ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.03.2024 |

Български  English


Porsche Taycan в момента е най-добрият електромобил на дълги разстояния
Публикувано на: 14-12-2019




Porsche Taycan в момента е най-добрият електромобил на дълги разстояния

Чистият диапазон или максималният капацитет за зареждане, говори само малко за това, колко бързо всъщност можете да продължите по-дългите пътувания с една или повече спирания на зареждане. Поради тази причина инженерната консултантска компания P3 Automotive разработи индекс на зареждане P3, за да създаде реална възможност за сравнение за потребителите.

***
Сравнението на два електрически автомобила е сравнително просто: чия батерия предлага повече (използваемо) енергийно съдържание, кой има по-високия стандартен обхват, кой автомобил има по-високия максимален заряд на постоянен ток? Всеки, който някога е карал електрически автомобил знае проблемите с това сравнение: стандартната консумация и диапазоните са трудно постижими, максималната мощност на зареждане често е налична само в много малка област и много фактори като температура и влияние на тока. Нивото на зареждане на батерията е действителната способност за зареждане.

Имайки това предвид, P3 Automotive разработи зарядния индекс P3, който сега се публикува за първи път и се предлага изключително на electrive.net. Според компанията, два въпроса са особено важни, за да може потребителят да получи стойност за съпоставимостта на различните модели: Какъв диапазон е необходим, за да стигне до следващата спирка или дестинация? И колко време отнема процесът на зареждане, за да се презареди този диапазон?

Самият индекс е коефициент на реално презаредения диапазон в рамките на 20 минути до целевата стойност от 300 километра презареден обхват. Според P3, фактът, че скоростта на зареждане е свързана с консумацията, би трябвало да доведе до „по-голяма прозрачност по отношение на всекидневната пригодност на електрическите автомобили при пътувания на дълги разстояния“.

С други думи, кола, която достигне идеалната стойност на индекса 1,0, може да презареди тези 300 километра за 20 минути и по този начин да измине 600 километра само с едно спиране за зареждане, ако батерията е била пълна в началото на пътуването. Стойността от 300 километра е избрана, тъй като типичните водачи на дълги разстояния така или иначе биха направили кратка почивка поне на всеки 250 до 300 километра, според P3.

Но какви са „истинските“ стойности за зареждане на производителността и консумацията? За да се получи представителен резултат за капацитета на зареждане, при който краткосрочните пикове, много ниски нива и регулирането на капацитета на зареждане при високи нива не се записват, P3 изчислява средния капацитет на зареждане в „прозорец на зареждане“ от 20 до 80 процента.



P3-зареждане-индекс-2019-02-мин

В резултат Porsche Taycan в момента се представя най-добре. Въпреки че никой от наличните в момента модели не достига възможната идеална стойност от 1,0, Porsche се доближава най-близо до 0,72 - следван от VW ID.3 във версията с най-голямата батерия от 77 кВтч с 0.7 и Tesla Model 3 с 0.66 индексни точки.

Въпреки това, както на Taycan, така и на ID.3 все още липсват стойностите на потреблението от ADAC Ecotest, а на ID.3 също липсва подробна крива на зареждане. P3 е направил свои собствени оценки тук. "Можем да оценим добре кривите на натоварване, тъй като познаваме всички превозни средства от 10 години", казва Маркус Хакман, управляващ директор E-мобилност на P3 Group и един от двамата автори на изследването. „Ако погледнете съобщения и стойности за поведението на Volkswagen при зареждане в един или друг момент, вече можете да идентифицирате първите точки за закрепване“, добавя Кристиан Геринг, съавтор и старши консултант за електронна мобилност в P3. „Разбира се, такива оценки ще бъдат коригирани нагоре или надолу с нашата публикация или измервания.“



P3-зареждане-индекс-2019-01-мин

За ID.3 P3 изчислява средно 108 kW в прозореца за зареждане, което поставя MEB Stromer зад Taycan, Audi e-tron и Model 3 на четвърто място по отношение на производителността на зареждане - дори пред модел S. Защото ID.3 Ако (изчислената) надбавка за Ecotest все още е автомобилът с най-ниска консумация на оценката, VW може да презареди за 211 километра в планираните 20 минути.

Това, че Taycan все още изпреварва ID.3, се дължи предимно на високия капацитет на зареждане на неговата 800-волтова бордова система, тъй като консумацията на електрическия Porsche е зададена от P3 като най-висока в сравнение. От максималните възможни 270 kW според производителя, средно 224 kW остава над разгледания прозорец за зареждане с 20-80 процента SoC - прави обхват от 216 километра за 20 минути. Въпреки, че средният капацитет на зареждане е повече от два пъти по-висок, презаредените километри са само малко над нивото на ID.3.

Възможните 250 кВт на Supercharger V3 в Tesla Model 3 са извън прозореца, а според P3 Tesla също „има най-бърз спад на мощността на зареждане в цялото тестово поле чрез процеса на зареждане“. Следователно той е „достатъчен“ само за средно 128 kW, докато Audi e-tron quattro, който номинално е 150 kW по-бавен, може да поддържа тази стойност много постоянна в прозореца за зареждане и средно 149 kW.

Резултатът: Докато Tesla може да презареди впечатляващите 126 километра през първите десет минути, "само" 71 километра се добавят през втората половина от планираното време за зареждане. Тъй като мощността на зареждане на Audi бавно се увеличава до 70 процента SoC, тя се зарежда през второто полувреме на 88 километра, дори малко по-бързо, отколкото в началото (85 километра).

Сравнението с e-tron е особено интересно, тъй като ефектите от други фактори, като размер на батерията и консумация са особено големи. Докато самият модел 3 е един от най-ефективните автомобили в сравнение с изчислената надбавка, Audi има второто най-високо потребление и по този начин изостава от Tesla с индексна стойност 0,58, въпреки по-добрите средни характеристики на зареждане. С постоянното си поведение при зареждане, Audi е в състояние да задържи малко по-напред от Tesla Model S и Model X в оценката, като и двата оценяват 0.53 индексни точки - въпреки потреблението, което е с около 5 kWh по-ниско.

Подобна картина е показана малко по-долу: Mercedes-Benz EQC с 99 kW има значително по-висока средна мощност на зареждане в сравнение с Hyundai Kona с 63 kW. Поради значително по-високата ефективност на корейския електрически автомобил, индексът на зареждане P3, при 0,42 (EQC) и 0,41 (Kona), е почти същият по отношение на тяхната пригодност на далечни разстояния.

Предвиждат се допълнителни оценки:
Когато сравняваме EQC и Kona, както и Model 3 и e-tron, също така става ясно, че това са автомобили от напълно различни сегменти. "Ако на пазара има повече превозни средства, не бих изключил, че индексът може да бъде коригиран и за конкретни сегменти", казват от P3. „Към днешна дата има твърде малко превозни средства, така че в аспект на дългите разстояния всеки може (и трябва) да бъде тепърва сравняван.“

Разбира се вниманието е съсредоточено върху най-добрите версии на оценяваните понастоящем превозни средства, за да има основа за сравнение. Целта ще бъде, ако е налице, да се изключат други опции за акумулатор и задвижване на превозните средства в индекса - така че, например, перспектива за модел 3 да може да използва оценката, за да прецени дали стандартният обхват плюс е достатъчен за нуждите му на дълги разстояния или дали обсегът на по-дългия обхват (и по-бързо зареждане) на двумоторната версия ще бъде по-добра.

Автомобили като BMW i3, от друга страна, напълно липсват в оценката, въпреки че някои потребители също използват такива „градски“ електрически коли при случайни по-дълги пътувания. „Първата версия на индекса за зареждане на P3 е разработена за всички превозни средства, които са пуснати на пазара с дългосрочни изисквания за годност“, обясняват от P3. Очевидно е, че превозно средство като i3 не би се представило добре в индекса дори с батерията от 42,2 кВтч. Предвидените 300 километра са просто нормални, но трудно могат да бъдат постигнати при скорост на магистрала. Поради тази причина такива превозни средства не са взети под внимание при оценката на дълги разстояния. Можете да разгледате други случаи на употреба и да ги оцените. Тук можете да бъдете първи. Изтеглете P3 индекс за зареждане като PDF.

 

От https://www.electrive.net




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.