ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.03.2024 |

Български  English


Национална конференция за Киберсигурност и електрическа мобилност
Публикувано на: 09-10-2018




Национална конференция за Киберсигурност и електрическа мобилност

Национална браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ организира и проведе  първата по рода си Национална конференция натема: „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“.

Конференцията се състоя на 26 октомври 2018 г., във Военна академия „Г. С. Раковски“ – София, каточаст от Европейския месец на киберсигурността 2018 г.

В нея участва еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. За успешното й провеждане  изключителен принос имат нашите партньори: Военна Академия „Г. С. Раковски“ – гр. София, Българско ядрено дружество, Софийски форум за сигурност и АЕЦ Нови мощности, Ева Майдел - Член на Европейския парламент.

С медийната подкрепа на Дарик радио и сп. „Ютилитис“.

Модератор на първата част беше Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Откриване с встъпителни думи направиха Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ и ген. Груди Ангелов - Началник ректор Военна академия „Г. С. Раковски“. Радосвет Радев, Изпълнителен председател на Българска стопанска камара поздрави участниците от името на БСК, една от водещите национално представени работодателски организации в България

Ключово изказване направи еврокомисар М. Габриел. „Към 2020 година Европа ще се изправи пред недостиг на 300 хиляди квалифицирани експерти по киберсигурност. Ето защо е важно да инвестираме повече в подготовка на специалисти с високи цифрови умения, каквато цел има и новата програма „Цифрова Европа“. Предвиждаме 2 милиарда евро да бъдат отделени за сферата на киберсигурността, като 700 милиона евро от тях за обучение за високи цифрови умения“, сподели Еврокомисарят.

Тя наблегна, че повечето компании днес нямат свои собствени експерти по киберсигурност, а гражданите също не са експерти по киберсигурност. „Всеки, който използва цифрово устройство, трябва да е наясно с рисковете за киберсигурността и да прилага достатъчно добро ниво на киберхигиена. Кампанията  SaferInternet4EU, която стартира през февруари, е много добър инструмент за повишаване на киберхигиената на всеки потребител чрез публикуваните материали, които дават стъпка по стъпка най-важните правила за лична киберзащита“

Видео обръщение към участниците направи Стийв Пърсър – Ръководител звено „Ключови операции“ в ENISA (Агенцията на ЕС за Сигурност на информацията.

С изказвания участваха, Делян Добрев - Председател на Комисията по енергетика към НС,  Андрей Ковачев - Член на Европейския парламент от групата на ЕНП, Петър Курумбашев – Член на Европейския парламент от групата на ПЕС. Бяха поставени акценти върху бъдещата програма за Цифрова Европа, европейския модел за 5G свързаност, проблемите на киберсигурността, както и развитието на уникалния образователен модел на ИКЕМ за професионално образование и обучение за електрическа мобилност и връзката му с дуалната форма на обучение.

Конференцията се проведе в два панелни модула с възможност за дискусии.

Първи панел - дискусия „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“. Модератори бяха  доц. Атанас Георгиев и Димитър Симидчиев.

Участници: Владимир Янков – МЕ, Тодор Галев - Център за изследване на демокрацията, Иван Пиронков – Westinghouse и Стефан Апостолов – ИКЕМ.

Бяха очертани и дискутирани основните предизвикателства на кибер сигурността в енергетиката и връзката между енергийната система и развиващите се системи за „умна мобилност“.

Втори панел – дискусия „Образователен модел Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова енергетика”. Модератори бяха Димитър Стоянов от Българското ядрено дружество и Стефан Апостолов – член на УС на ИКЕМ.

Участници: полк. Калчев – Военна Академия, Вера Петканчин - Джуниър Ачийвмънт България, Светлана Ломева – Асоциация за Развитие на София и Валя Палейкова – Сейфър БГ.

Беше представен образователният модел на ИКЕМ, обвързващ системно 6 професионални гимназии, два технически университета, центрове за професионално образование в мрежата на БСК и бизнеса, както и първата в България съвместна магистратура по киберсигурност на ВА и ТУ - София. Акцент бе поставен и върху неформалното образование и възможностите за сътрудничество в областта на иновациите и образованието по предприемачество.

Изнесените презентации и последвалите дискусии в експертните панели поставиха основа и показаха ясна визия за развитие на процесите и възможността за взаимодействие между отделните заинтересовани страни в публичния, индустриалния и неправителствен сектор с включване и на образователните институции.

Киберсигурността и нейното развитие в киберустойчивост се оказват едно от най-големите предизвикателства на 21 век и четвъртата индустриална революция в т.ч. и в Енергетиката.

Като съпътстващи конференцията събития, беше измерването на e-skills със NIS quiz на ученици в 5 професионални гимназии изучаващи специалността "Електрически превозни средства" в Своге, Гоце Делчев, Варна, Русе и София.

(https://cybersecuritymonth.eu/references/quiz-demonstration/welcome-to-the-network-and-information-security-quiz/)

За учениците беше организирано посещение на храма във Военна академия и разходка из залите на академията.

 

В резултат на анализ беше взето решение за създаване на партньорска инициатива: "Платформа за сътрудничество по Киберсигурност".

Платформата е доброволно партньорство по темите:                         -

Интелигентни градове,
- Електрическа мобилност,
- Цифрова трансформация на енергията.

Съдържание:
- Информация,
- Образование и обучение,
- Иновации и предприемачество.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ БСК

ФОТОГАЛЕРИЯ ВА

 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.