ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 25.04.2024 |

Български  English


Bloomberg: Революцията на електромобилите няма да спре
Публикувано на: 23-03-2016




Bloomberg: Революцията на електромобилите няма да спре

В рамките на шест години, цената на електрическите автомобиил ще бъде по-евтина, отколкото закупуването и експлоатацията на бензионов или дизелов модел. Това е заключението от доклада за бързорастящия пазар на електрически автомобили на Bloomberg New Energy Finance.

В доклада се казва, че въпреки подобренията в ефективността на автомобилите с бензиново и дизелово задвижване, през следващите години цената на електромобилите ще бъде под тази на конвенционалните превозни средства.

Увеличението на продажбите на автомобили с електрическо задвижване се разглежда като важен елемент в борбата срещу изменението на климата. Емисиите на CO2 от превозните средства, задвижвани с бензин и дизелово гориво причиняват натрупване на парникови газове, особено в градовете, а замърсяването от изгорелите газове причинява сериозно увреждане на здравето.

Световните продажби

Според Bloomberg  продажбите на електрически превозни средства(EV) в световен мащаб достигнаха малко под половин милион през 2015-а, което е 60 % ръст спрямо предходната година.

Въпреки, че електрически задвижваните автомобили съставляват само 1 % от превозните средства в света към момента, се прогнозира, че продажбите на електромобили ще бъдат повече от 40 милиона до 2040 г., което е около 35 % от всички продажби на лекотоварни превозни средства.

 
evbloomberg


Авторите на доклада твърдят, че развитието на технологиите на батерията са един от ключовите фактори, движещи тенденцията на спад в цените на пазара на електрически коли.

"В основата на тази прогноза е проучването, което направихме за цените на EV батериите", каза Colin McKerracher, анализатор на Bloomberg.

"Разходите за литиево-йонни батерии вече са паднали с 65 % от 2010 г. насам, достигайки $ 350 за един киловат час (кВтч) миналата година. Ние очакваме разходите за EV батерии да бъдат доста под $ 120 за киловат час през 2030 г. и да паднат още след това, благодарение на новите технологии", добави McKerracher.

Към днешна дата два са основните видове електрически автомобили на масовия пазар: такива, които използват само електрическа енергия от батерията (BEV) и хибридни (PHEV), които използват комбинация от акумулаторни батерии и конвенционален двигател, като резервно задвижване.

Последните подобрения в технологията на батерията означава, че BEV могат да пътуват до 350 км. без презареждане.

Спортниге модели с електрическо задвижване ще са по-търсени в САЩ и Европа, но основният ръст на продажбите в бъдеще вероятно ще бъде в Китай.

В момента САЩ продължават да бъдат най-големият EV пазар в света, въпреки, че е в Япония Nissan Leaf оглавява продажбите на електрически автомобили.

Правителството в Китай се сблъсква с преодоляването на сериозни проблеми със замърсяването в много градове и предоставя големи субсидии за производителите на електрически автомобили в страната.

Стимули за купувачите

В немалко държави се предлагат стимули за купувачите, от гледна точка на по-ниски застрахователни премии и пътни данъци, намалени цени за зареждане, облекчен достъп до  съоръжения от градските пътни мрежи, които за забранени за другите превозни средства заради високите нива на замърсяване.

Xindayang, китайски производител, продава електрически превозни средства в Китай на цена от $ 10 000, което е много по-евтино, отколкото електромобилите другаде.

Китайският производител на EV,  Faraday Future, наскоро обяви плановете си да инвестира повече от един милиард долара в завод в САЩ.

Китай инвестира и в необходимата инфраструктура за електромобили. Държавният съвет, основният законодателен орган в Китай, обяви миналата година, че ще бъдат разработени съоръжения за производство до пет милиона плъг-ин превозни средства до 2020 г.

 

ecowatch.com




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.