ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 18.04.2024 |

Български  English


ГЛОБАЛИЗМЪТ, ДЪРЖАВАТА И БЪЛГАРИТЕ
Публикувано на: 13-02-2017




ГЛОБАЛИЗМЪТ, ДЪРЖАВАТА И БЪЛГАРИТЕ

Кръстю Морев е член на УС на ИКЕМ.

През 1973г. се дипломира в Технически университет София. Инженер е по Автоматизация на производството. Електроинженер Магистър.

Кръстю Морев е голямо име в пловдивското плуване – той е първият удостоен със спортното звание „Майстор на спорта” от града под тепетата през 1968 година.

Собственик е на фирма Транспортна електроника 91 ООД.

 

Повлияни думи от едно изказване и една среща на инж. Кръстю Морев

Странно съжителство на оценки днес се наблюдава, когато говорим за българина – от “осанна” до “разпни го”, и въпреки това всички сме в плен на един необуздаем и нестихващ вътрешен порив да съпреживеем миг на безпаметна радост и гордост от българин на подиум.

Малко психология на коляно – българинът обича предизвикателствата, особено когато тези предизвикателства са във висините и са непреодолими за другите. В стремежа си да разреши тези предизвикателства, е отдаден единствено и само на това решение, загърбвайки всякакви други  задължения и то без да търси равностойно възмездие за усилия и труд. За кауза и с всеотдаен патрон, българинът може да работи и в колектив. А и още нещо, ако в колектива има парашутисти или такива, чието место не е там трябва да бъдат изолирани,  много е нисък прагът му на търпимост към среда в която го смятат за откровен глупак.

Тази въпиюща липса на патрони на нацията, вече се изродила до такава степен, че медийните ни патерици, оплетени в интригите си, или обслужвайки интриги, са достигнали равнището на казино в Лас Вегас, в буквалният смисъл на думите. Ама не че няма патрони и достойни постъпки, ама за тях се иска и смелост и съвест, която да ги представи и защити след това – такава съвест няма у нашите журналистически среди. Защото практиката е, че като си отвориш устата за нещо достойно, в следващият миг срещу този достоен човек, или постъпка или журналист се изправя цялата мощ на осведоменият обвинител, чиято логика е как така един ОБИКНОВЕН, може да сътвори нещо с което да занимаваме аудитория и да стои на трибуна – трибуните са за избраните, а избраните се определят от отбрани. 

Били сме на 113 място по свобода на словото за 2016г. То слово няма, ние за свобода говорим /или реалитата, лотарии и игрите на късмета са словото/.

Много се говори от бивши и настоящи политици и анализатори, че в България липсват глобални цели, които да мотивират и консолидират българите и това е причината за продължаващата вече 5 години политическа безпътица.

Имам две предложения:
А. България да си постави за цел да влезе в автомобилистроенето в следващите 20 години с продукти на български фирми. Това да бъде неотменим ангажимент на всички правителства

Автомобилостроенето е най-важният индустриален сектор на промишлеността. Автомобилът във всеки исторически момент е концентриран израз на най-софистицираните достижения на науката и технологиите в техният общодостъпен вариант.

Транспортното машинистроене и автомобилостроенето имат и ще имат най- динамичен темп на развитие в следващите 50 години. Автомобилостроенето има най-дълга верига на генериране на принадена стойност в сравнение с всички други стопански и индустриални отрасли.

Автомобилистроенето е като самолетоносач, който се следва от всички отрасли на промишлеността - химия, машинистроене, електроника, материали и нови технологии, системи с изкуствен интелект и  разпознаване на образи. Когато автомобилостроенето е в подем, индустрията е като дискотека – навсякъде светлини и проблясъци.

Само три числа – от 700-800 млн. автомобили, които се търкалят по пътищата на света в момента с годишно производство 70 млн., за 2050г –т,е, след 30 години тяхният брой ще достигне 2,5 млрд., с годишно производство 600-700млн. От това количество само 35-40%, ще бъдат автомобили с ДВГ.

А когато става дума за предизвикателство и когато то е автомобил, българинът е много амбициран, и винаги търси да има наука. Та ако човек строй дългосрочна стратегия трябва да има и предвид и някои психологически черти на местният субект. Преобладаваща част от талантливите българи работят по програми в лабораториите по света, където прилагат своят талант за решаване на уникални задачи в инженерството и математиката.

Б. Нещо провокирано от думите на мой колега.
Посочвайки група работници той каза: – Тези хора нямат работа. Тези хора имат семейства и трябва да им осигурим издръжка.

Може да не е икономически издържано и да няма подкрепата на нашите кредитори, но това решение има свои аналози в икономическата практика на други държави.  Всички опити да създадем общество, отговорно за съседите си и самоиздържащо се на базата на свободната инициатива се провалиха /пропускам думата проспериращо общество/. Този провал беше повлиян и от собствените ни бесове за лесни пари, от собствените ни избраници – били те повлияни от лични амбиции или слугувайки на чужди емисари. Не се създадоха стереотипи на мислене и поведение, в които кражбата и създаванто на зависимост да не бъде атрибут на всяка форма на власт - администраторите и бюджетните институции крадат, собствениците на фирми се отнасят към подчинените си като феодал към крепостни, а пък крепосните естествено са Андрешковци, ама когато над тях са "Големите Андрешковци", те са само малки. На българина му беше отнето, ОТКРАДНАТО, не само постигнатото от труда му и спестяванията, но и най-важното - времето през което той да формира новите си житейски, битови и граждански приоритети и рефлекси на поведение.

Как ще дойдат парите ли – би следвало да се намеят от правителството и тези които искат да бъдат там.

Подсказвам едно място от къде ще се вземат:

Един популярен български професор-математик, в интервю преди 2 години, по-повод на въпрос на водещата журналистка - Защо няма пари? отговори: - Много се краде! На въпросителният й поглед с вдигната вежда, професора каза:  - Ама наистина много се краде. Все пак на този професор му имам уважението, пък и в работата си има достъп до меродавни източници.

Та ето едно място, от къде правителството да намери парите.

И още нещо. Сега всички говорят за татко Доналд Тръмп. Той подписва укази и никого не пита – нито юристи, нито политсъветници. След това неговите служители ги изпълняват и не обясняват- отговора е  “Решение на правителството”. Ако ще променяш нещо се иска петел и грива, а не ...

 

Цялата статия може да намерите - Тук




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.