ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 15.04.2024 |

Български  English


Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново ще подкрепи електромобилите
Публикувано на: 19-07-2017
Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново ще подкрепи електромобилите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви кампанията за набиране на нови проекти, които насърчават използването на електромобили. Общинските и държавни институции отново ще могат да кандидатстват за електромобили.

В сградата на министерството на бул. „Мария Луиза“ 22 ръководството на Националният доверителен екофонд (НДЕФ) съобщи условията и реда за кандидатстване за новото финансиране на електрически превозни средства.

Всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид, независимо от цената, на която превозното средство се закупува. Допуска се кандидатстване за електромобили и plug-in хибриди, а размерът на финансирането е фиксирана сума съответно от 20 000 лева за ЕПС и от 10 000 лева за електрически хибриди (plug-in).

Срокът за кандидатстване по схемата е до 2 октомври 2017 г. и се осъществява чрез попълване на формуляр и подаването му на хартиен носител в офиса на НДЕФ. Условията и редът могат да бъдат намерени на сайта на НДЕФ www.ecofund-bg.org, а линкове към тях на страницата на МОСВ, НСОРБ и други партньори на НДЕФ.

Екологични и икономически ползи

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по европейските пътища и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на ЕС.

Според коефициентите на Евро-емисионните стандарти:

-  един конвенционален дизелов автомобил отделя средно 12.8 кг емисии CQ2 припробег от 20 000 км годишно;

-  един конвенционален бензинов автомобил отделя средно 46 кг емисии CQ2 припробег от 20 000 км годишно;

-  За електромобилите тази цифра е 0.

Освен с редуцирането на отделяните въглеродни емисии в атмосферата, с което допринасят за намаляване изменението на климата, електромобилите спомагат и за намаляването на фините прахови частици и други замърсители на въздуха, произвеждани от конвенционалните автомобили. Намаляване замърсяването на въздуха е заложено в Директива 2008/50/Е0 на Европейски парламент и на Съвета относно качеството на атмосферния въздух. Насърчаване използването на електромобили спомага за изпълнението на задълженията на страната ни, заложени както в Закона за изменението на климата, така и в Европейската Директива за чист въздух в Европа.

Електромобилите имат и големи икономически ползи:

-  при 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв., за същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. — повече от четири пъти повече.

-  Освен това, един конвенционален автомобил има значителни разходи за масла и друга поддръжка всяка година — близо 1000 лева за среден пробег от 20 000 км. Тези разходи при електромобила са равни на 0 лева.

-  Всичко това прави електромобила около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план.

Освен това, електромобилите са значително по-практични и лесни за управление, особено в натоварена градска среда. Те осигуряват тихо придвижване, с което драстично спомагат за намаляването на шума. Към това трябва да се прибави и факта, че притежателите на електромобили имат право на безплатен достъп до синя/зелена зона за паркиране, което генерира допълнителни икономически ползи.

Мерки за стимулиране закупуването на чисти превозни средства и електромобили са реализирани в редица европейски страни. Няколко примера са:

  •  Латвия   -там  е реализирана програма за финансиране закупуването на електрически леки коли, микробуси и автобуси с финансиране от финансовите механизми по климатичните промени. Бенефициери по програмата са били, както държавни административни структури, така и частни латвийски предприятия, като бенефициерите от държавните административни структури. Общата стойност на програмата надхвърля 38 милиона евро.

•  Естония - През 2011 г. Естония стартира своята програма „ELMO” за насърчаване на устойчивия транспорт в страната. С цел да насърчава закупуването на електрически превозни средства, държавата е предоставяла пряка финансова подкрепа на физически и юридически лица. Освен това, собствениците на електрически превозни средства са били допускани да кандидатстват за субсидия от 1000 евро за инсталиране на зарядна станция в дома си. По тази схема е финансирано закупуването на 500 електромобила и плъг-ин хибриди.

•  Испания - близо 7 милиона евро е заделила и Испания през 2014 за насърчаване закупуването на електрически леки коли от частни лица. Размерът на субсидията е варирал между 2700 - 5500 евро в зависимост от очаквания пробег на електрическото превозно средство.

•  Норвегия, която не е член на ЕС, предвижда до 2050 година по пътищата им да се движат само превозни средства, които не използват петрол.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...  ПОКАНА - WorkShop

  ПОКАНА - WorkShop

  15-11-2023

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Април 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.