ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 22.06.2018 |

Български  English


Екип на ТУ Габрово създаде система за безконтактно зареждане на електромобили
Публикувано на: 01-07-2015
Екип на ТУ Габрово създаде система за безконтактно зареждане на електромобили

Екип от учени от Техническия университет в град Габрово направи пробив в иновациите в една от най-перспективните области - електромобилите. Колектив създаде разработка, при която батериите на електромобилите могат да бъдат зареждани безконтактно, тоест без носене и включване на тежки кабели и куплунги, които могат да се повлияят и от атмосферните условия. 

Разработката е една от трите, финансирани от Европейския съюз, като партньор по нея е и "Фиат".

Нашите учени предизвикаха фурор във Франция с  безконтактното зарядно за електромобил, представено в град Дуе. На специална демонстрация жителите на града видяха как колата от следващо поколение успява да зареди батерията си, минавайки над монтираното на кръстовище зарядно устройство, без да ползва кабел.

Проектът е част от темата, над която десетки научни колективи си блъскат главите - как да създадат надеждно и безконтактно "зарядно" за автомобилите на бъдещето - електромобилите. Иновацията на българския екип предвижда то да бъде монтирано директно в пътното платно. Неговата особеност, с която то се отличава от разработките на конкуренцията, е, че зареждането може да се извършва както статично - тоест при спрял автомобил, така и динамично - докато колата се движи с ниска скорост.

Идеята при статичното зареждане е на мястото, където се извършва зареждането, да бъде монтирана намотка, която предава заряда към автомобила. Самата кола също е оборудвана с подобна намотка, която приема предавания по въздуха заряд.

Те гарантират надеждната работа на системата за предаване на електрическа енергия при изходна мощност 30kW, което се равнява на 10 радиатора, а ако времето е лошо или влажно, може да прехвръкне и искра, разказва доц. Николай Маджаров, един от авторите на разработката. Уникалното при тяхната иновация е и в това, че батерията на електромобила може да бъде заредена на 90% за около 30 минути.

При динамичното зареждане пък се монтират няколко намотки директно в пътното платно, като автомобилът преминава над тях с ниска скорост. Такива места могат да бъдат например зоните преди кръстовища. Съответните монтирани датчици отчитат къде точно се намира колата и съответната намотка се включва, за да предаде заряда. "Направихме демонстрацията си с 4 монтирани една след друга намотки, за да покажем, че такова зареждане е възможно. В бъдеще обаче предвиждаме например да се направи цяла дясна лента за зареждане", разказва той. Ако човек почувства, че батерията на електромобила му пада, той може просто да се престрои вдясно и да зареди, намалявайки скоростта. Екипът работи над проекта от 10 г.

Съгласно иновацията, направена от инженерите в Габрово, енергията се прехвърля по електромагнитен път. Разработката на колектива от ТУ-Габрово е по проект FASTINCHARGE от Седма рамкова програма за периода 2012 - 2015. В нея участват партньори от Франция, Италия, Испания, Словакия и Гърция, сред които са Центърът за нови разработки на Фиат, DBT - френска фирма произвеждаща зарядни станции и фирмата Euroquality, изпълняваща голям брой елитни европейски проекти. Основната техническа работа по разработката на зарядната станция е извършена в ТУ - Габрово, от проф. Райчо Иларионов, доц. Николай Маджаров, д-р Стефан Милчев, д-р Антон Тончев, инж. Илиян Гърдевски, инж. Красимир Кръстев. Работата е протекла в два етапа. През първия е разработен прототип на зарядната станция за статичен и динамичен заряд, демонстриран на работната среща в Габрово през юни 2012 г.

Целта е да се докаже техническата реализуемост на параметрите от заданието на проекта и да се придобие самочувствие в това сравнително ново направление. Всички силови електронни блокове в зарядната станция, както и тези в електромобила, са проектирани и реализирани от колектива на ТУ-Габрово. Те гарантират надеждната работа на системата за предаване на електрическа енергия при изходна мощност 30kW, което се равнява на 10 радиатора.

Коефициентът на полезно действие на устройството е 80-92%. В състава на всяка зарядна станция е включен инверторен модул за преобразуване на мрежовото захранващo напрежение в напрежение с висока честота - 20-30 kHz, което се подава на първичната намотка на модула за предаване на енергия.

Той е монтиран на пътното платно в специално изработен от фирма "Пасат", гр. Царево, защитна шахта от полимер бетон. В електромобила е монтирана приемната намотка на модула за прехвърляне на енергия. Преди навлизането му в зоната за заряд тя се спуска от специално разработена позиционираща система, гарантираща неизменно разстояние между предавателна и приемна намотки.

В зарядната станция и електромобила са вградени контролери за управление процеса на предаване на енергията, заряд на батерията, мониторинг на основните параметри и сензорите за защита. Комуникацията между зарядната станция и електромобила е безжична и се осъществява чрез Wi-Fi. Контролерите в електромобила са свързани в локална мрежа заедно с таблет, разположен при водача. Чрез него се осъществява диалог с елементите на локалната мрежа за управление и мониторинг на зарядния процес.

В периода от 8 до 18 юни в град Дуе, Франция, заедно с партньорите от Италия, Испания и Франция са тествани всички елементи, както на зарядната инфраструктура, така и на електрическия автомобил. Иновативността на решението е не само в това, че енергийната и комуникационна връзка между зарядната станция и електромобила е безконтактна, но и в това, че всяка зарядна станция се разглежда и като елемент от енергийната мрежа на дадения град.

Чрез разработената система на по-високо ниво за управление на заявките и параметрите на заряда се осъществява диалог между водача на електромобила и регионалната енергийна инфраструктура с цел идентифициране, заплащане, максимално допустима мощност на заряд и др.

standartnews.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Първи семинар по електрическа мобилност за общините

  Първи семинар по електрическа мобилност за общините

  06-06-2018

  Семинарът се проведе в рамките на Световния ден на околната сред, във Военна академия „Гoще ...  Още една рекордна година за електрическите автомобили

  Още една рекордна година за електрическите автомобили

  01-06-2018

  oще ...  Фондация ''Америка за България'' гостува на ПГ ''Велизар Пеев'' в гр. Своге

  Фондация ''Америка за България'' гостува на ПГ ''Велизар Пеев'' в гр. Своге

  30-05-2018

  С подкрепата на Българската стопанска oще ...  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  ИКЕМ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ОТБРАНИТЕЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

  04-05-2018

  ИКЕМ и Софийски център за сигурност ще работят за връзката между сигурността, енергийната сигу oще ...
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W

  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W


  Електрически скутер Jonway MJS 5000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 5000 вата и максимален проблем до 80+5 км. oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер MSG-D 1500 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 1500 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електроскутер MLY- A 3000 W

  Електроскутер MLY- A 3000 W


  Електроскутер MLY- A 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател, мощност: 3000 вата и максимален проблем до 60+5 км. oще ...  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah

  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah


  Електрoскутер MLN 3000 W 48 V 40 Ah с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Електрoскутер MSG-E 3000 W

  Електрoскутер MSG-E 3000 W


  Електрoскутер MSG-E 3000 W с постояннотоков, безколекторен двигател с мощност 3000 вата. Максимален пробег: 60 км, време за зареждане 5-6 часа. oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.