ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 27.07.2024 |

Български  English


Новите будители на професионалните браншове
Публикувано на: 31-10-2015




Новите  будители на професионалните браншове

Клъстерите като организционни образувания в България съществуват от около 6-7 години и са резултат от естествения стремеж на българските компании към повишаване на конкурентоспособността, стимулиране на иновационния потенциал, реализиране на икономии от мащаба и най-общо в търсене на ефективни механизми за противопоставяне срещу нестабилната пазарна конюнктура.

Идеята за професионалното сдружаване в клъстерни структури е формулирана от Майкъл Портър през 1990г. в книгата му „Конкурентното предимство на нациите“, където този тип организация е дефинирано като групи от взаимосвързани фирми, доставчици, свързани производства и специализирани индустрии в определени области, които присъстват в дадени географски райони“.

В по-широк смисъл, професионалното сдружаване може да се проследи доста по назад във времето, в древна Гърция, където около 20 г. след смъртта на „бащата“ на медицината Хипоктат, лечителите се събират и изработват Кодекса за професионално поведение, който е наречен – Хипократова клетва.

В днешните турболентни времена, когато все по-голямата част от индустриалните компаниите опериращи на българския пазар изпитват перманентен дефицит на организационен ресурс, систематичен подход и стратегическо планиране, идеята за постигане на индивидуалните бизнес цели посредством реализацията на общностния интерес, добива ново значение и измерения.

Практиката доказва, че постигането на устойчиви и значими резултати в неблагоприятна и фрагментирана среда е непосилна задача дори и за големите играчи, която стопява ресурсите на организацията и води до циклична неефективност и водене на „стратегия“ за оцеляване и хоризонт на планиране от 3-6 месеца. Факт, водещ сам по себе си до „канибализиране“ на потенциала на соловия играч, който на практика се превръща в бездънен консуматор на ресурси, без възможност за реализация на добавена стойност и реален ръст.

От друга страна, моделът за постигане на ръст чрез балансиран консенсус и сътрудничество в рамките на браншова организация като алтернатива на модела за крайната вътрешно-браншовата конкуренция е труден за приемане, поради дългогодишното натрупване на асистемен подход към решаването на задачите, особено забележимо при МСП.

Очевидната нужда от преориентиране на фирмените ценности в контекста на по-широкия браншови интерес е обуслована допълнително от липсата на успешни примери и практики за постигане на устойчиви резултати в общностен мащаб. Индустриалните клъстери като модел на професионално сдружаване, освободен от негативите на социалистичеаския профсъюзен живот, притежават онази бизнес „възрожденска“ енергия и амбиция, която може да поведе професионалните общности към реализирането на успешни и прогресивни бизнес модели в условията на стагнирана местна икономика и в комбинация с отворен европейски и глобален пазар.

Професионалните „будители“, както бихме могли да наречем „белите лястовици“ в браншовите организации през 2015 година в България, тези които демонстрират реални усилия и резултати в изграждането, обединяването и поддържането на професионални общности, биха могли да се съпоставят в определена плоскост, като принципи, отговорност и роля със светлите имена на Народните Будители, които извеждат българската национална идея на най-високо ниво.

Българският националният капитал и в частност обединената професионалната експертиза е може би онази тънка допирателна, която свързва днешните професионални браншови „будители“ с изнемогващия и разпокъсан български иновативен и производствен потенциал и дава надежда за скорошен общностен възход.

 

Боян Захариев

ИКЕМ




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество

    26-07-2024

    Иновации и свързване: Ден на цифровото и индустриално посредничество - 12 септември 2024 г.,oще ...



    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023 oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.