ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 30.09.2022 |

Български  English


ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ ЩЕ ПОДГОТОВЯТ КАДРИ ЗА СЕКТОР ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОБИЛНОСТ
Публикувано на: 26-01-2017
ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ ЩЕ ПОДГОТОВЯТ КАДРИ ЗА СЕКТОР ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОБИЛНОСТ

Като браншова организация, ИКЕМ стартира процеси на взаимовръзка между средното и висшето образование, професионалното и дуално обучение.


В тази връзка, на 25.01.17 се проведете третата среща на инициативната група за "Устойчива система за подготовка на кадри за електрическата мобилност", която се организира от Индустриален клъстер “Електромобили”(ИКЕМ), член на БСК.

На нея стана ясно, че вече са предприети важни крачки в тази посока от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ в град Своге, която ще е първата в страната, която още от тази година ще стартира приема на ученици в специалността “Електромобили”, а Европейският политехнически университет (ЕПУ) – Перник пък е първото висше училище, което получи акредитация по професионалното направление “Зелена енергия” и разрешение да създаде бакалавърска специалност “Електромобили“.

Благодарение на дългогодишните усилия на ИКЕМ в това направление, професионалната гимназия в Своге ще изгради специална лаборатория за изследвания и обучение на кадрите и ще обогати материалната си база със стендове с електрически двигатели и други инструменти, които да помогнат на учениците максимално да се доближат до реалната работна среда.

Резултатът от първите две срещи стана видим и от новоприсъединилите се към групата Професионални гимназии - ПГ МСС „Пейо К. Яворов“ - Гоце Делчев и ПГ ССТ „Н. Вапцаров“- Хасково, които по време на срещата подписаха меморандум за сътрудничество с ИКЕМ. Интерес към внедряване на специалността е проявен и от професионалните гимназии в Плевен и Кнежа. Те ще почерпят опит и от столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, която още през 2014 г. откри първата паралелка "Електрически превозни средства".

Пред всички учебни заведения стои проблемът с квалификацията на кадри за тези нови специалности. Една от причините е недостатъчното заплащане на преподавателите, но по-големият проблем е тяхната квалификация. В тази връзка, пробивът на ЕПУ – Перник да създаде бакалавърска специалност “Електромобили” е изключително важен за подготовката на бъдещите преподаватели. До момента съществуваше само магистърска програма “Електромобили” във ВТУ "Тодор Каблешков", Русенски университет “Ангел Кънчев” и ЕПУ Перник.

Създаването на тази нова специалност позволява внедряването и на системата MyCompetence, която ще послужи като платформа за създаването на нови компетентностни модели и професионални стандарти, които са съобразени с нуждите на реалния бизнес. Системата може да послужи и за валидиране на уменията, придобити по неформален път.

Друга алтернатива се явяват и центровете за професионално обучение. Първият такъв, който обучава по специалностите „Монтьор и техник на електрически превозни средства“, работи в Ямбол, а негов директор е членът на УС на ИКЕМ Атанас Иванов.

Като положителен факт участниците в срещата подчертаха подкрепата, която получават от местната власт. Освен това, бе отбелязано отличното партньорство между отделните гимназии, които обменят не само опит, но и специалисти, както и учебна база.

Липсва достатъчно информация за възможностите за последваща реализация на завършилите професионално обучение по специалностите в областта на електрическите превозни средства, стана ясно още по време на срещата. Това, според ръководителите на професионални гимназии, също е сред факторите за нежелание от страна на младите хора да се обучават в тези направления. Друг проблем е, че няма адекватна информация относно конкретната необходимост на бизнеса от кадри със специфични умения и знания.

Проблем съществува и по отношение на финансирането на самите паралелки за професионално обучение. Например, столичната гимназия „Хенри Форд“ дължи за заплати 120 000 лв. само за тази учебна година, като за изплащането им ще ползва средства от фонда на гимназията, вместо да насочи натрупаните в него суми към преоборудване на учебните зали, например.

Професионалните гимназии очакват от бизнеса да ги подкрепи при защитата на приема за специализирани паралелки, както и по отношение на списъка със защитените професии.

 

Участници в срещата:

·         Ангел Живков – директор на ПГ по механизация на селското стопанство „Пейо Кр. Яворов“ - Гоце Делчев

·         Инж. Таньо Стойчев – директор на ПГ ТЕ „Хенри Форд“, София

·         Росен Хаджиев – директор и Наталия Басарова и инж. С. Пацов, преподаватели в ПГ по механоелектротехника , Плевен

·         Нина Танчева – зам.-директор на ПГ по механоелектротехника „Хр. Смирненски“- Кнежа

·         Донка Станчева – директор на ПГССТ „Н. Вапцаров“ - Хасково

·         Инж. Станчо Атанасов – директор на ПГ „В. Пеев“ – Своге и инж. Росица Стайкова – Зам.-директор

·         Доц. Д-р Иван Евтимов – автор на единствените учебници по електромобили у нас

·         Проф. Росен Иванов – преподавател в Русенския университет „А. Кънчев“

·         Проф. Иван Миленов – член на УС на ИКЕМ и декан във ВТУ „Тодор Каблешков“ - София

·         Доц. Д-р Огнян Манолов – ЕПУ-Перник

·         Илия Левков – председател на УС на ИКЕМ

·         Иван Костов – главен секретар на ИКЕМ

·         Атанас Иванов – контрольор на УС на ИКЕМ и директор на ЦПО-Ямбол

·         Деян Пушкаров – представител „Професионално обучение“ – ИКЕМ

·         Стефан Апостолов – представител “Енергийни системи, енергийна ефективност и развойна дейност”- ИКЕМ

·         Томчо Томов – ръководител на Национален център за оценка на компетенциите при БСК

·         Антоанета Кацарова - Представител на Центъра за професионално обучение при БСК

·         Антон Вълков – водещ на срещата
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.