ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 14.06.2024 |

Български  English


ИКЕМ и Електрическата мобилност в България
Публикувано на: 01-12-2015
ИКЕМ и Електрическата мобилност в България

ИКЕМ е регистрирана на 25.11.2009г. в Софийски градски съд, като организация от клъстерен тип. Индустриалният клъстер „Електромобили“ е учреден от седем български фирми и е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност.

С решение на Общото събрание на организацията, от месец март 2014г. ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност. Обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

В организацията активно участват и представители на научната и образователна общност. Почетен член е Българската академия на науките.

Към настоящият момент в ИКЕМ членуват 47 фирми и организации, а официалните български и международни партньори, с които има подписани споразумения за сътрудничество  са четиридесет и шест. Меморандуми за сътрудничество са подписани с общите ОБЩИНА Банско, Брезник, Бургас, Добрич, Летница, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, Бяла.

От 2012г. ИКЕМ връчва своите годишни награди за най-голям принос в развитието на електрическата мобилност в България. Голямата награда се нарича "КУБРАТОВ МЕЧ". Отличието е ювелирно изработено копие на меча на Кан Кубрат и диплом.Наградите се връчват в рамките на ежегодните изложения „MachTech&InnoTech“, които се провежда на територията на Интер Експо Център в гр. София.

ИКЕМ е сертифицирана със сертификат на ESCA- „European Cluster Excellence Initiative Bronze Label Certificate“. Членува на Българската стопанска камара, Българския институт по стандартизация и е участник в Европейската международна работна група за създаване и въвеждане на единни стандарти за зарядна инфраструктура за електромобили.

Бранш Електрическа мобилност  има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Държавата ни има традиции, опити все още научен потенциал, кадри и производства, които й позволяват да развива  индустриятаза електрическа мобилност. Тя трябва да бъде подкрепена от  централната и местни власти и с активното участие на българския бизнес, българската наука и българската инженерна мисъл.

Изследване, възложено от Европейската фондация за климата установи, че превръщането на автомобилите в по-екологосъобразни може да създаде около 700 000 допълнителни работни местав Европа до 2025 г. Енергични действия на Съюза като първенец в решенията с алтернативни горива (например за акумулаторите и задвижването),  ще създадат нови пазарни възможности за европейската промишленост и ще засилят конкурентоспособността на Европа на този нововъзникващ глобален пазар.

Първите по-сериозни усилия за разработване и производство на електрически автомобили в България започват през 1952 г. в ОЕП "Елпром". Най-ранните действащи конструкции на електромобили (лек и товарен) са създадени  през 1967 г. в НИПКИЕМ. Вначалото на 1970 г. работен колектив специалисти от НИПКИДА, ЦЛЕХИТ, НИПКИЕМ и НИПКИЕМД започва разработката на функционален образец наелектромобил.

Въпросът дали Електрическата мобилност ще се развива, отдавна не е актуален. Искаме или не, електромобилът ще навлезе масовои би било повече от недалновидно да наблюдаваме пасивно този процес. Ако искаме да сме участници, а не просто наблюдатели, трябва да работим още по-активно в посока на обединение на усилията и експертизата на всички в бранша. Безспорните климатични промени, катализират и акселирират усилията на индустрията и бизнеса да реорганизира дейността си в посока използването на нулево въглеродни транспортни средства, каквито са електомобилите. Екологичните редизвикателствата са все по-сериозни и трябва да се адресират своевременно от общостта.

Развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на използване на ЕПС ще допринесе и за балансиране и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси.

Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов браншв българската икономика е потенциалътза откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

ИКЕМ призовава всички, които припознават себе си, като част от новата индустрия за електрическа мобилност, да обединят усилия в рамките на браншовата организация. 

Чрез развитието на електрическата мобилност България може да компенсира загубените позиции и пропуснатите възможности през последните години.

 

Списание "Машиностроене и Електротехника"
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.