ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 25.09.2018 |

Български  English


ИКЕМ и Електрическата мобилност в България
Публикувано на: 01-12-2015
ИКЕМ и Електрическата мобилност в България

ИКЕМ е регистрирана на 25.11.2009г. в Софийски градски съд, като организация от клъстерен тип. Индустриалният клъстер „Електромобили“ е учреден от седем български фирми и е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност.

С решение на Общото събрание на организацията, от месец март 2014г. ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност. Обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

В организацията активно участват и представители на научната и образователна общност. Почетен член е Българската академия на науките.

Към настоящият момент в ИКЕМ членуват 47 фирми и организации, а официалните български и международни партньори, с които има подписани споразумения за сътрудничество  са четиридесет и шест. Меморандуми за сътрудничество са подписани с общите ОБЩИНА Банско, Брезник, Бургас, Добрич, Летница, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, Бяла.

От 2012г. ИКЕМ връчва своите годишни награди за най-голям принос в развитието на електрическата мобилност в България. Голямата награда се нарича "КУБРАТОВ МЕЧ". Отличието е ювелирно изработено копие на меча на Кан Кубрат и диплом.Наградите се връчват в рамките на ежегодните изложения „MachTech&InnoTech“, които се провежда на територията на Интер Експо Център в гр. София.

ИКЕМ е сертифицирана със сертификат на ESCA- „European Cluster Excellence Initiative Bronze Label Certificate“. Членува на Българската стопанска камара, Българския институт по стандартизация и е участник в Европейската международна работна група за създаване и въвеждане на единни стандарти за зарядна инфраструктура за електромобили.

Бранш Електрическа мобилност  има потенциал да се превърне в един от ключовите фактори за развитие на т. нар. иновативна икономика (или икономика базирана на знанието) в България. Държавата ни има традиции, опити все още научен потенциал, кадри и производства, които й позволяват да развива  индустриятаза електрическа мобилност. Тя трябва да бъде подкрепена от  централната и местни власти и с активното участие на българския бизнес, българската наука и българската инженерна мисъл.

Изследване, възложено от Европейската фондация за климата установи, че превръщането на автомобилите в по-екологосъобразни може да създаде около 700 000 допълнителни работни местав Европа до 2025 г. Енергични действия на Съюза като първенец в решенията с алтернативни горива (например за акумулаторите и задвижването),  ще създадат нови пазарни възможности за европейската промишленост и ще засилят конкурентоспособността на Европа на този нововъзникващ глобален пазар.

Първите по-сериозни усилия за разработване и производство на електрически автомобили в България започват през 1952 г. в ОЕП "Елпром". Най-ранните действащи конструкции на електромобили (лек и товарен) са създадени  през 1967 г. в НИПКИЕМ. Вначалото на 1970 г. работен колектив специалисти от НИПКИДА, ЦЛЕХИТ, НИПКИЕМ и НИПКИЕМД започва разработката на функционален образец наелектромобил.

Въпросът дали Електрическата мобилност ще се развива, отдавна не е актуален. Искаме или не, електромобилът ще навлезе масовои би било повече от недалновидно да наблюдаваме пасивно този процес. Ако искаме да сме участници, а не просто наблюдатели, трябва да работим още по-активно в посока на обединение на усилията и експертизата на всички в бранша. Безспорните климатични промени, катализират и акселирират усилията на индустрията и бизнеса да реорганизира дейността си в посока използването на нулево въглеродни транспортни средства, каквито са електомобилите. Екологичните редизвикателствата са все по-сериозни и трябва да се адресират своевременно от общостта.

Развитието на електромобилната индустрия и насърчаването на използване на ЕПС ще допринесе и за балансиране и устойчиво развитие с ниска зависимост от доставка на енергийни ресурси.

Силен аргумент за подпомагане развитието на този нов браншв българската икономика е потенциалътза откриване на нови работни места, при това за високвалифицирани кадри с по-високи нива на заплащане, предвид високата добавена стойност в сектора.

 

ИКЕМ призовава всички, които припознават себе си, като част от новата индустрия за електрическа мобилност, да обединят усилия в рамките на браншовата организация. 

Чрез развитието на електрическата мобилност България може да компенсира загубените позиции и пропуснатите възможности през последните години.

 

Списание "Машиностроене и Електротехника"
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  Мейсън Мастърс ЕООД e най-новия член на ИКЕМ

  02-08-2018

  Като част от общността на ИКЕМ Мейсън Мастърс ще работи с екипа в проектните направления и ще oще ...  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  ИКЕМ ще подпомага създаване на технологичен център за управляеми SCR модели

  02-08-2018

  На 31-07-2018 г. в офиса на ИКЕМ се проведе среща с инициативна група, за създаване на техноло oще ...  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  ИКЕМ взе участие в Шестата лятна академия за млади лидери на Софийския Форум за сигурност

  30-07-2018

  От 25-ти до 27-ми юли се проведе шестото издание на лятна академия за млади 2018, организирана oще ...  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  Българската компания НАТ 2004 стана член на ИКЕМ

  25-07-2018

  Фирма НАТ 2004 ООД от гр. Девин се присъедини към ИКЕМ.

  oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.