ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 22.10.2024 |

Български  English


ГЛОБАЛИЗМЪТ, ДЪРЖАВАТА И БЪЛГАРИТЕ
Публикувано на: 13-02-2017




ГЛОБАЛИЗМЪТ, ДЪРЖАВАТА И БЪЛГАРИТЕ

Кръстю Морев е член на УС на ИКЕМ.

През 1973г. се дипломира в Технически университет София. Инженер е по Автоматизация на производството. Електроинженер Магистър.

Кръстю Морев е голямо име в пловдивското плуване – той е първият удостоен със спортното звание „Майстор на спорта” от града под тепетата през 1968 година.

Собственик е на фирма Транспортна електроника 91 ООД.

 

Повлияни думи от едно изказване и една среща на инж. Кръстю Морев

Странно съжителство на оценки днес се наблюдава, когато говорим за българина – от “осанна” до “разпни го”, и въпреки това всички сме в плен на един необуздаем и нестихващ вътрешен порив да съпреживеем миг на безпаметна радост и гордост от българин на подиум.

Малко психология на коляно – българинът обича предизвикателствата, особено когато тези предизвикателства са във висините и са непреодолими за другите. В стремежа си да разреши тези предизвикателства, е отдаден единствено и само на това решение, загърбвайки всякакви други  задължения и то без да търси равностойно възмездие за усилия и труд. За кауза и с всеотдаен патрон, българинът може да работи и в колектив. А и още нещо, ако в колектива има парашутисти или такива, чието место не е там трябва да бъдат изолирани,  много е нисък прагът му на търпимост към среда в която го смятат за откровен глупак.

Тази въпиюща липса на патрони на нацията, вече се изродила до такава степен, че медийните ни патерици, оплетени в интригите си, или обслужвайки интриги, са достигнали равнището на казино в Лас Вегас, в буквалният смисъл на думите. Ама не че няма патрони и достойни постъпки, ама за тях се иска и смелост и съвест, която да ги представи и защити след това – такава съвест няма у нашите журналистически среди. Защото практиката е, че като си отвориш устата за нещо достойно, в следващият миг срещу този достоен човек, или постъпка или журналист се изправя цялата мощ на осведоменият обвинител, чиято логика е как така един ОБИКНОВЕН, може да сътвори нещо с което да занимаваме аудитория и да стои на трибуна – трибуните са за избраните, а избраните се определят от отбрани. 

Били сме на 113 място по свобода на словото за 2016г. То слово няма, ние за свобода говорим /или реалитата, лотарии и игрите на късмета са словото/.

Много се говори от бивши и настоящи политици и анализатори, че в България липсват глобални цели, които да мотивират и консолидират българите и това е причината за продължаващата вече 5 години политическа безпътица.

Имам две предложения:
А. България да си постави за цел да влезе в автомобилистроенето в следващите 20 години с продукти на български фирми. Това да бъде неотменим ангажимент на всички правителства

Автомобилостроенето е най-важният индустриален сектор на промишлеността. Автомобилът във всеки исторически момент е концентриран израз на най-софистицираните достижения на науката и технологиите в техният общодостъпен вариант.

Транспортното машинистроене и автомобилостроенето имат и ще имат най- динамичен темп на развитие в следващите 50 години. Автомобилостроенето има най-дълга верига на генериране на принадена стойност в сравнение с всички други стопански и индустриални отрасли.

Автомобилистроенето е като самолетоносач, който се следва от всички отрасли на промишлеността - химия, машинистроене, електроника, материали и нови технологии, системи с изкуствен интелект и  разпознаване на образи. Когато автомобилостроенето е в подем, индустрията е като дискотека – навсякъде светлини и проблясъци.

Само три числа – от 700-800 млн. автомобили, които се търкалят по пътищата на света в момента с годишно производство 70 млн., за 2050г –т,е, след 30 години тяхният брой ще достигне 2,5 млрд., с годишно производство 600-700млн. От това количество само 35-40%, ще бъдат автомобили с ДВГ.

А когато става дума за предизвикателство и когато то е автомобил, българинът е много амбициран, и винаги търси да има наука. Та ако човек строй дългосрочна стратегия трябва да има и предвид и някои психологически черти на местният субект. Преобладаваща част от талантливите българи работят по програми в лабораториите по света, където прилагат своят талант за решаване на уникални задачи в инженерството и математиката.

Б. Нещо провокирано от думите на мой колега.
Посочвайки група работници той каза: – Тези хора нямат работа. Тези хора имат семейства и трябва да им осигурим издръжка.

Може да не е икономически издържано и да няма подкрепата на нашите кредитори, но това решение има свои аналози в икономическата практика на други държави.  Всички опити да създадем общество, отговорно за съседите си и самоиздържащо се на базата на свободната инициатива се провалиха /пропускам думата проспериращо общество/. Този провал беше повлиян и от собствените ни бесове за лесни пари, от собствените ни избраници – били те повлияни от лични амбиции или слугувайки на чужди емисари. Не се създадоха стереотипи на мислене и поведение, в които кражбата и създаванто на зависимост да не бъде атрибут на всяка форма на власт - администраторите и бюджетните институции крадат, собствениците на фирми се отнасят към подчинените си като феодал към крепостни, а пък крепосните естествено са Андрешковци, ама когато над тях са "Големите Андрешковци", те са само малки. На българина му беше отнето, ОТКРАДНАТО, не само постигнатото от труда му и спестяванията, но и най-важното - времето през което той да формира новите си житейски, битови и граждански приоритети и рефлекси на поведение.

Как ще дойдат парите ли – би следвало да се намеят от правителството и тези които искат да бъдат там.

Подсказвам едно място от къде ще се вземат:

Един популярен български професор-математик, в интервю преди 2 години, по-повод на въпрос на водещата журналистка - Защо няма пари? отговори: - Много се краде! На въпросителният й поглед с вдигната вежда, професора каза:  - Ама наистина много се краде. Все пак на този професор му имам уважението, пък и в работата си има достъп до меродавни източници.

Та ето едно място, от къде правителството да намери парите.

И още нещо. Сега всички говорят за татко Доналд Тръмп. Той подписва укази и никого не пита – нито юристи, нито политсъветници. След това неговите служители ги изпълняват и не обясняват- отговора е  “Решение на правителството”. Ако ще променяш нещо се иска петел и грива, а не ...

 

Цялата статия може да намерите - Тук




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Октомври 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
      
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.