ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


Още една рекордна година за електрическите автомобили
Публикувано на: 01-06-2018
Още една рекордна година за електрическите автомобили

Броят на електрическите и хибридни автомобили по световните пътища е надхвърлил 3 милиона през 2017 г., което е 54% увеличение в сравнение с 2016 г., според последното издание на Международната енергийна агенция "Global Electric Vehicles Outlook".

Близо 580 000 електрически автомобила са били продадени в Китай през 2017 г., което е с 72% повече от предходната година. Съединените щати са втори, като през 2017 г. са продадени около 280 000 коли, спямо 160 000 през 2016 г.

Северните страни остават лидери в пазарния дял. Електромобилите представляват 39% от продажбите на нови автомобили в Норвегия, което я прави световен лидер в пазарния дял на електрическите автомобили (EV). В Исландия новите продажби са 12% от общия брой, докато в Швеция делът достига 6%. Германия и Япония също отбелязаха силен ръст, като продажбите се удвоиха и в двете страни, спрямо нивата им от 2016 г.

Електрическата мобилност не се ограничава само до автомобилите. През 2017 г. запасите от електрически автобуси се увеличиха на 370 000 от 345 000 през 2016 г., а електрическите двуколесни превозни средства достигнаха 250 милиона. Електрификацията на тези видове транспорт се задвижва почти изцяло от Китай, който представлява повече от 99% от електрическите и двуколесните запаси, въпреки че регистрациите в Европа и Индия също нарастват.

Инфраструктурата за зареждане също поддържа високо темпо. През 2017 г. броят на частните зарядни устройства в домове и работни места се оценява на почти 3 милиона по целия свят. Освен това, през 2017 г. в света има около 430 000 зарядни устройства с общо предназначение, от които една четвърт са бързи зарядни устройства. Бързите зарядни устройства са особено важни в гъсто населените градове и играят важна роля за повишаване на привлекателността на електромобилите, като позволяват пътувания на дълги разстояния.

Нарастването до голяма степен се обуславя от държавната политика, включително програмите за обществени поръчки, финансовите стимули за намаляване на разходите за закупуване, затягането на стандартите за икономия на гориво и регулациите за емисиите на местни замърсители, мандатите за превозни средства с ниски и нулеви емисии и различни местни мерки, като например ограничения върху движението на превозни средства въз основа на техните емисии на замърсители.

Бързото внедряване на електромобилите е подпомогнато и от напредъка, постигнат през последните години, за подобряване на производителността и намаляване на разходите за литиево-йонни батерии. По-нататъшните намаления на разходите за батерии и подобренията в производителността обаче са от съществено значение за подобряване на привлекателността на ЕПС. Допълнителните подобрения са възможен преход към технологии извън литиево-йонните батерии.

Иновациите в химията на батериите също ще са необходими за поддържане на растежа, тъй като има проблеми с доставките на основните елементи, които съставляват литиево-йонните батерии, като никел, литий и кобалт. Доставката на кобалт е особено рискована, тъй като почти 60% от световното производство на кобалт понастоящем е концентрирано в Демократична република Конго.

Освен това капацитетът за преработка и преработка на суров кобалт е силно концентриран, като Китай контролира 90% от капацитета за рафиниране. Дори отчитането на продължаващото развитие на химията на батериите, търсенето на електроенергия за кобалт се очаква да бъде между 10 и 25 пъти по-високо от сегашните нива до 2030 г.

В перспектива, поддържащите политики и намаляването на разходите вероятно ще доведат до продължителен значителен ръст на пазара на електромобили. В сценария за нови политики на МАЕ, който взема предвид сегашните и планираните политики, броят на електрическите автомобили се очаква да достигне 125 милиона единици до 2030 г. Ако политическите амбиции се повишат още повече, за да се постигнат целите за опазване на климата и други цели за устойчивост, @ 30, броят на електрическите автомобили на пътя може да достигне до 220 милиона през 2030 г.

Най-новият доклад на МАЕ " Проследяване на чистата енергия " показва, че ЕЕ са една от четирите технологии от общо 38, които са на път да постигнат целите си за дългосрочна устойчивост.

 

www.iea.org
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.