ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 23.04.2024 |

Български  English


ИКЕМ напредва по пътя на електромобилността
Публикувано на: 28-11-2011




thumb_38260_Iliya_Levkov_IKEMИндустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ) е в процес на учредяване на акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобили и ще създава зарядна мрежа. Негови членове подготвиха производството на български зарядни станции, а други вече договориха и започнаха изграждането на свои зарядни пунктове в София.

Илия Левков“В България развиването на зарядната инфраструктура и въвеждането на самите електромобили вървят заедно, което е сериозен аргумент за успеха на тази индустрия”. Това заяви председателят на Индустриален клъстер “Електромобили” Илия Левков на пресконференция по повод честването на 2 години от учредяването на организацията. За две години от създаването си, клъстерът вече има 37 членове и е привлякъл 8 партньора - Националното сдружение на общините в Република България, общините Ловеч, Монтана и Русе, Националния център за териториално развитие към МРРБ, Техническият университет – Габрово, бургаският Университет “Проф. Асен Златаров” и сливенската учебната база към ТУ-София.

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” беше домакин на събитието на Индустриален клъстер „Електромобили”. Транспортният университет е един от първите участници в клъстера. Той извършва значителна научноизследователска дейност с приложен характер, в която активно участие вземат студенти, докторанти и преподаватели. Научните резултати се прилагат директно в транспортни и други фирми.

С нескрита гордост, академичната общност на ВТУ „Тодор Каблешков” представи резултатите от успешната си работа по проекта за създаване на електромобил, с който висшето училище участва на Есенния пловдивски панаир през 2010 г. Същността на проекта е не само проектиране и окомплектоване на представения прототип, но и разработване на методика за проектиране на електромобили с различно предназначение. Електромобилът се използва като изпитателна лаборатория, в която се правят различни изследвания в реални пътни условия. Направените измервания ще спомогнат за създаването на интерактивна симулационна компютърна програма, която ще допринесе значително за намаляване на времето за разработване на нови модели електромобили.

За двете си години живот, ИКЕМ успя да изпълни доста проекти.

Една от най-мащабните инициативи е пилотният проект съвместно със Столична община, и членовете на клъстера Фулчарджър и ЧЕЗ България, за инсталиране на 7 зарядни станции за електромобили в София. Плащането за самото зареждане от страна на шофьора ще се извършва посредством ваучери с предплатени суми. Срещу 10-11 лв. водачите ще могат да заредят електромобила си с мощност, достатъчна за изминаването на 150 км, обясниха от Фулчарджър. Колонките ще бъдат въведени в експлоатация до края на годината.

Друг от членовете на ИКЕМ – Ренърджи, ще подпише до Коледа договор със Столична община за дарение на 6 зарядни станции за електромобили. Разликата между двата пилотни проекта, базирани на публично-частно партньорство, е че този на Ренърджи ще осигурява в близките поне 2 години на водачите на електромобилите безплатно зареждане, докато возилата им са паркирани на ключови места в София, поясниха от дружеството.

Сред другите постижения на ИКЕМ са разработването на български комплект “електродвигател-контролер-батерия” съвместно с ТУ-София, въвеждане на акредитирани в НАПОО програми за обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили, издаване на учебника “Електромобили” от Русенския университет “Ангел Кънчев”, който подпомага обучението в едноименната магистърска специалност.

Съместно с Националния център за териториално развитие - консултантска и проектантска фирма към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ИКЕМ разработи и предложи за съгласуване в Столичния общински съвет модел за допълнение в общинската наредба, което да улесни процедурата по монтиране на зарядни уредби за електромобилни превозни средства на територията на София.

С подкрепата и съдействието на община Перник клъстерът заяви проект по програма “Лайф+” за модел за градски електромобилни таксита.

С Българския институт по стандартизация се работи по създаване и въвеждане на стандарти за електромобилността.

Сред резултатите от дейността на клъстера е първия български електромобил за комуналното стопанство – “Пони”, като вече има проявен интерес по въвеждането на возилото в действие в няколко родни общини. По пускане на ново производство усъвършенствани оловни батерии се работи във фирма “Монбат” - също член на клъстера.

Фирма Зекотек – също член на клъстера, представи първия български електрически велосипед – Mountainbike с 40 до 70 км пробег с едно зареждане на батерията. Самата батерия е литиево-йонна, тежи едва 2,5 кг и има живот 5 години. Зарежда се за време между 2 и 3,5 часа. Контролерът е разработен и патентован от Зекотек. Возилото, което се предлага с 2 години гаранция, разполага с вградена велоаларма 80-120 Db с дистанционно управление, пейджър и функция за блокиране на двигателя. Има и възможност за поставяне на модул за GPS проследяване. Електропедът се предлага на цена от 1600 лв. с ДДС.

ИКЕМ  и БАЕПС са  изготвили харта на електромобилността в България, която вече е получила подкрепата на бизнеса и на част от публичните власти. В хартата са записани възможностите за развитие на националния електромобилен парк, принципите на националната стратегия в областта, основни положения на националния бизнес модел, изискванията към инфраструктурата за зареждане на електромобили и схема за управлението на националната зарядна инфраструктура, способи за инвестиционна подкрепа, стимули, национален план за действие. За постигането на повечето точки от хартата са необходими промени в редица нормативни и поднормативни актове, като например Закона за държавния бюджет, Закона за движение по пътищата, Закона за ДДС и др.

 КОНСТАНЦА ГРИГОРОВА

computerworld.bg

 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Април 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
        
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.