ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 03.12.2021 |

Български  English


Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново ще подкрепи електромобилите
Публикувано на: 19-07-2017
Националният доверителен екофонд (НДЕФ) отново ще подкрепи електромобилите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви кампанията за набиране на нови проекти, които насърчават използването на електромобили. Общинските и държавни институции отново ще могат да кандидатстват за електромобили.

В сградата на министерството на бул. „Мария Луиза“ 22 ръководството на Националният доверителен екофонд (НДЕФ) съобщи условията и реда за кандидатстване за новото финансиране на електрически превозни средства.

Всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид, независимо от цената, на която превозното средство се закупува. Допуска се кандидатстване за електромобили и plug-in хибриди, а размерът на финансирането е фиксирана сума съответно от 20 000 лева за ЕПС и от 10 000 лева за електрически хибриди (plug-in).

Срокът за кандидатстване по схемата е до 2 октомври 2017 г. и се осъществява чрез попълване на формуляр и подаването му на хартиен носител в офиса на НДЕФ. Условията и редът могат да бъдат намерени на сайта на НДЕФ www.ecofund-bg.org, а линкове към тях на страницата на МОСВ, НСОРБ и други партньори на НДЕФ.

Екологични и икономически ползи

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по европейските пътища и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на ЕС.

Според коефициентите на Евро-емисионните стандарти:

-  един конвенционален дизелов автомобил отделя средно 12.8 кг емисии CQ2 припробег от 20 000 км годишно;

-  един конвенционален бензинов автомобил отделя средно 46 кг емисии CQ2 припробег от 20 000 км годишно;

-  За електромобилите тази цифра е 0.

Освен с редуцирането на отделяните въглеродни емисии в атмосферата, с което допринасят за намаляване изменението на климата, електромобилите спомагат и за намаляването на фините прахови частици и други замърсители на въздуха, произвеждани от конвенционалните автомобили. Намаляване замърсяването на въздуха е заложено в Директива 2008/50/Е0 на Европейски парламент и на Съвета относно качеството на атмосферния въздух. Насърчаване използването на електромобили спомага за изпълнението на задълженията на страната ни, заложени както в Закона за изменението на климата, така и в Европейската Директива за чист въздух в Европа.

Електромобилите имат и големи икономически ползи:

-  при 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв., за същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. — повече от четири пъти повече.

-  Освен това, един конвенционален автомобил има значителни разходи за масла и друга поддръжка всяка година — близо 1000 лева за среден пробег от 20 000 км. Тези разходи при електромобила са равни на 0 лева.

-  Всичко това прави електромобила около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план.

Освен това, електромобилите са значително по-практични и лесни за управление, особено в натоварена градска среда. Те осигуряват тихо придвижване, с което драстично спомагат за намаляването на шума. Към това трябва да се прибави и факта, че притежателите на електромобили имат право на безплатен достъп до синя/зелена зона за паркиране, което генерира допълнителни икономически ползи.

Мерки за стимулиране закупуването на чисти превозни средства и електромобили са реализирани в редица европейски страни. Няколко примера са:

  •  Латвия   -там  е реализирана програма за финансиране закупуването на електрически леки коли, микробуси и автобуси с финансиране от финансовите механизми по климатичните промени. Бенефициери по програмата са били, както държавни административни структури, така и частни латвийски предприятия, като бенефициерите от държавните административни структури. Общата стойност на програмата надхвърля 38 милиона евро.

•  Естония - През 2011 г. Естония стартира своята програма „ELMO” за насърчаване на устойчивия транспорт в страната. С цел да насърчава закупуването на електрически превозни средства, държавата е предоставяла пряка финансова подкрепа на физически и юридически лица. Освен това, собствениците на електрически превозни средства са били допускани да кандидатстват за субсидия от 1000 евро за инсталиране на зарядна станция в дома си. По тази схема е финансирано закупуването на 500 електромобила и плъг-ин хибриди.

•  Испания - близо 7 милиона евро е заделила и Испания през 2014 за насърчаване закупуването на електрически леки коли от частни лица. Размерът на субсидията е варирал между 2700 - 5500 евро в зависимост от очаквания пробег на електрическото превозно средство.

•  Норвегия, която не е член на ЕС, предвижда до 2050 година по пътищата им да се движат само превозни средства, които не използват петрол.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Може ли България да бъде енергийно независима страна?

  Може ли България да бъде енергийно независима страна?

  30-11-2021

  Този материал не претендира за изключителност и е разработен с цел oще ...  ИКЕМ навърши 12 години!

  ИКЕМ навърши 12 години!

  25-11-2021

  Преди 12 години група ентусиасти учредиха Индустриален клъстер „Електромобили“ - oще ...  ИКЕМ участва в консултации по oпepaтивнa пpoгpaмa ''Oĸoлнa cpeдa'' 2021-2027

  ИКЕМ участва в консултации по oпepaтивнa пpoгpaмa ''Oĸoлнa cpeдa'' 2021-2027

  23-11-2021

  Към мoмeнтa проектът е пилотен и cтимyли ce пpeдвиждaт caмo зa гpaждaни oт oбщини cъc зaмъpceн oще ...  БСК ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ИКЕМ ПО НПВУ

  БСК ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ИКЕМ ПО НПВУ

  04-11-2021

  Подкрепа за становището на ИКЕМ във връзка с поетите ангажименти от България в рамките на &bdq oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Декември 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.