ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 26.04.2024 |

Български  English


Eлектромобилите - от фикция към реалност
Публикувано на: 03-12-2015




Eлектромобилите - от фикция към реалност

Докато в България вече 26 години живеем в състояние на своеобразен автомобилен когнитивен дисонанс, светът върви напред: в последния си доклад JATO Dynamics обобщават еволюцията на електромобилите в последните две години - 2013-2015-а.


Към 2030 г. ООН очаква световното население да наброява 8.5 млрд. души, достигайки 9.7 през 2050-а. Най-голям дял в този ръст се пада на Африка и държави с вече многобройно население, като Индия и САЩ; най-голям дял в този ръст се пада на градските райони. Броят на мегаградовете с население над 10 млн. към 2030 г. ще надхвърли 40.

Световната банка оценява дела на изкопаемите горива в американското енергийно потребление на 83.6%. В държави като Китай този дял расте до 88.2%, а в Германия и Великобритания той е съответно 81 и 84%. На третия по големина световен автомобилен пазар – Япония въглищата, петролът и природният газ съставляват 94.7% от общото енергийно потребление. В много от развитите държави транспортният сектор е най-големият потребител на петрол (70% от общото потребление в САЩ), така че не бива да се изненадваме, че политици и индустрия все повече се обръщат за решение към електромобилите.

Въпреки повишената познаваемост и позитивното им общо възприемане, мнозинството потребители все още чакат. Основна роля играят макроикономически и инфраструктурни фактори, но съществуват и други, като липсата на избор. Общият брой предлагани в момента електромобили и зарядни хибриди не надхвърля 70. Това е много малко в сравнение с огромното продуктово разнообразие от конвенционални автомобили, но със спадането на цените, повишаването на ефективността на батериите и по-стриктните емисионни регулации (особено в ЕС) броят им в идните години ще расте.

Мнозинството от наблюдаваните от JATO пазари растат в сравнение с миналата година, отразявайки подобряването на глобалната икономическа картина след финансовата криза. Мнозинството големи сред тях регистрират по-скоро стабилен, отколкото впечатляващ ръст, като никой от петте най-големи не достига 10%. Много от двуцифрените ръстове произхождат от Южна и Централна Европа, а развиващи се икономики като Мексико и Турция също напредват.

Това развитие се компенсира от забавянето в три системно значими държави – Япония (-11%), Бразилия (-19%) и Русия (-34%). Последствието от тези взаимно неутрализиращи се тенденции е скромен усреднен ръст от 4% през 2014 г., дължащ се основно на подобряващата се икономическа среда в развитите страни.

Борба за пазарен дял

Общо продадените през 2014 г. електромобили са 280 000 – ръст от 43% в сравнение с 2013. И ако така погледнат резултатът изглежда впечатляващ, то изражението му в абсолютна стойност от 84 000 на фона на 72-милионния пазар е капка в морето, отговаряща на въпроса защо колите на ток все още са рядкост по пътищата.В отговор на растящия бюджетен дефицит през септември датското правителство реши да въведе данък за автомобилите с нулеви емисии, обосновавайки мярката със създаването на нови работни места. На практика облагането със 180-процентния данък се разширява върху всички автомобили, включително електромобилите, с което бюджетът очаква допълнителни постъпления от 60 млн. евро към 2020 – годината на планираното му въвеждане.

Дания обаче не е сама. Норвегия - държавата с най-голям електромобилен пазарен дял - също планира намаляване на пакета от стимули. През май бе прието решение, с което пътният данък става дължим наполовина от 2018 и изцяло през 2020-а. Освобождаването от ДДС се заменя от субсидия, а останалите стимули (безплатно използване на инфраструктурата, движение в лентите на градския транспорт и паркиране) подлежат на преосмисляне.

Благодарение на щедрите схеми за насърчаване на потреблението през 2013-а делът на електромобилите в Норвегия бе 5.7% от продажбите - най-висок в света. С изключение на Холандия (5.4%) никой друг от наблюдаваните от JATO пазари не постига дори един. Година по-късно Норвегия скача до 13.6%, а Естония, Латвия и Швеция надминават 1. Последните обработени данни за 2015 (до август) показват, че електромобилите печелят пазарен дял въпреки сравнително бавните ръстове. Според данните от 52 изследвани пазара в 39 от тях продажбите им са нараснали. Води Норвегия с впечатляващия дял от 21.5% - над четири пъти повече в сравнение с края на 2013-а; Холандия остава втора (5.52%), а Швеция е трета (2%).

По-любопитното е, че два от най-големите световни пазари превзеха рубежа на първия процент - Франция (1.1%) и Великобритания (1%), където продажбите за първите девет месеца скачат с 203%, изпреварвайки Япония, Холандия и Германия. Така двете държави влизат в първата, изцяло европейска, електромобилна десетка. САЩ са 11-ти с дял 0.6%, след тях е Япония с 0.59%. От големите пазари Китай показва най-голям годишен ръст – 443%, 29 000 продадени електромобила и втори по големина абсолютен обем след Щатите.

 

Бъдещето

То започва с очакването, че 2016-а ще бъде рекордна електромобилна година. LMC Automotive прогнозират положителни краткосрочни и дългосрочни електромобилни перспективи, а с помощта на Европа и Китай продажбите ще бият рекорди до 2025-а.

Числовото изражение на очаквания през 2016-а рекорд е 700 000. Дължим го на Китай, Европа и САЩ. В самата Европа годишните продажби ще достигнат половин милион през 2019-а, а през 2022 Китай ще продава половината световни електромобили – около 1.5 милиона. Глобалната прогноза за 2025-а предвижда продажби от над пет милиона и половина, а източниците на търсене ще се запазят – Китай (2.9 млн.), Европа (1.7 млн.) и САЩ (805 000). Япония (86 000), Южна Корея (35 000) и Индия (19 000) ще изостават с по-скоро постоянния си, отколкото експлозивен растеж.

LMC Automotive очакват най-голям погрес при зарядните хибриди, чийто ръст между 2016 и 2019 ще е 195%, а годишните им продажби през 2025-а ще са 3.3 милиона, доминирайки електрифицирания автомобилен пазар с дял от около 60%. От 350 000 догодина електромобилните продажби ще стигнат 2.2 млн. девет години по-късно.

 

В заключение

Въпреки това консенсусът около ползата от електромобилите расте. Те могат да допринесат в намаляването на въглеродния отпечатък от човешката дейност и да намалят петролната ни зависимост. Състоянието на околната среда помогна на производителите да представят електромобилите пред потреблението и да им осигурят пазарна опора. Следващата стъпка е масовизацията им.

Индустрията, потребителите и администрацията са осъдени да играят важна роля в постигането на тази задача. Производителите трябва да продължат развойната си дейност, призвана да увеличи финансовата и функционална привлекателност на следващото поколение електромобили. Правителствата и регулаторните органи дължат създаването на условия, в които алтернативната техника да е в състояние да се конкурира с конвенционалната. Потребителите пък трябва да проявят търпение към развиващата се технология и да отворят съзнанието си за нея. Първата крачка е напрвена – електромобилите вече не са тема от научната фантастика.

Най-голямата промяна обаче тепърва предстои – заинтересованите страни трябва да заработят в синхрон за един свят, в който автомобилната електрификация ще бъде факт от ежедневие.
 

auto-press.net




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.