ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 05.08.2021 |

Български  English


Още една рекордна година за електрическите автомобили
Публикувано на: 01-06-2018
Още една рекордна година за електрическите автомобили

Броят на електрическите и хибридни автомобили по световните пътища е надхвърлил 3 милиона през 2017 г., което е 54% увеличение в сравнение с 2016 г., според последното издание на Международната енергийна агенция "Global Electric Vehicles Outlook".

Близо 580 000 електрически автомобила са били продадени в Китай през 2017 г., което е с 72% повече от предходната година. Съединените щати са втори, като през 2017 г. са продадени около 280 000 коли, спямо 160 000 през 2016 г.

Северните страни остават лидери в пазарния дял. Електромобилите представляват 39% от продажбите на нови автомобили в Норвегия, което я прави световен лидер в пазарния дял на електрическите автомобили (EV). В Исландия новите продажби са 12% от общия брой, докато в Швеция делът достига 6%. Германия и Япония също отбелязаха силен ръст, като продажбите се удвоиха и в двете страни, спрямо нивата им от 2016 г.

Електрическата мобилност не се ограничава само до автомобилите. През 2017 г. запасите от електрически автобуси се увеличиха на 370 000 от 345 000 през 2016 г., а електрическите двуколесни превозни средства достигнаха 250 милиона. Електрификацията на тези видове транспорт се задвижва почти изцяло от Китай, който представлява повече от 99% от електрическите и двуколесните запаси, въпреки че регистрациите в Европа и Индия също нарастват.

Инфраструктурата за зареждане също поддържа високо темпо. През 2017 г. броят на частните зарядни устройства в домове и работни места се оценява на почти 3 милиона по целия свят. Освен това, през 2017 г. в света има около 430 000 зарядни устройства с общо предназначение, от които една четвърт са бързи зарядни устройства. Бързите зарядни устройства са особено важни в гъсто населените градове и играят важна роля за повишаване на привлекателността на електромобилите, като позволяват пътувания на дълги разстояния.

Нарастването до голяма степен се обуславя от държавната политика, включително програмите за обществени поръчки, финансовите стимули за намаляване на разходите за закупуване, затягането на стандартите за икономия на гориво и регулациите за емисиите на местни замърсители, мандатите за превозни средства с ниски и нулеви емисии и различни местни мерки, като например ограничения върху движението на превозни средства въз основа на техните емисии на замърсители.

Бързото внедряване на електромобилите е подпомогнато и от напредъка, постигнат през последните години, за подобряване на производителността и намаляване на разходите за литиево-йонни батерии. По-нататъшните намаления на разходите за батерии и подобренията в производителността обаче са от съществено значение за подобряване на привлекателността на ЕПС. Допълнителните подобрения са възможен преход към технологии извън литиево-йонните батерии.

Иновациите в химията на батериите също ще са необходими за поддържане на растежа, тъй като има проблеми с доставките на основните елементи, които съставляват литиево-йонните батерии, като никел, литий и кобалт. Доставката на кобалт е особено рискована, тъй като почти 60% от световното производство на кобалт понастоящем е концентрирано в Демократична република Конго.

Освен това капацитетът за преработка и преработка на суров кобалт е силно концентриран, като Китай контролира 90% от капацитета за рафиниране. Дори отчитането на продължаващото развитие на химията на батериите, търсенето на електроенергия за кобалт се очаква да бъде между 10 и 25 пъти по-високо от сегашните нива до 2030 г.

В перспектива, поддържащите политики и намаляването на разходите вероятно ще доведат до продължителен значителен ръст на пазара на електромобили. В сценария за нови политики на МАЕ, който взема предвид сегашните и планираните политики, броят на електрическите автомобили се очаква да достигне 125 милиона единици до 2030 г. Ако политическите амбиции се повишат още повече, за да се постигнат целите за опазване на климата и други цели за устойчивост, @ 30, броят на електрическите автомобили на пътя може да достигне до 220 милиона през 2030 г.

Най-новият доклад на МАЕ " Проследяване на чистата енергия " показва, че ЕЕ са една от четирите технологии от общо 38, които са на път да постигнат целите си за дългосрочна устойчивост.

 

www.iea.org
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  Становище на ИКЕМ по предложение на Европейския парламент за разгръщане на алтернативните горива

  05-08-2021

  Във връзка с изискването за подготовка и представяне на рамкова позиция на българската страна oще ...  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  ЕРП дружествата с общо становище по Плана за възстановяване и устойчивост

  03-08-2021

  Дружествата не са съгласни с това, че представените от тях аргументи в проведените дискусии не oще ...  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  Позиция на ИКЕМ относно развитие на ядрената енергетика в България

  28-07-2021

  ИКЕМ настоява за сериозен подход при дебатите в Народното събрание и се надяваме на отговорно oще ...  Предложения на ИКЕМ по ''Национален план за възстановяване и устойчивост''

  Предложения на ИКЕМ по ''Национален план за възстановяване и устойчивост''

  28-07-2021

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Август 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.