ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


ИКЕМ и Електрическата мобилност в България
Публикувано на: 01-12-2015




ИКЕМ и Електрическата мобилност в България

ИКЕМ е регистрирана на 25.11.2009г. в Софийски градски съд, като организация от клъстерен тип. Индустриалният клъстер „Електромобили“ е учреден от седем български фирми и е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност.

С решение на Общото събрание на организацията, от месец март 2014г. ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност. Обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

В организацията активно участват и представители на научната и образователна общност. Почетен член е Българската академия на науките.

Към настоящият момент в ИКЕМ членуват 47 фирми и организации, а официалните български и международни партньори, с които има подписани споразумения за сътрудничество  са четиридесет и шест. Меморандуми за сътрудничество са подписани с общите ОБЩИНА Банско, Брезник, Бургас, Добрич, Летница, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, Бяла.

От 2012г. ИКЕМ връчва своите годишни награди за най-голям принос в развитието на електрическата мобилност в България. Голямата награда се нарича "КУБРАТОВ МЕЧ". Отличието е ювелирно изработено копие на меча на Кан Кубрат и диплом.Наградите се връчват в рамките на ежегодните изложения „MachTech&InnoTech“, които се провежда на територията на Интер Експо Център в гр. София.

ИКЕМ е сертифицирана със сертификат на ESCA- „European Cluster Excellence Initiative Bronze Label Certificate“. Членува на Българската стопанска камара, Българския институт по стандартизация и е участник в Европейската международна работна група за създаване и въвеждане на единни стандарти за зарядна инфраструктура за електромобили.

Бранш Електрическа мобилност  има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Държавата ни има традиции, опити все още научен потенциал, кадри и производства, които й позволяват да развива  индустриятаза електрическа мобилност. Тя трябва да бъде подкрепена от  централната и местни власти и с активното участие на българския бизнес, българската наука и българската инженерна мисъл.

Изследване, възложено от Европейската фондация за климата установи, че превръщането на автомобилите в по-екологосъобразни може да създаде около 700 000 допълнителни работни местав Европа до 2025 г. Енергични действия на Съюза като първенец в решенията с алтернативни горива (например за акумулаторите и задвижването),  ще създадат нови пазарни възможности за европейската промишленост и ще засилят конкурентоспособността на Европа на този нововъзникващ глобален пазар.

Първите по-сериозни усилия за разработване и производство на електрически автомобили в България започват през 1952 г. в ОЕП "Елпром". Най-ранните действащи конструкции на електромобили (лек и товарен) са създадени  през 1967 г. в НИПКИЕМ. Вначалото на 1970 г. работен колектив специалисти от НИПКИДА, ЦЛЕХИТ, НИПКИЕМ и НИПКИЕМД започва разработката на функционален образец наелектромобил.

Въпросът дали Електрическата мобилност ще се развива, отдавна не е актуален. Искаме или не, електромобилът ще навлезе масовои би било повече от недалновидно да наблюдаваме пасивно този процес. Ако искаме да сме участници, а не просто наблюдатели, трябва да работим още по-активно в посока на обединение на усилията и експертизата на всички в бранша. Безспорните климатични промени, катализират и акселирират усилията на индустрията и бизнеса да реорганизира дейността си в посока използването на нулево въглеродни транспортни средства, каквито са електомобилите. Екологичните редизвикателствата са все по-сериозни и трябва да се адресират своевременно от общостта.

Развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на използване на ЕПС ще допринесе и за балансиране и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси.

Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов браншв българската икономика е потенциалътза откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

ИКЕМ призовава всички, които припознават себе си, като част от новата индустрия за електрическа мобилност, да обединят усилия в рамките на браншовата организация. 

Чрез развитието на електрическата мобилност България може да компенсира загубените позиции и пропуснатите възможности през последните години.

 

Списание "Машиностроене и Електротехника"




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.