ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 20.04.2024 |

Български  English


Международен електромобилен шампионат
Публикувано на: 17-01-2012




Quimera_AEGT01_elektricheski_seriiQuimera смятат да си сътрудничат с Международната асоциация по моторни спортове, International  Motor Sports Association и Aмериканските Льо Ман серии, за развитие на международни състезателни серии за електрически коли.

От тази година партньорите по проекта започват да подготвят инвеститори, публика, медии, спонсори и други заинтересовани участници за предстоящите серии, които да стартират от 2013 г. Шампионанатът по 'чист' професионален моторен спорт ще включва различни категории и ще бъде отворен за всички автопроизводители, които искат да демонстрират и развиват своите зелени линии в контролирана по отношение на разходите среда.

Ето какво мислят в Quimera по въпроса:
За Quimera, този проект не е ограничен само до развитие на природосъобразни коли, които да оформят бъдещето на моторния спорт. Целта е и да се окуражи скоро предстоящата драматична промяна на начина, по който индустрията работеше досега.  По-важно от самите състезания с коли е как ние активно развиваме и оформяме бъдещето за идните поколения. В този смисъл, нашето партньорство с IMSA и ALMS ни позволява да проучваме и разберем по-добре потенциалните приложения на тези нови технологии във възможно най-трудната обстановка - и в условията на един от най-конкурентните авто пазари в света, този в САЩ.

Хавиер де Рокафорт, Председател на борда на Quimera:
Плановете са версия на изцяло електрическия Quimera AEGT да дебютира в демонстрационните обиколки на избрани ALMS състезания през 2012 г. Очакванията са шампионат в САЩ да се провежда покрай Льо Ман сериите, а в допълнение вече има ясна международна визия с намерения за привличане на всички национални регулаторни органи, рекламодатели или държави по света, да се присъединят към този повратен в развитието на моторните спортове проект.

По пътя към развитие на чисти моторни спортове новият алианс ще търси и подкрепата на другото основно направление - мотоциклетите - и разбира се - TTXGP Световният шампионат. На този етап това са водещите световни електрически серии и в процес ще се разглеждат вариантите са съвместни състезателни уикенди. Това ще гарантира събитие, което включва 'чисти' състезания на две и четири колела, със съответните значителни търговски и технически ползи, които ангажираните акционери ще могат да реализират.
Ето и разглежданите категории:

Организаторите обмислят две GT категории: изцяло електрическа GT, B]AEGT (525 кВ – 700 кс); и Touring GT (300 кв – 390 кс). Представител на AEGT категорията е Quimera AEGT,  с мощност на задвижващата система до 600 кВ и карбоново шаси.  Хомологацията не поставя изисквания за произвеждане на минимален брой коли, а категорията ще позволява също и изобретателен дизайн на купетата.

В момента Quimera работи и по Touring GT прототипи - това е отворена категория, в която са поканени всички автопроизводители, макар че се разглеждат варианти за множество OEM  шампионати в различни класове, с мощност до 350 кВ и карбонови или тръбни шасита. И тук няма да има изискване за изработване на минимален брой коли.

(Понастоящем организаторите на сериите преговарят за участие на модифицирани пътнически коли в първоначалните серии, с мощност до 150 кВ. Целта е да се осигури на автопроизводителите възможност да демонстрират технологиите при сегашните си електрически модели, като същевременно се осигури динамична платформа за въвеждането на състезателни серии без използване на течни горива.)

Открити колела.Ф3 тип (300 кВ – 390 кс). В последните две години Formulec разработва, развива и тества своя EF01 прототи - изцяло електрически едноместен болид, който ще постави основите на отворена категория, отговаряща на всички правила, с мощност до 350 кВ и карбонови шасита.

Скоро се очаква представянето и на кола от Ф1 клас, както и пълен набор от състезателни категории.

Други. Обсъжда се и участието на други два партньора за LMP тип серии, спецификациите за които все още не са готови. Друга потенциална категория е Дрифтинг (170 кВ - 220 кс),  представител на която е изцяло електрически дрифт прототип на Quimera/Letteriello- AEDC01, с мощност до 250 кВ.

Световният шампионат ще разшири формата си за включване на повече класове и различни състезателни формати.


ecars.bg





Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.