ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 20.01.2018 |

Български  English


Екип на ТУ Габрово създаде система за безконтактно зареждане на електромобили
Публикувано на: 01-07-2015
Екип на ТУ Габрово създаде система за безконтактно зареждане на електромобили

Екип от учени от Техническия университет в град Габрово направи пробив в иновациите в една от най-перспективните области - електромобилите. Колектив създаде разработка, при която батериите на електромобилите могат да бъдат зареждани безконтактно, тоест без носене и включване на тежки кабели и куплунги, които могат да се повлияят и от атмосферните условия. 

Разработката е една от трите, финансирани от Европейския съюз, като партньор по нея е и "Фиат".

Нашите учени предизвикаха фурор във Франция с  безконтактното зарядно за електромобил, представено в град Дуе. На специална демонстрация жителите на града видяха как колата от следващо поколение успява да зареди батерията си, минавайки над монтираното на кръстовище зарядно устройство, без да ползва кабел.

Проектът е част от темата, над която десетки научни колективи си блъскат главите - как да създадат надеждно и безконтактно "зарядно" за автомобилите на бъдещето - електромобилите. Иновацията на българския екип предвижда то да бъде монтирано директно в пътното платно. Неговата особеност, с която то се отличава от разработките на конкуренцията, е, че зареждането може да се извършва както статично - тоест при спрял автомобил, така и динамично - докато колата се движи с ниска скорост.

Идеята при статичното зареждане е на мястото, където се извършва зареждането, да бъде монтирана намотка, която предава заряда към автомобила. Самата кола също е оборудвана с подобна намотка, която приема предавания по въздуха заряд.

Те гарантират надеждната работа на системата за предаване на електрическа енергия при изходна мощност 30kW, което се равнява на 10 радиатора, а ако времето е лошо или влажно, може да прехвръкне и искра, разказва доц. Николай Маджаров, един от авторите на разработката. Уникалното при тяхната иновация е и в това, че батерията на електромобила може да бъде заредена на 90% за около 30 минути.

При динамичното зареждане пък се монтират няколко намотки директно в пътното платно, като автомобилът преминава над тях с ниска скорост. Такива места могат да бъдат например зоните преди кръстовища. Съответните монтирани датчици отчитат къде точно се намира колата и съответната намотка се включва, за да предаде заряда. "Направихме демонстрацията си с 4 монтирани една след друга намотки, за да покажем, че такова зареждане е възможно. В бъдеще обаче предвиждаме например да се направи цяла дясна лента за зареждане", разказва той. Ако човек почувства, че батерията на електромобила му пада, той може просто да се престрои вдясно и да зареди, намалявайки скоростта. Екипът работи над проекта от 10 г.

Съгласно иновацията, направена от инженерите в Габрово, енергията се прехвърля по електромагнитен път. Разработката на колектива от ТУ-Габрово е по проект FASTINCHARGE от Седма рамкова програма за периода 2012 - 2015. В нея участват партньори от Франция, Италия, Испания, Словакия и Гърция, сред които са Центърът за нови разработки на Фиат, DBT - френска фирма произвеждаща зарядни станции и фирмата Euroquality, изпълняваща голям брой елитни европейски проекти. Основната техническа работа по разработката на зарядната станция е извършена в ТУ - Габрово, от проф. Райчо Иларионов, доц. Николай Маджаров, д-р Стефан Милчев, д-р Антон Тончев, инж. Илиян Гърдевски, инж. Красимир Кръстев. Работата е протекла в два етапа. През първия е разработен прототип на зарядната станция за статичен и динамичен заряд, демонстриран на работната среща в Габрово през юни 2012 г.

Целта е да се докаже техническата реализуемост на параметрите от заданието на проекта и да се придобие самочувствие в това сравнително ново направление. Всички силови електронни блокове в зарядната станция, както и тези в електромобила, са проектирани и реализирани от колектива на ТУ-Габрово. Те гарантират надеждната работа на системата за предаване на електрическа енергия при изходна мощност 30kW, което се равнява на 10 радиатора.

Коефициентът на полезно действие на устройството е 80-92%. В състава на всяка зарядна станция е включен инверторен модул за преобразуване на мрежовото захранващo напрежение в напрежение с висока честота - 20-30 kHz, което се подава на първичната намотка на модула за предаване на енергия.

Той е монтиран на пътното платно в специално изработен от фирма "Пасат", гр. Царево, защитна шахта от полимер бетон. В електромобила е монтирана приемната намотка на модула за прехвърляне на енергия. Преди навлизането му в зоната за заряд тя се спуска от специално разработена позиционираща система, гарантираща неизменно разстояние между предавателна и приемна намотки.

В зарядната станция и електромобила са вградени контролери за управление процеса на предаване на енергията, заряд на батерията, мониторинг на основните параметри и сензорите за защита. Комуникацията между зарядната станция и електромобила е безжична и се осъществява чрез Wi-Fi. Контролерите в електромобила са свързани в локална мрежа заедно с таблет, разположен при водача. Чрез него се осъществява диалог с елементите на локалната мрежа за управление и мониторинг на зарядния процес.

В периода от 8 до 18 юни в град Дуе, Франция, заедно с партньорите от Италия, Испания и Франция са тествани всички елементи, както на зарядната инфраструктура, така и на електрическия автомобил. Иновативността на решението е не само в това, че енергийната и комуникационна връзка между зарядната станция и електромобила е безконтактна, но и в това, че всяка зарядна станция се разглежда и като елемент от енергийната мрежа на дадения град.

Чрез разработената система на по-високо ниво за управление на заявките и параметрите на заряда се осъществява диалог между водача на електромобила и регионалната енергийна инфраструктура с цел идентифициране, заплащане, максимално допустима мощност на заряд и др.

standartnews.com
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  Нови длъжности за електрическата мобилност са включени в НКПД

  11-01-2018

  Усилената работа на ИКЕМ съвместно с Българската стопанска камoще ...  Осми рожден ден на ИКЕМ

  Осми рожден ден на ИКЕМ

  25-11-2017

  Вече осма година ИКЕМ работи усилено и се радва на редица постижения в сферата на Електрическа oще ...  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  БУМ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ СВЪРЗАНИ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  22-11-2017

  Над 106 лица успешно преминават етапите на обучение за сектор “Електромобили”. От oще ...  Уникални електрически автомобили - Melex

  Уникални електрически автомобили - Melex

  20-11-2017

  Винарната в Старосел ще ползва уникалните лекотоварни електрически автомобили - “MELEX&r oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид!oще ...  Електрически велосипед Tempo

  Електрически велосипед Tempo


  Eljoy Tempo е оборудван е с мотор Bafang 36V 250W монтиран в задната ос, с пет степени на асистенция,  Pedal Assist Sensor (PAS) и сензор за скорост.oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя.oще ...  Електрически велосипед HiFi

  Електрически велосипед HiFi


  Eljoy Hi Fi е вечатляващо оборудван, ориентиран предимно за градско придвижване – почувствайте истинското удоволствие от мобилността.oще ...  Виж всички продукти  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2018
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
     
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.