във всяка дискусия относно бъдещето на мобилността, както и в плановете за възстановяване “, заяви Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric.
________________________________________
• В този контекст електрически зарядните превозни средства включват електрическите превозни средства изцяло на ток и хибридни електрически превозни средства, които изискват инфраструктура за презареждане, която ги свързва към електрическата мрежа.
• Документът за позицията на ACEA относно прегледа на Директивата за инфраструктурата за алтернативни горива може да бъде намерен тук: https://www.acea.be/publications/article/position-paper-review-of-the-alternative-fuels-infrastructure-directive.
• Вижте информацията за политиката на Eurelectric: Инфраструктурата за зареждане в Европа е подходяща за следващото десетилетие и документ за позицията: Политики за достатъчно разгръщане на инфраструктура за зареждане на EV в ЕС.
• През първото тримесечие на 2020 г. сегментът на електрическите автомобилен значително се увеличи като пазарен дял и нарасна до 6,8% от общите продажби на автомобили в ЕС (от 2,5% през първото тримесечие на 2019 г.).
• През 2019 г. електромобилите представляват 0,2% от общия пазар на нови автомобили. Процентът беше 1,2% за микробусите миналата година и 4% за автобусите.
• През първото тримесечие на 2020 г. възобновяемите енергийни източници покриха повече от 40% от микса на производство на електроенергия в Европа, осигурявайки електрически зарядни превозни средства с най-чистото електричество в историята.
• През 2020 г. по-високата продукция от чисти източници на електроенергия доведе до 39% спад на свързаните емисии на CO2, произтичащи от сектора.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ се присъедини към Европейски алианс за чист водород

  ИКЕМ се присъедини към Европейски алианс за чист водород

  19-08-2020

  Европейският алианс за чист водород има зoще ...  ИКЕМ участва в проект: ''SmartCTClusters'', по програма COSME на европейската комисия

  ИКЕМ участва в проект: ''SmartCTClusters'', по програма COSME на европейската комисия

  11-08-2020

  Проектът е фокусиран върху създаване на партньорства и връзки между фирмите в Европа, работещи oще ...  Конкурс за ЕСЕ: ''ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА – В СИМБИОЗА С ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОБИЛНОСТ''

  Конкурс за ЕСЕ: ''ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА – В СИМБИОЗА С ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОБИЛНОСТ''

  29-06-2020

  Конкурсът се организира съвместно с АЕЦ "Козлодуй, АЕЦ Козлодуй „Нови мощности&ldqu oще ...  ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС

  ACEA & Eurelectric - за повече зарядни станции съгласно плана за възстановяване на ЕС

  09-06-2020

  Тепърва ще се дискутира по-конкретно, но определено си проличава, че автомобилната индустрия е oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2020
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
    
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.