ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 19.04.2024 |

Български  English


Защо германците не харесват Tesla?
Публикувано на: 23-09-2015




Защо германците не харесват Tesla?

В САЩ производителят на електрически автомобили Tesla Motors Inc. се превърна в култ заради мощните екологични автомобили, които предлага. На най-големия пазар в Европа - Германия, потребителите обаче трудно приемат американската марка, пише Bloomberg.

Едва 958 екземпляра от струващия 81 800 евро електрически седан Model S са реализирани на германския пазар за първите 8 месеца на годината, сочи статистиката на KBA. Докато сходният по цена Mercedes-Benz S-Class може да се похвали с 5 149 продажби за същия период. Дори малката електрическа кола на BMW - i3, изпреварва по продажби Model S с цели 30%, сочи информацията.

Конкуренцията на американския производител на електромобили е очевидна и на протичащото в момента изложение във Франкфурт. На щанда на Tesla липсва очакваният кросовър Model X, като сцената е запълнена от различни по цвят седани Model S. В същото време Audi демонстрира екологичния кросовър E-tron Quattro concept, Porsche заяви, че ще пусне на пазара електрическия Mission E до пет години, а BMW обеща да разшири линията си от екологични автомобили.

Tesla определено пожъна значителен, но кратък успех на пазари като Холандия и Норвегия. За да затвърди позициите си в Европа обаче, американската компания трябва да се справи с конкуренцията на цели три германски марки, смята Стефан Братцел, директор автомобилен мениджмънт в университета за приложни науки в Бергиш Гладбах, Германия. "Ако Tesla пожъне успех в Германия, ще може да го направи навсякъде," смята експертът.

Настоящото положение на
Tesla лесно може да се види на салона във Франкфурт. На щанда на компанията е спокойно и рехаво откъм посетители, докато в залите на германските компании е пренаселено от посетители.

Американският производител все пак не е загубил амбицията си, като заяви, че успехът на конкурентите ще му помогне в дългосрочен план. „За да постигнем крайната си цел, а именно хората да карат електрически превозни средства, имаме нужда от сътрудничеството на производителите на конвенционални автомобили. Когато видите, че компании като Porsche или BMW заявяват своя ангажимент към електрическата мобилност, това е доказателство за това, което ние опитваме да правим", заяви говорителят на Tesla Рикардо Рейес.

Въпреки усилията на Tesla обаче потребителите в Германия са склонни да се доверят на местни марки. В допълнение към това, Tesla не попълни свободната позиция за шеф на продажбите в Европа и също така няма планове да разширява мрежата си от зарядни станции в Германия.

Tesla е доставила около 7 100 електрически коли в Европа и 11 700 в САЩ през първото полугодие, сочи статистиката на американската агенция IHS Automotive. Според един от анализаторите й - Карлос да Силва, ще минат години преди Tesla да се наложи на пазара в Европа.

"Дори Model X, чиито доставки ще започнат тази есен, няма да промени ситуацията, тъй като кросовърът ще бъде твърде голям и скъп, за да генерира голям брой продажби. Истинският растеж за Tesla може да дойде с Model 3 - по-компактен автомобил, който се очаква да струва около 35 000 долара", смята да Силва.

Tesla Motors Inc. съобщи, че продажбите й в Европа за първата половина на годината са се покачили с над 50%, като основна заслуга има пазарът на Норвегия. В страната се предлагат щедри субсидии, както и безплатни паркиране в платени зони, зареждане и шофиране в бус лентите. Броят на електрическите автомобили на пътя се е утроил спрямо 2013 г. и достига до 50 000. Правителството на Норвегия обаче обяви, че постепенно ще започне да намалява стимулите през 2018 г., което може да сложи край на успехите на Tesla в страната.

 

automedia.investor.bg




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.