ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 26.04.2024 |

Български  English


В тока е истината
Публикувано на: 03-10-2015




В тока е истината

Илон Мъск полага големи усилия да скрие задоволството си. "Скандалът с Volkswagen показва ясно, че сме достигнали тавана на възможностите на дизела и бензина", заяви магнатът в Брюксел.

Уцелил е идеалния момент: компанията му за производство на електрически автомобили Tesla тъкмо отвори първата си европейска локация за финално асемблиране в холандския град Тилбург, който да съкрати доставката за клиентите в региона. В същото време европейските автопроизводители са заели кръгова отбрана и се чудят какво ще се случи с дизеловите технологии, в които те инвестираха десетки милиарди през годините.

Рано е да се каже
За края на дизела поне в Европа все още е твърде рано да се говори. Но със сигурност скандалът отваря възможността за далеч по-бързото навлизане на по-чисти технологии като новите хибриди и особено електрическите коли. В продължение на години дизелът беше налаган от европейските правителства и автогиганти като предполагаемо "по-чистата" и икономична алтернатива на бензиновите двигатели, които отделят повече въглероден диоксид. Продажбите на тези коли са повече от половината в Западна Европа, далеч повече от всеки друг регион. "Европа всъщност субсидира дизела и по този начин забави преминаването към хибриди и eлектромобили", коментира в. Guardian. Сега анализаторската фирма LMC Automotive предвижда, че дизеловите коли ще паднат до 35% от общите до 2022 г.

Едно е сигурно - на американския пазар дизеловата технология почти сигурно подписа смъртната си присъда и ще са нужни огромни усилия (и средства) за възстановяване на дори частично доверие към тези коли. И без това местните продажби на такива автомобили са много малко - около 3% от всички. "Със сигурност дизелът не се нуждаеше от този скандал в САЩ. По медиите се говори как двигателите са мръсни, което ще окаже влияние на цялата продуктова линия на производителите на дизел", заяви пред CNN управляващият директор на консултантската компания AlixPartners Марк Уейкфийлд.

В същото време критиците на тези двигатели в Европа са по-активни от всякога. Европейската комисия така или иначе искаше да затегне режима остарели тестове на всички типове коли. Тя обсъжда промени в тестовия цикъл, който да се доближи повече до реални условия. Планът беше новите изпитания да започнат от началото на 2017, но предвид новите данни може да изтеглят промените за началото на 2016. Ако бъдат открити големи нередности, разходите за производство на дизелови двигатели ще станат още по-високи, тъй като производителите ще бъдат принудени да инсталират нови системи за намаляване на емисиите азотни оксиди. Което веднага ще бъде усетено от потребителите. Според анализатори от Exane BNP Paribas, цитирани от Financial Times, покриването на изискванията за стандарта Euro 6 струва около 1300 евро на автомобил. Новите регулации могат да добавят още 200-300 евро към тази сума. Тя ще бъде много по-лесно поета от премиум производителите като Audi, BMW и Mercedes, които имат далеч по-висок марж на печалбата на всяка кола.

Но дори и всички усилия и налети пари няма да спрат оттеглянето от някои сегашни сегменти. Прекаленото оскъпяване на малките дизелови коли ще направи удължаването на производството им много скъпо (маржът на печалба при тях е най-нисък). Пари ще струва и прехвърлянето на продукцията към бензинови варианти. Градската управа на Париж планира да забрани дизеловите коли от 2020 г. (транспортът е отговорен за 90% от замърсяването на мегаполиса). Лондон също подготвя да ограничи влизането на най-мръсните двигатели в градския център.   

"Със сигурност скандалът не е добър за никого, тъй като подкопава доверието изобщо към индустрията", смята Александър Костадинов, директор маркетинг и продажби в "Мото Пфое". Потребителите си казват: "Ако уважавана и голяма компания като Volkswagen е участвала в такава измама, дали и останалите производители не крият нещо?"  

Ускоряване на електрическите проекти
Ако европейските потребители все пак решат да избягат от дизела, европейските производители значително ще трябва да ускорят програмите си за разработка на електромобили, за да покрият целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2020 г. Още преди години другите глобални автогиганти предприеха различен път за развитие на екопроектите си. Докато Европа залагаше на дизела, японците (най-вече Toyota) избраха хибридите бензин - електричество, докато американците като GM и особено Tesla предпочетоха електрическите модели. Много от тях отдавна имат такива проекти с различна успеваемост. Например моделите на BMW като i3 и i8 се радват на успех сред по-заможните потребители, докато тези на Renault Nissan като Zoe и Leaf са насочени към  купувачи от средния клас. Всъщност един от най-успешните модели през тази година в Западна Европа е електрическият Golf на... Volkswagen. Една от стратегиите пред германския гигант е именно да заложи на масовата разработка на електрически автомобили от продуктова и от чисто имиджова гледна точка. Но макар и растящи, тези продажби са значително по-малко в региона от тези на традиционните автомобили. Единственото изключение е норвежкият пазар, където държавните субсидии за електромобилите предизвикаха сериозен бум. Но пък и там цената на горивата е най-високата в Европа.

 

capital.bg




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.