ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


В Бургас се създава общност на знания и иновации за развитие на градската мобилност
Публикувано на: 15-05-2019




В Бургас се създава общност на знания и иновации за развитие на градската мобилност

Бургас, 15 май 2019 г. Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас, Джуниър Ачийвмънт България, Индустриален и логистичен парк – Бургас и Индустриален клъстер „Електромобили“ /ИКЕМ/ днес официално обединиха своите сили, подписвайки четиристранен рамков договор за сътрудничество в Бургас.

Страните ще работят за създаване на структура на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) – Общност на знания и иновации към EIT “Градска мобилност“ – в Бургас. Това е крачка към осигуряването на дългосрочна конкурентноспособност в региона чрез фокус върху високите технологии, научните изследвания и тяхната пазарна комерсиализация в сфера, избрана от Община Бургас като стратегическа за бъдещо развитие.


Съвместната дейност на четирите страни ще се състои в:
•    изграждане на т.нар „Триъгълник на знанието“ – бизнес, образователни организации и институции и местна власт, който да създаде необходимата среда за Общност на знания и иновации;
•    създаване на академична среда чрез подпомагане на обучението на ученици и студенти в областта на предприемачеството и електрическата мобилност;
•    повишаване на стойността на градските пространства за качеството на живот чрез преоформяне на мобилността.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е независим орган на ЕС, който укрепва способността на Европа за иновации. EIT играе жизненоважна роля за постигане на целите на ЕС за създаване на устойчив икономически растеж и работни места, като дава възможност на предприемачите и създателите на иновации да превърнат най-добрите си идеи в продукти и услуги за Европа. EIT насърчава предприемаческия талант и подкрепя нови идеи на водещи предприятия, университети и научноизследователски центрове.

Най-новото формирование на EIT за градска мобилност представлява консорциум от 48 партньори от 15 държави, включително BMW Group, Чешки технически университет, град Копенхаген, TomTom, Будапещенски университет по технологии и икономика, Автомобилен технологичен център на Галисия, Siemens и др. EIT „Градска мобилност“ е посветена на ускорените решения, които подобряват колективно използване на градските пространства, като същевременно осигуряват достъпна, удобна, безопасна, ефективна, устойчива и достъпна мултимодална мобилност.
„Щастливи сме да участваме в обединение на активни и действащи хора, които имат стратегическа визия за развитие на региона си. Джуниър Ачийвмънт ще допринесе с експертизата си в обучението по предприемачество и изграждането на предприемаческа култура и иновативно бизнес мислене“, сподели Вера Петканчин, главен оперативен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

Стамен Стамов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк Бургас, отбеляза: „Ползите за Бургас ще се изразят във финансиране на научноизследователски проекти, достъп до най-новите изследвания в областта от партньорската мрежа, насърчаване и развитие на водещите отрасли на икономиката на град Бургас. В дългосрочен план това ще доведе до развитие и утвърждаване на предприемаческата екосистема в града.“

Вече започна съвместната работа между Джуниър Ачийвмънт България, ИКЕМ и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по въвеждане на курсове по предприемачество и лични финанси, разработени от Джуниър Ачийвмънт, и на магистърска програма по електрическа мобилност с подкрепата на ИКЕМ. „Виждаме ясна възможност за нас като университет да станем по-иновативни и отговорим на новите тенденции и очаквания както на студентите, така и на работодателите чрез развиване и интегриране на нови учебни програми“, заяви проф. д-р Магдалена Миткова, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ, подчерта, че „чрез Секторния съвет за електрическа мобилност към МОН, ИКЕМ ще подпомага процеса по интегриране на образователни програми по електрическа мобилност, енергийна и киберсигурност чрез разработка на учебно съдържание и образователни модели“.
 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.