ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 30.09.2022 |

Български  English


ИКЕМ напредва по пътя на електромобилността
Публикувано на: 28-11-2011
thumb_38260_Iliya_Levkov_IKEMИндустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ) е в процес на учредяване на акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобили и ще създава зарядна мрежа. Негови членове подготвиха производството на български зарядни станции, а други вече договориха и започнаха изграждането на свои зарядни пунктове в София.

Илия Левков“В България развиването на зарядната инфраструктура и въвеждането на самите електромобили вървят заедно, което е сериозен аргумент за успеха на тази индустрия”. Това заяви председателят на Индустриален клъстер “Електромобили” Илия Левков на пресконференция по повод честването на 2 години от учредяването на организацията. За две години от създаването си, клъстерът вече има 37 членове и е привлякъл 8 партньора - Националното сдружение на общините в Република България, общините Ловеч, Монтана и Русе, Националния център за териториално развитие към МРРБ, Техническият университет – Габрово, бургаският Университет “Проф. Асен Златаров” и сливенската учебната база към ТУ-София.

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” беше домакин на събитието на Индустриален клъстер „Електромобили”. Транспортният университет е един от първите участници в клъстера. Той извършва значителна научноизследователска дейност с приложен характер, в която активно участие вземат студенти, докторанти и преподаватели. Научните резултати се прилагат директно в транспортни и други фирми.

С нескрита гордост, академичната общност на ВТУ „Тодор Каблешков” представи резултатите от успешната си работа по проекта за създаване на електромобил, с който висшето училище участва на Есенния пловдивски панаир през 2010 г. Същността на проекта е не само проектиране и окомплектоване на представения прототип, но и разработване на методика за проектиране на електромобили с различно предназначение. Електромобилът се използва като изпитателна лаборатория, в която се правят различни изследвания в реални пътни условия. Направените измервания ще спомогнат за създаването на интерактивна симулационна компютърна програма, която ще допринесе значително за намаляване на времето за разработване на нови модели електромобили.

За двете си години живот, ИКЕМ успя да изпълни доста проекти.

Една от най-мащабните инициативи е пилотният проект съвместно със Столична община, и членовете на клъстера Фулчарджър и ЧЕЗ България, за инсталиране на 7 зарядни станции за електромобили в София. Плащането за самото зареждане от страна на шофьора ще се извършва посредством ваучери с предплатени суми. Срещу 10-11 лв. водачите ще могат да заредят електромобила си с мощност, достатъчна за изминаването на 150 км, обясниха от Фулчарджър. Колонките ще бъдат въведени в експлоатация до края на годината.

Друг от членовете на ИКЕМ – Ренърджи, ще подпише до Коледа договор със Столична община за дарение на 6 зарядни станции за електромобили. Разликата между двата пилотни проекта, базирани на публично-частно партньорство, е че този на Ренърджи ще осигурява в близките поне 2 години на водачите на електромобилите безплатно зареждане, докато возилата им са паркирани на ключови места в София, поясниха от дружеството.

Сред другите постижения на ИКЕМ са разработването на български комплект “електродвигател-контролер-батерия” съвместно с ТУ-София, въвеждане на акредитирани в НАПОО програми за обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили, издаване на учебника “Електромобили” от Русенския университет “Ангел Кънчев”, който подпомага обучението в едноименната магистърска специалност.

Съместно с Националния център за териториално развитие - консултантска и проектантска фирма към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ИКЕМ разработи и предложи за съгласуване в Столичния общински съвет модел за допълнение в общинската наредба, което да улесни процедурата по монтиране на зарядни уредби за електромобилни превозни средства на територията на София.

С подкрепата и съдействието на община Перник клъстерът заяви проект по програма “Лайф+” за модел за градски електромобилни таксита.

С Българския институт по стандартизация се работи по създаване и въвеждане на стандарти за електромобилността.

Сред резултатите от дейността на клъстера е първия български електромобил за комуналното стопанство – “Пони”, като вече има проявен интерес по въвеждането на возилото в действие в няколко родни общини. По пускане на ново производство усъвършенствани оловни батерии се работи във фирма “Монбат” - също член на клъстера.

Фирма Зекотек – също член на клъстера, представи първия български електрически велосипед – Mountainbike с 40 до 70 км пробег с едно зареждане на батерията. Самата батерия е литиево-йонна, тежи едва 2,5 кг и има живот 5 години. Зарежда се за време между 2 и 3,5 часа. Контролерът е разработен и патентован от Зекотек. Возилото, което се предлага с 2 години гаранция, разполага с вградена велоаларма 80-120 Db с дистанционно управление, пейджър и функция за блокиране на двигателя. Има и възможност за поставяне на модул за GPS проследяване. Електропедът се предлага на цена от 1600 лв. с ДДС.

ИКЕМ  и БАЕПС са  изготвили харта на електромобилността в България, която вече е получила подкрепата на бизнеса и на част от публичните власти. В хартата са записани възможностите за развитие на националния електромобилен парк, принципите на националната стратегия в областта, основни положения на националния бизнес модел, изискванията към инфраструктурата за зареждане на електромобили и схема за управлението на националната зарядна инфраструктура, способи за инвестиционна подкрепа, стимули, национален план за действие. За постигането на повечето точки от хартата са необходими промени в редица нормативни и поднормативни актове, като например Закона за държавния бюджет, Закона за движение по пътищата, Закона за ДДС и др.

 КОНСТАНЦА ГРИГОРОВА

computerworld.bg

 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  Регистрираните ППС и ЕПС в България към 1 юли 2022 г.

  19-07-2022

  Информация за регистрираните пътни превозни средства и електрически превозни средства в Българoще ...  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  ИКЕМ проведе редовното си Общо събрание

  28-06-2022

  Домакин на събитието беше Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент oще ...  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  В Пловдив се учреди общинско транспортно дружество - “Екобус”

  26-05-2022

  Общинският съвет на Пловдив прие с 36 гласа предложението на кмета Здравко Димитров за учредяв oще ...  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Сан oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
   
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.