ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Неделя, 21.04.2024 |

Български  English


Audi се ангажира с електомобилността и се поклони пред TESLA
Публикувано на: 26-03-2016
Audi се ангажира с електомобилността и се поклони пред TESLA

"Ускорение без съжаление" е девизът на Стефан Нйеманд, който ръководи стратегията за електрическа мобилност на Audi. На проведения наскоро Технически конгрес на най-мощната в Германия автомобилна индустриална организация VDA, Нйеманд разкритикува общността за пропускането на един огромен шанс. В същото време той намери думи на признателност за конкурента Tesla.

Годишният технически конгрес на VDA е нещо като среща на друидите. Тук се срещат водещи производители на инженерно оборудване, основни доставчици и поддоставчици на технологии и оборудване в Европейската верига на автомобилната добавена стойност, за да обсъдят тенденциите и технологиите в бранша. Защо Европейска?  Да - макар VDA да е съкращение от "Асоциация на немската автомобилна промишленост", клубът приобщава и много членове от други държави, като PSA и Michelin от Франция и др.

На срещата, проведена миналата седмица в Лудвигсбург близо до Щутгарт,  подборът на темите вече показа, че индустрията е в отклонение. Макар президентът на VDA Матиас Висман да защитаваше качествата на дизеловата технология за промишлеността ( "без подобрение на дизеловата технология, Европа няма да бъде в състояние да изпълни своите цели за CO2"), повечето презентации и речи бяха фокусирани върху данни за нови модели на мобилност и разбира се, на електромобилността.

Например, директорът на Porsche R & D Михаел Щайнер заяви, че не е останало много свободен потенциал за оптимизиране на автомобилните двигатели - поне не и за конвенционалните. Електрификацията е единствения възможен вариант за подобряване на енергийната ефективност на икономиката на мобилността, каза той. "Следващата логична стъпка е електрификацията", сподели той в своята програмна реч, озаглавена "Автомобилът на бъдещето".

Топ мениджмънта на Porsche е дал зелена светлина на “Mission E”, като първият прототип ще бъде готов  до септевври и ще предстои серийното му производство. В четириместния автомобил се предвиждат някои нови подобрения. Той ще бъде с два постоянно токови синхронни двигатели, по един на всяка ос. Porsche избра този тип двигател заради неговата висока енергийна ефективност и постоянна консумация на енергия в целия диапазон на обороти. Бързото зареждане ще бъде от съществено значение за успеха на такова превозно средство с висока производителност, каза Щайнер.

Ето защо Porsche оборудва "Mission E” с "турбокомпресор", но не в смисъла на такъв, който се ползва при двигателите с вътрешно горене, а като зарядно у-во за много бързо зареждане на батерията. За тази цел, автомобилът ще използва система на 800V DC, с два пъти по-високо напрежение от ползваното сега при зареждащите устройства за електромобили. 

Стефан Нйеманд, като директор отговарящ за батериите на електрическите превозни средства в Audi, разкритикува стратегията за електромобилността в преобладаващата част от индустрията. "Електромобилите сега се зареждат много по-бавно от тези, които са с конвенционални двигатели, а на всичкото отгоре са и с по-малък избор и са по-скъпи, каза той. С тази стратегия за електромобилите, няма видим пробив скоро."

Според Нйеманд, купувачите на автомобили искат едно устойчиво превозно средство и дори са готови да плащат по-скъпо, ако не загубят от удоволствието от шофиране.  "Ако производителите на автомобили се откажат от някои свои моментни интереси сега, пейзажът на електромобилността може да изглежда доста по-различно", каза той. "Тези, които някога са шофирали добър електромобил, са загубени за каузата на двигателя с вътрешно горене, за всички времена", каза Нйеманд. Той използва възможността да похвали дейността на Audi в тази област - компанията реши да започне серийно производство на електрическия три-моторен луксозен SUV с до 370 кВт (500 к.с.), през 2018 година.

За да се избегне чакането при зареждане при дългите разстояния, е необходимо да се изгради инфраструктура от DC зарядни станции с мощност от 350 кВт, поиска Нйеманд. "Имаме нужда от страхотни коли и безпроблемна инфраструктура", каза той.

Тук в играта е вече Tesla, която  изгражда собствена инфраструктура с висока производителност. Мениджърът на Audi призна, че той е впечатлен от американския производител. "Неприятно ми е да го призная, но Tesla вече направи всичко", каза той.

 

automotive-eetimes.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (1)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Румен Йотов от: Румен Йотов написан на 28/03/2016 16:13 PM

  Крайно време е да се размърдат.

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Април 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.