ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 31.05.2023 |

Български  English


Необходимо е изпреварващо развитие на електромобилността в България
Публикувано на: 11-04-2019
Необходимо е изпреварващо развитие на електромобилността в България

Необходимо е Изпреварващото развитие на електроразпределителните мрежи е главното условие за електромобилност в България!

Това е един от важните изводи от провелата се на 10 април 2019 експертна дискусия «Енергетика, климат и електрическа мобилност» в рамките на Energy Managers' Forum на списание «Ютилитис».

В дискусията взеха участие представители на български предприятия, свързани с електромобилността, както и представители на електроразпределителните дружества.
Експертите достигнаха до общи констатации за перспективите и препятствията за развитието на електромобилността у нас.

През следващите 10 години се очаква стремителен ръст на електрическите превозни средства в Европа. До 2030 г. водещите индустриални държави в Европа и света ще прекратят вътрешните продажби на автомобили с въглеродни горива, а броят на традиционните автомобили в експлоатация бързо ще намалява.

Масовото навлизане на електромобили в Европейския съюз, което ще започне през следващите 5 години ще доведе до силно поевтиняване на транспортните услуги и строителството и ще предизвика появата на нови технологии, производства и професии. За България електромобилността ще създаде възможности за нови индустриални ниши и нова заетост, които нашата страна може пълноценно да използва само ако не допусне изоставане в това направление от водещите европейски икономики.

Но развитието на електромобилния транспорт в Европейския съюз ще доведе и до въвеждането на екологични ограничения за камиони, автомобили и строителна техника, задвижвани с въглеродни горива. Държавите от Европейския съюз, които не успеят да вървят в крак с новите технологии и с тяхното информационно и инфраструктурно обезпечаване ще търпят значителни търговски загуби и ще са подложени на санкции както заради използването на бензинов и дизелов транспорт, така и заради недостатъчен капацитет на националните мрежи от зарядни станции.

Електроразпределителните мрежи са ключът към навлизането на електромобилните  технологии в транспорта и в строителството у нас.
Главният фактор, който заплашва да ограничи навлизането на електромобилния транспорт в България е изпреварващото развитие на електроразпределителните мрежи.

За да може товарният транспорт и строителството да ползват електрически превозни средства, което ще доведе до огромни спестявания и ръст на ефективността е необходимо изпреварващо развитие на електроразпределителните мрежи при дългосрочно планиране на инвестициите.

Необходимите вложения в мрежовата инфраструктура могат да се осъществят само в рамките на национална целева програма за действие в сферата на енергетиката и регионалното развитие. За разгръщането на национална мрежа от зарядни електростанции с достатъчна мощност е необходим ръст на електроразпределителните мрежи, който не може да бъде осъществен за 1 или за 2 години.

Експертните анализи показват, че за да се построят клъстъри от захранващи електростанции при замяна само на 40% от леките автомобили у нас с ЕПС, при това без масовото навлизане на електрическа строителна техника и без електрификация на автомобилните товарни превози, ще са нужни целеви инвестиции в електроразпределителните мрежи в продължение най-малко на 5 - 7 години.

Следващи 7 - 10 години на инвестиции ще са нужни за минимално разгръщане на високомощни зарядни станции, без които е невъзможно навлизането на електромобилността в товарните превози и строителството.

Към момента България изостава от водещите европейски държави в проактивното развитие на електроразпределителната инфраструктура, което трябва да обезпечи изграждането на национална мрежа от зарядни електростанции с достатъчна мощност. Забавено развитие на мрежите може да създаде в хоризонт от 5-7 години изоставане в електромобилността, което ще предизвика рискове за развитието на българския транспортен сектор и изоставане в ефективността на строителството и индустрията.

За развитието на електромобилността е нужно въвеждането на срочни нормативни мерки и създаването на политики в няколко направления:
•    Изработване на национална стратегия за съвместното развитие и управление на електромобилността и разпределителните мрежи при въвеждане на «умни мрежи»;
•    Пълен преглед и актуализация на регулаторните правила и политики, които да стимулират ЕРП да инвестират в изпреварващо развитие на електроразпределителните мрежи;
•    Въвеждане на процедури за сътрудничество между ЕРП и общините за разработване на планове за развитие на електрозарядната инфраструктура;
•    Въвеждане на технически стандарти за изграждане и управление на публичните станции за зареждане на електромобили, съвместими с прилаганите от ЕРП технологии.

Със съдействието на ЕНЕРГО-ПРО България

    ИКЕМ

11 април 2019 г.


 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Електрическата мобилност в България-2023

  Електрическата мобилност в България-2023

  11-04-2023

  Докато българският бизнес развива пазара на електромобили и възможностите, които предлага, бълoще ...  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  Напусна ни големият български изобретател проф. Енчо Попов

  09-01-2023

  На 5 януари 2023 г. почина проф. Енчо Попов, изтъкнат български изобретател в сферата на елект oще ...  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  ИКЕМ и Клъстер София град на знанието в съвместна дейност

  13-12-2022

  ИКЕМ и "Клъстер София град на знанието" отбелязаха старт на проект: "Международ oще ...  ИКЕМ на 13 години!

  ИКЕМ на 13 години!

  25-11-2022

  Като браншова организация, ИКЕМ работи усилено за развитието на сектор "Електрическа моби oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2023
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.