ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


НАГРАДИТЕ ''КУБРАТОВ МЕЧ'' ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОБИЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2018 г.
Публикувано на: 10-04-2019




НАГРАДИТЕ ''КУБРАТОВ МЕЧ'' ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОБИЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2018 г.

На 10.04.2019 г. в зала "Средец" на х-л Балкан, Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ  връчва за 8 ма поредна година своите награди  „Кубратов меч“, за  развитие на електрическата мобилност в България за 2018 г..

 

Виж всички снимки

Видео

 

 

 

Церемонията бе водена от д-р Атанас Георгиев от списание Ютилитис, в партньорство с представителите на ИКЕМ:  Илия Левков и Иван Костов.

Събитието беше в рамките на петата за 2019 г. експертна дискусия за българската енергетика - Energy Managers' Forum, на тема: "Енергетика, климат и електрическа мобилност “.

Гости на церемонията бяха Красимир Вълчев - Министър на Образованието и Науката, Радосвет Радев - Председател на Българската Стопанска Камара, Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката, Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“,  проф. Костадин Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката в сферата на научни изследвания и иновации, представители на медиите, членове УС на ИКЕМ, членове и партньори на ИКЕМ, привърженици на електромобилността.

Бяха приети най-новите членове на организацията: „Сага Тек“ ООД от гр.Пловдив, „Бета Смарт“ ООД от гр. София и  „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД от гр. Козлодуй.

 

В Категория: „Екипен проект“ за 2018 г. бяха отличени: 

- Партньорска платформа за Енергийна и киберсигурност и умни градове: "Energycybersec", за създаването на първата национална платформа за енергийна и киберсигурност и електрическа мобилност.

В платформата участват:  Военна Академия “Г.С Раковски”, Асоциация за развитие на София, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество и Национална браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ. Платформата споделя визията да подпомага развитието на процесите по разработване на аналитично съдържание и информация по енергийна киберсигурност, създаване на устойчиви модели по образование и професионално обучение, иновациите и предприемачеството в тази област.

Наградата получи Димитър Стоянов – Координатор на платформата.

- "Елджой ООД" и "Елпром ЕМЗ" ООД,  за партньорски модел на зарядна станция и електрически велосипеди, за ползване в градски условия.

Моделът стартира през 2018 г. в гр. София и беше мултиплициран и в общините Белене и Иваново.
Наградата получи Димитър Арнаудов – Собственик на "Елпром ЕМЗ" ООД.


В Категория „Наука и образование“ за 2018 г. бяха отличени:

- Красимир Панчев, за публицистика и популяризиране на електромобилността чрез  Авторския сайт avtosalon.bg.

Авторска публицистика и популяризиране на електрическата мобилност по широк кръг от теми свързани с електромобилите, хибридните автомобили, автомобилите на водород и такива с автономно управление.

- ВОЕННА АКАДЕМИЯ "ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ", за въвеждане на професионално обучение по киберсигурност и участие в модела за Секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ).

През 2018г. партньорството на Военна академия „Г. С. Раковски“ и ИКЕМ бе особено ползотворно. На територията на академията се проведоха множество събития по енергийна и киберсигурност, електрическа мобилност и др. Създадена бе новата магистърска програма за енергийна киберсигурност и електрическа мобилност.

Наградата връчи проф. Костадин Костадинов и бе получена от Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“.


В Категория: „Бизнес постижение“ за  2018 г. наградите връчи Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска Камара, на:

- ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, за реализиран модел на логистика за социалния патронаж в Община Гоце Делчев, с електромобил и зарядна станция.

Електромобилът е закупен от Община Гоце Делчев по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Общината изгради и зарядна станция за електромобили. Целта е да се насърчи използването на електромобили като превозни средства щадящи околната среда.

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЕАД, за реализиран транспортен модел с три  електромобила и зарядна инфраструктура от четири броя зарядни станции - българско производство.


АЕЦ популяризира електрическата мобилност и промотира симбиозата между ефективна и чиста енергия и мобилност чрез електричество.
-    ПРИЕМА НАГРАДА – Г-н Янчо Янков - Директор Производство на АЕЦ Козлодуй

- "РАЙД ШЕЪР БЪЛГАРИЯ" АД, за първата услуга за споделяне на автомобили в България, използваща изцяло електрически автопарк.


SPARK оперира вече със 150 електромобила, като до края на годината броят им се очаква да надмине 300. Услугата освен, че е изключително полезна в градска среда, поради положителния ефект, който оказва на трафика и броя на колите в него, е напълно екологична. За година и половина услугата се превърна във важна част от транспортния микс в София. Платформата вече предлага достъп до 150 електромобила и зоните покриват големи части от града.
Наградата получи  Димитър Стоянов – Мениджър Маркетинг и продажби в "Райд Шеър България"АД.

- EVN БЪЛГАРИЯ,  за модел на електромобилност в гр. Пловдив, включващ електромобили за автопарка на ЕVN и публични зарядни станции, разположени в централната градска част.

Зареждането ще бъде безплатно в първите години от проекта.
Наградата получи  Антоанета Стоянова – ръководител на проекта за електромобилност в EVN.


В Категория „Български продукт“ за  2018 г.   "СИН КАРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ"  ЕООД
За разработка и официално представяне през 2018 г.  на първия български електрически автомобил - SIN S1.

През 2018 г. фирмата представи освен шосейна версия на първия български електрически автомобил SIN S1 и първият български състезателен автомобил SIN R1 GT4; концепция за мултифункционален и компактен електромобил L City, планиран за производство у нас (прототип на същия, заедно с останалите автомобили са представени и  автосалона в Женева през март 2019 г.
Наградата беше връчена от Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката и я получи  Росен Даскалов – собственик на компанията.


ГОЛЯМАТА НАГРАДА: „КУБРАТОВ МЕЧ” получи МИНИСТЕРСТВО НА НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО (МОН) в лицето на Министър Вълчев, за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ (ССЕМ), като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение,  съответстващи на потребностите на българската икономика.


Секторният съвет за електрическа мобилност (ССЕМ) се създаде на основата на образователния модел на ИКЕМ за връзка между бизнеса и средното, висшето и професионалното образование и обучение. Вече над 300 ученика от пет професионални гимназии от цялата страна, се обучават в новата специалност  за техници на електрически превозни средства.

 

В рамките на състоялата се след това експертната дискусия бяха обсъдени предизвикателствата пред енергийния отрасъл във връзка с целите за енергетика и климат, както и възможните решения при развитието на електрическата мобилност.


 

 

Виж всички снимки

Видео




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.