ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 24.05.2022 |

Български  English


Не само на българските власти липсва ентусиазъм за електрическа мобилност
Публикувано на: 28-06-2017
Не само на българските власти липсва ентусиазъм за електрическа мобилност

Навлизането на електромобилността се ускорява. Макар, че не само на българските власти липсва ентусиазъм за ускорено й развитие.

Вече функционира националната платформа за управление на зарядна инфраструктура - Bulcharge.

В интерес на истината трябва да се каже, че с активното участие на ИКЕМ се направиха промени в Наредба за планиране и проектиране на комуникационно - транспортната система на урбанизираните територии.

С тези  промени се поставят основни цели за период до 2030 година според степента на моторизация и предвиждане на електрически превозни средства (ЕПС), както и места за паркиране и гариране, включително оборудвани за ЕПС. Това е крачка напред в надпреварата с  консервативните разбирания и желание да се забави навлизането на електромобилите.

 

Кокошката и яцето

Ако няма достатъчно станции за зареждане, потребителите няма да купуват електрически автомобили и докато няма достатъчно потребители, които купуват електрически автомобили, няма достатъчно стимули да се инсталират повече зарядни станции.

БЮКСЕЛ, 26. ЮНИ, 07:36

Очакванията са министрите на енергетиката да отхвърлят предложението на Европейската комисия да задължи страните членки, едно на десет паркоместа да има зарядна станция за електрически автомобили. Планът ще се прилага за паркиране в нови сгради като офиси и търговски центрове.


Правният текст актуализира правилата на ЕС за пестене на енергия в сградите.
Предложението на комисията е от 2025 г. всички новопостроени "нежилищни сгради" с повече от десет паркоместа да инсталират станции за зареждане на електрически автомобили за 10% от местата.

Нежилищните сгради са места, където "по-малко от половината от общата полезна площ се използва за жилищни нужди".

Същото правило "едно от десет" ще се прилага за съществуващи нежилищни сгради, които подлежат на "основен ремонт".

За основен ремонт се определя този, чиято стойност е поне 25% от стойността на сградата или ако засяга повече от 25% от площта на сградата, който включва стени, покриви, врати, основи.


Старши служител от ЕС, който информира журналистите, е заявила, че част от предложението е "малко новаторска идея", но заяви, че държавите-членки са заявили, че ще го отхвърлят по няколко причини.

1. "Енергийната ефективност се разглежда като проблематика от  министрите на енергетиката. Ако говорите за електронна мобилност, зареждащи станции - това са министрите на транспорта. И те не винаги говорят помежду си ", заяви превставителката на ЕС.

2. "Вторият аргумент е цената, казват, че е твърде скъпо ", заяви официалният представител на ЕС. Тя обаче поясни, че според комисията прогнозните разходи от 3,500 евро за станция  са "незначителни" в сравнение с общите разходи за ремонт или строителство.

3. Третият аргумент е, че държавите-членки искат сами да решават как ще увеличат броя на зарядните станции, вместо да се ангажират с общоевропейска цел.

Малта, която е домакин на ротационното шестмесечно председателство на ЕС до края на месеца, предложи да отпадне изискването.

Вместо едно на десет, операторите ще трябва да инсталират "най-малко една точка за зареждане".

Старшият служител на ЕС заяви, че това "не е достатъчно амбициозно". "Сграда с 200 места за паркиране ще има само една станция за зареждане", каза тя.

Цена
Втори източник от ЕС, близо до малтийското председателство, заяви, че Малта "се е опитала да постигне максимално  приемлив компромис".

"Изглежда, това, което се намира на масата, се радва на необходимата подкрепа", посочи източникът, като отбеляза "големите препятствия", които се въртят главно около "проблема с разходите, техническите трудности и административните трудности - особено когато става въпрос за съществуващи сгради".

Измененият текст въведе изискването за инсталиране на "канализационна инфраструктура", т.е. тръбопроводи за електрически кабели, които да позволят инсталирането на по-късен етап на пунктовете за зареждане на електрическите превозни средства за едно на всеки три места за паркиране.

Водещият член на парламента в този сегмент, датският евродепутат Бенд Бенццен, също поиска да се промени правилото за едно на десет места за паркиране.

В своя проекто доклад той предложи промяна, така че строителите на нови нежилищни сгради да трябва да оборудват само едно на всеки десет паркоместа "с адекватно предварително окабеляване или предварително положени тръби, за да позволят монтирането на точка за презареждане" - следователно, без напълно функционираща станция за зареждане.

Бенцден също така заяви, че когато става въпрос за съществуващи нежилищни сгради, правилото се прилага само за тези, които са подложени на основен ремонт, който е "свързан с електрическата инфраструктура на сградата или паркинга". Това е по-тясна дефиниция от предложената от комисията.


Проектодокладът е само начално предложение и може да бъде изменено от други членове на ЕП.
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Санoще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  31-03-2022

  На 30 март 2022г. в Българската стопанска камара се подписа тристранен меморандум за сътруднич oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.