ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


Audi се ангажира с електомобилността и се поклони пред TESLA
Публикувано на: 26-03-2016




Audi се ангажира с електомобилността и се поклони пред TESLA

"Ускорение без съжаление" е девизът на Стефан Нйеманд, който ръководи стратегията за електрическа мобилност на Audi. На проведения наскоро Технически конгрес на най-мощната в Германия автомобилна индустриална организация VDA, Нйеманд разкритикува общността за пропускането на един огромен шанс. В същото време той намери думи на признателност за конкурента Tesla.

Годишният технически конгрес на VDA е нещо като среща на друидите. Тук се срещат водещи производители на инженерно оборудване, основни доставчици и поддоставчици на технологии и оборудване в Европейската верига на автомобилната добавена стойност, за да обсъдят тенденциите и технологиите в бранша. Защо Европейска?  Да - макар VDA да е съкращение от "Асоциация на немската автомобилна промишленост", клубът приобщава и много членове от други държави, като PSA и Michelin от Франция и др.

На срещата, проведена миналата седмица в Лудвигсбург близо до Щутгарт,  подборът на темите вече показа, че индустрията е в отклонение. Макар президентът на VDA Матиас Висман да защитаваше качествата на дизеловата технология за промишлеността ( "без подобрение на дизеловата технология, Европа няма да бъде в състояние да изпълни своите цели за CO2"), повечето презентации и речи бяха фокусирани върху данни за нови модели на мобилност и разбира се, на електромобилността.

Например, директорът на Porsche R & D Михаел Щайнер заяви, че не е останало много свободен потенциал за оптимизиране на автомобилните двигатели - поне не и за конвенционалните. Електрификацията е единствения възможен вариант за подобряване на енергийната ефективност на икономиката на мобилността, каза той. "Следващата логична стъпка е електрификацията", сподели той в своята програмна реч, озаглавена "Автомобилът на бъдещето".

Топ мениджмънта на Porsche е дал зелена светлина на “Mission E”, като първият прототип ще бъде готов  до септевври и ще предстои серийното му производство. В четириместния автомобил се предвиждат някои нови подобрения. Той ще бъде с два постоянно токови синхронни двигатели, по един на всяка ос. Porsche избра този тип двигател заради неговата висока енергийна ефективност и постоянна консумация на енергия в целия диапазон на обороти. Бързото зареждане ще бъде от съществено значение за успеха на такова превозно средство с висока производителност, каза Щайнер.

Ето защо Porsche оборудва "Mission E” с "турбокомпресор", но не в смисъла на такъв, който се ползва при двигателите с вътрешно горене, а като зарядно у-во за много бързо зареждане на батерията. За тази цел, автомобилът ще използва система на 800V DC, с два пъти по-високо напрежение от ползваното сега при зареждащите устройства за електромобили. 

Стефан Нйеманд, като директор отговарящ за батериите на електрическите превозни средства в Audi, разкритикува стратегията за електромобилността в преобладаващата част от индустрията. "Електромобилите сега се зареждат много по-бавно от тези, които са с конвенционални двигатели, а на всичкото отгоре са и с по-малък избор и са по-скъпи, каза той. С тази стратегия за електромобилите, няма видим пробив скоро."

Според Нйеманд, купувачите на автомобили искат едно устойчиво превозно средство и дори са готови да плащат по-скъпо, ако не загубят от удоволствието от шофиране.  "Ако производителите на автомобили се откажат от някои свои моментни интереси сега, пейзажът на електромобилността може да изглежда доста по-различно", каза той. "Тези, които някога са шофирали добър електромобил, са загубени за каузата на двигателя с вътрешно горене, за всички времена", каза Нйеманд. Той използва възможността да похвали дейността на Audi в тази област - компанията реши да започне серийно производство на електрическия три-моторен луксозен SUV с до 370 кВт (500 к.с.), през 2018 година.

За да се избегне чакането при зареждане при дългите разстояния, е необходимо да се изгради инфраструктура от DC зарядни станции с мощност от 350 кВт, поиска Нйеманд. "Имаме нужда от страхотни коли и безпроблемна инфраструктура", каза той.

Тук в играта е вече Tesla, която  изгражда собствена инфраструктура с висока производителност. Мениджърът на Audi призна, че той е впечатлен от американския производител. "Неприятно ми е да го призная, но Tesla вече направи всичко", каза той.

 

automotive-eetimes.com




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (1)




  • Напиши коментар


  • Коментaр от Румен Йотов от: Румен Йотов написан на 28/03/2016 16:13 PM

    Крайно време е да се размърдат.









    Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.