ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


Eлектромобилите - от фикция към реалност
Публикувано на: 03-12-2015




Eлектромобилите - от фикция към реалност

Докато в България вече 26 години живеем в състояние на своеобразен автомобилен когнитивен дисонанс, светът върви напред: в последния си доклад JATO Dynamics обобщават еволюцията на електромобилите в последните две години - 2013-2015-а.


Към 2030 г. ООН очаква световното население да наброява 8.5 млрд. души, достигайки 9.7 през 2050-а. Най-голям дял в този ръст се пада на Африка и държави с вече многобройно население, като Индия и САЩ; най-голям дял в този ръст се пада на градските райони. Броят на мегаградовете с население над 10 млн. към 2030 г. ще надхвърли 40.

Световната банка оценява дела на изкопаемите горива в американското енергийно потребление на 83.6%. В държави като Китай този дял расте до 88.2%, а в Германия и Великобритания той е съответно 81 и 84%. На третия по големина световен автомобилен пазар – Япония въглищата, петролът и природният газ съставляват 94.7% от общото енергийно потребление. В много от развитите държави транспортният сектор е най-големият потребител на петрол (70% от общото потребление в САЩ), така че не бива да се изненадваме, че политици и индустрия все повече се обръщат за решение към електромобилите.

Въпреки повишената познаваемост и позитивното им общо възприемане, мнозинството потребители все още чакат. Основна роля играят макроикономически и инфраструктурни фактори, но съществуват и други, като липсата на избор. Общият брой предлагани в момента електромобили и зарядни хибриди не надхвърля 70. Това е много малко в сравнение с огромното продуктово разнообразие от конвенционални автомобили, но със спадането на цените, повишаването на ефективността на батериите и по-стриктните емисионни регулации (особено в ЕС) броят им в идните години ще расте.

Мнозинството от наблюдаваните от JATO пазари растат в сравнение с миналата година, отразявайки подобряването на глобалната икономическа картина след финансовата криза. Мнозинството големи сред тях регистрират по-скоро стабилен, отколкото впечатляващ ръст, като никой от петте най-големи не достига 10%. Много от двуцифрените ръстове произхождат от Южна и Централна Европа, а развиващи се икономики като Мексико и Турция също напредват.

Това развитие се компенсира от забавянето в три системно значими държави – Япония (-11%), Бразилия (-19%) и Русия (-34%). Последствието от тези взаимно неутрализиращи се тенденции е скромен усреднен ръст от 4% през 2014 г., дължащ се основно на подобряващата се икономическа среда в развитите страни.

Борба за пазарен дял

Общо продадените през 2014 г. електромобили са 280 000 – ръст от 43% в сравнение с 2013. И ако така погледнат резултатът изглежда впечатляващ, то изражението му в абсолютна стойност от 84 000 на фона на 72-милионния пазар е капка в морето, отговаряща на въпроса защо колите на ток все още са рядкост по пътищата.В отговор на растящия бюджетен дефицит през септември датското правителство реши да въведе данък за автомобилите с нулеви емисии, обосновавайки мярката със създаването на нови работни места. На практика облагането със 180-процентния данък се разширява върху всички автомобили, включително електромобилите, с което бюджетът очаква допълнителни постъпления от 60 млн. евро към 2020 – годината на планираното му въвеждане.

Дания обаче не е сама. Норвегия - държавата с най-голям електромобилен пазарен дял - също планира намаляване на пакета от стимули. През май бе прието решение, с което пътният данък става дължим наполовина от 2018 и изцяло през 2020-а. Освобождаването от ДДС се заменя от субсидия, а останалите стимули (безплатно използване на инфраструктурата, движение в лентите на градския транспорт и паркиране) подлежат на преосмисляне.

Благодарение на щедрите схеми за насърчаване на потреблението през 2013-а делът на електромобилите в Норвегия бе 5.7% от продажбите - най-висок в света. С изключение на Холандия (5.4%) никой друг от наблюдаваните от JATO пазари не постига дори един. Година по-късно Норвегия скача до 13.6%, а Естония, Латвия и Швеция надминават 1. Последните обработени данни за 2015 (до август) показват, че електромобилите печелят пазарен дял въпреки сравнително бавните ръстове. Според данните от 52 изследвани пазара в 39 от тях продажбите им са нараснали. Води Норвегия с впечатляващия дял от 21.5% - над четири пъти повече в сравнение с края на 2013-а; Холандия остава втора (5.52%), а Швеция е трета (2%).

По-любопитното е, че два от най-големите световни пазари превзеха рубежа на първия процент - Франция (1.1%) и Великобритания (1%), където продажбите за първите девет месеца скачат с 203%, изпреварвайки Япония, Холандия и Германия. Така двете държави влизат в първата, изцяло европейска, електромобилна десетка. САЩ са 11-ти с дял 0.6%, след тях е Япония с 0.59%. От големите пазари Китай показва най-голям годишен ръст – 443%, 29 000 продадени електромобила и втори по големина абсолютен обем след Щатите.

 

Бъдещето

То започва с очакването, че 2016-а ще бъде рекордна електромобилна година. LMC Automotive прогнозират положителни краткосрочни и дългосрочни електромобилни перспективи, а с помощта на Европа и Китай продажбите ще бият рекорди до 2025-а.

Числовото изражение на очаквания през 2016-а рекорд е 700 000. Дължим го на Китай, Европа и САЩ. В самата Европа годишните продажби ще достигнат половин милион през 2019-а, а през 2022 Китай ще продава половината световни електромобили – около 1.5 милиона. Глобалната прогноза за 2025-а предвижда продажби от над пет милиона и половина, а източниците на търсене ще се запазят – Китай (2.9 млн.), Европа (1.7 млн.) и САЩ (805 000). Япония (86 000), Южна Корея (35 000) и Индия (19 000) ще изостават с по-скоро постоянния си, отколкото експлозивен растеж.

LMC Automotive очакват най-голям погрес при зарядните хибриди, чийто ръст между 2016 и 2019 ще е 195%, а годишните им продажби през 2025-а ще са 3.3 милиона, доминирайки електрифицирания автомобилен пазар с дял от около 60%. От 350 000 догодина електромобилните продажби ще стигнат 2.2 млн. девет години по-късно.

 

В заключение

Въпреки това консенсусът около ползата от електромобилите расте. Те могат да допринесат в намаляването на въглеродния отпечатък от човешката дейност и да намалят петролната ни зависимост. Състоянието на околната среда помогна на производителите да представят електромобилите пред потреблението и да им осигурят пазарна опора. Следващата стъпка е масовизацията им.

Индустрията, потребителите и администрацията са осъдени да играят важна роля в постигането на тази задача. Производителите трябва да продължат развойната си дейност, призвана да увеличи финансовата и функционална привлекателност на следващото поколение електромобили. Правителствата и регулаторните органи дължат създаването на условия, в които алтернативната техника да е в състояние да се конкурира с конвенционалната. Потребителите пък трябва да проявят търпение към развиващата се технология и да отворят съзнанието си за нея. Първата крачка е напрвена – електромобилите вече не са тема от научната фантастика.

Най-голямата промяна обаче тепърва предстои – заинтересованите страни трябва да заработят в синхрон за един свят, в който автомобилната електрификация ще бъде факт от ежедневие.
 

auto-press.net




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.