ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 18.05.2024 |

Български  English


4.5 мегаватова Зарядна станция и зареждане за 15 минути
Публикувано на: 05-02-2016
4.5 мегаватова Зарядна станция и зареждане за 15 минути

В опит да се преодолее едно от възраженията срещу електрическите автомобили,  продължителното време на зареждане, швейцарски изследователи направиха проучване и установиха, че приемливото време за зареждане на EV е 15 минути.

"Целта трябва да е зареждане под психологическия праг от половин час", заяви Масимилиано Капезалли, заместник-директор на енергийния център на EPFL и ръководител на проекта. "Има още място за подобрения", заяви той.

Едно от решенията е осигуряването на мощности от 4,5 мегавата. Това е мощност, достатъчна за 4 500 перални машини и ще позволи зареждане на 50 коли, с потребление от  80-100 kw всяка.

Това количество електрическа енергия осигурява необходимите 20 до 30 кВтч, необходими за зареждане на батерията на Nissan Leaf.

Както се досещаме, за да се осигури възможност за зареждане едновременно на много електромобили, ще е необходима специална инфраструктура. Специалистите посочват опасността от претоварване и аварийно изключване на електрическата мрежа.

Така се достига и до необходимостта от разработка на "Междинна" единица за съхранение - литиево-йонна батерия с размер на транспортен контейнер.  Тази междинна батерия съхранява необходимото количество енергия за мощна зарядна колонка и действа като буфер при зареждане от мрежата.

За да се демонстрира ефекта, изследователите от EPFL са построили прототип на такава станция, за да се прецени на практика ефектът от бързото зареждане.За да се справи с 200 електромобили на ден, изследователите установяват, че бързото зареждане изисква капацитет от 2.2 MWh, или "Междинната" мощност на буферните батерии ще са с големина колкото 4 транспортни контейнери. 

Проектът има крайна цел да установи тези необходимости и взаимовръзки.

Електрическите автомобили ще променят навиците ни. Ясно е, че в бъдеще ще съжителстват няколко вида системи за зареждане - както бавно зареждане у дома, така и ултра-бързо зареждане при пътуване на дълги разстояния.

 

hybridcars.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 05/02/2016 14:24 PM

  На вашият сайт е немската кола тежаща 450кг. - http://www.emic-bg.org/news/item/1063 Отделно се изобретяват нови батерии които се зареждат на 70% за 2 мин. и имат повече от 10 000 цикъла на зареждане – 20 пъти повече от сегашните 500 цикъла на днешните батерии - http://www.greentech.bg/archives/56107 Следя всичко т.е. най-важното и съм много притеснен защото свършва петрола - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445 Аз мисля стратегически и геополитически ми е ясно почти всичко и ''бия камбаната'' за 3-те планетарните катастрофи и идеи как д асе избегнат но за техническото и юридическото оформяне на някои неща си има слуги(на латински министри) ,и тесни специалисти ,и академии на науките за дооформяне ,изчисления - става въпрос за много работа за да се избегнат катастрофите
  Коментaр от Атанас Шалапатов от: Атанас Шалапатов написан на 05/02/2016 14:12 PM

  Аз точно за това говоря ,че бързото зареждане ще срине мрежата а специалната инфраструктура е оскъпяване тоест за дълги разстояние може да се използват ел.влаковете като се качват колите на тях както сега е под Ламанша. Има много варианти като например ремарке с ДВГ - http://www.ecars.bg/index.php?Itemid=419&option=com_k2&view=item&task=3392%3Anov-metod-udalzhavane-probeg-elektromobili&id=3392%3Anov-metod-udalzhavane-probeg-elektromobili#jacommentid:637 и на този етап може преден мост 3 цилиндров бензинов ДВГ а в заден мост ел.двигател и немците направиха кола тежаща само 450кг. без батериите и т.н. всичко е въпрос на изчисления и анализи кое е най-рентабилно като се вземе предвид ,че петрола свършва и другите изчерпаеми енерг.източници тоест за по-далечно бъдеще си остава варианта с ел.влаковете и прои всички положения ще трябват буферни мощности(батерии) които се пускат и спират за секунди а това са ВЕЦ ,газови турбини и батерии

  Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.