ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.03.2024 |

Български  English


В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата
Публикувано на: 17-08-2017




В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

В Брюксел бе проведено заседание на Комитета за инфраструктура за алтернативни горива, в хода на което Европейската комисия представи контекста на предвидената проектомярка за приемане на методология за сравнение на цените на горивата с цел изпълнение разпоредбите на чл. 7, параграф 3 от Директива 2014/94/ЕС за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива.

Тя информира страните-членки за извършените от нея подготвителни дейности за идентифициране на възможните опции за определяне на методология за сравняване цените на горивата, които включват:

1. Проучване на Немската енергийна агенция, публикувано на следния линк : https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/2017-01-fuel-price-comparison.pdf

В него се предлагат четири възможни методологии/опции за сравнение на цените на горивата, а именно:

  • Опция 1aЦена в евро на 100 км според данни на Европейския съюз
  • Опция 1bЦена в евро на 100 км, формирана на база потреблението на гориво, посочено в сертификата за съответствие на превозното средство
  • Опция 2aЦена в евро на един литър петрол еквивалент
  • Опция 2bЦена в евро на 10 киловатчаса (10 киловатчаса са еквивалентни на енергийното съдържание на един литър дизел)
  • Потребителско проучване и Тестване на методологията за сравнение на цените на горивата и тяхното обозначаване, извършено от Международната автомобилна федерация.

На заседанието бяха представени съответните резултати от потребителското проучване, проведено в три страни-членки (Франция, Германия, Италия), където са тествани четирите опции (1a, 1b, 2a, 2b). Споменатите страни са избрани заради значително развитите им пазари за превозни средства, задвижвани с алтернативни горива. Опцията „цена в Евро на 100 км (1aили 1b) е сочена като най-подходяща от потребителите в тези три страни-членки.

Последвалият обмен на мнения между страните-членки за подготовката на Акт за изпълнение бе фокусиран върху следните две опции:

· Опция 1bЦена в евро на 100 км, формирана на база потреблението на гориво, посочено в сертификата за съответствие на превозното средство (при тази опция електрическата енергия и природния газ са най-евтините горива)

· Опция 2aЦена в евро на един литър петрол еквивалент (при тази опция, електрическата енергия е най-скъпото гориво, а природният газ – най-евтиното гориво).

По отношение на опция 1b, някои страни коментираха, че ефективността на двигателя зависи от модела на превозното средство и от начина на шофиране. Затова използването на тази стойност не трябва да бъде включено в предлаганата методология.

Комисията заяви, че стойността на ефективността на двигателя е стойността, посочена в сертификата за съответствие, който понастоящем се определя от Новия европейски цикъл на движение (NEDC), а по-късно ще се определя от Хармонизираната в глобален мащаб процедура за изпитване на лекотоварни превозни средства (WLTP) за измерване на емисиите на CO2 и разхода на гориво от лекотоварните превозни средства. Очаква се WLTP да осигури по-реалистични стойности на емисиите на CO2 и разхода на гориво.

Комисията изтъкна, че при опция 1bцените на горивата могат да бъдат обозначени само за определена извадка от превозни средства от една и съща категория и със съответните мощности на двигателя. Тази извадка от превозни средства трябва да бъде определена от страните-членки. Посредством онлайн приложение би било възможно потребителят да определя цените на горивата за всички модели превозни средства.

По отношение на опция 2a, други страни-членки коментираха, че в нея не е отчетена високата енергийна ефективност на електрическите двигатели. Следователно потребителят получава частична информация за цената на горивата, които ще консумират при изминаване на определено разстояние.

Заемането на категорична позиция в полза на една от опциите може да се окаже трудно. Затова Комисията припомни, че включването на чл. 7, параграф 3 в Директива 2014/94/ЕС е било по специфично искане на страните-членки по време на нейното обсъждане. Комисията също напомни, че методологията може да бъде използвана за представяне на трендовете в цените, например цените на сравняваните горива могат да бъдат посочени като се вземат предвид осредните цени на горивата за тримесечие или шестмесечие.

Също така Комисията изтъкна необходимостта от солидна методология за сравняване на цените на различните горива посредством общ показател без да се създава допълнителна тежест за потребителите и да се създават предпоставки за критикуването й.

Бе изразено мнение от страна-членка, че не е много целесъобразно прилагането на методологията за сравняване на цените на горивата, тъй като има други фактори, като разходи за поддържане на превозните средства, които се вземат предвид от потребителя при покупката на превозно средство.

Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Ще бъде в полза ако споделите Вашите обосновани предложения, за да формираме общо становище.

Писмени предложения с обосновка можете да изпращате на office@emic-bg.org, до 25.08.2017г.




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.