ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 26.05.2022 |

Български  English


ИКЕМ навърши две години
Публикувано на: 25-11-2011
resized__200x221_LevkovИндустриален клъстер „Електромобили” се утвърди през годината като двигател на новата модерна мобилност в страната, заяви на пресконференция днес неговият председател Илия Левков.

Утвърждаване на финансови и данъчни стимули, откриване на специалности за инженери и техници, разработване на български комплект „елдвигател-контролер-батерия” за електрически автомобили са част от свършената през годината дейност от ИКЕМ.

Клъстерът безспорно се проявява като центърът, където се събират производството, научната и развойната дейност, търговията и образованието за електромобилността. Той организира също диалога на централната и местната власт с бизнеса в страната, за да се случи електромобилът в България с българско участие. Това е и декларираната му кауза, за чията реализация той се стреми да концентрира повече обществена енергия, заявиха представители на организацията.

Търсенето на българския най-ефективен комплект „електродвигател-батерия-контролер” става в ТУ-София, член на клъстера. Освен него ИКЕМ се е включил и в международен екип, който работи по възобновяеми енергийни източници.

Русенският университет “Ангел Кънчев”, член на клъстера, издаде учебник “Електромобили” за едноименна специалност, която се изучава за добиване на магистърска степен в тази сфера. Технически ВУЗ-ове в страната пък подготвят или допълват свои програми за подготовка на инженерни кадри за сферата на електрическите превозни средства (ЕПС). Неотдавна бяха акредитирани и програми за  обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили.

На пресконференцията във ВТУ „Т. Каблешков“ присъства и проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя също обеща институционално съдействие за улеснено изграждане на зарядна инфраструктура, за по-лесна реализация на бизнес проекти, свързани с електромобилите, и понижена тежест за бизнеса чрез опростяване на регулациите.  ИКЕМ заедно с община Перник пък ще се работи  по програма “Лайф+” за модел за градски електромобилни таксита.


ИКЕМ започна да си партнира с Българския институт по стандартизация и излъчи свой представител за участие в международната работна група,  която  подготвя стандартите за електромобилната промишленост в ЕС.

Клъстерът учредява акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобили и ще създава зарядна мрежа. Негови членове подготвиха производството на български зарядни станции, а други вече договориха и започнаха изграждането на свои зарядни пунктове в София.

ИКЕМ организира кръгла маса, на която експертите очертаха най-подходящите за българските условия типове модели автомобили за конверсия и ново производство. Сега се работи по алгоритъма, на чиято база да стъпи промишлената конверсия в страната.

Междувременно се създават условия за пазарната реализация на първия български електромобил за комуналното стопанство “Пони”. Във фирма “Монбат” пък, също член на клъстера, се работи за пускане на ново производство усъвършенствани оловни батерии.

 

greentech.bg
energyonline.bg

 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  ИКЕМ АД подписа договор за създаване на Трансгранична мрежа за електромобилност с Гърция

  09-05-2022

  Първите консултации ще се проведат в периода 06 - 09 май 2022 в градовете: Петрич, Кулата, Санoще ...  М4МРегионален Информационен Ден

  М4МРегионален Информационен Ден

  05-05-2022

  На 10 май от 10:00 ч. ИКЕМ организира oн-лайн събитие –  oще ...  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  СТИМУЛИ И ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

  14-04-2022

  През януари 2022 г., Българската телеграфна агенция и Националната браншова организация за еле oще ...  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  Три големи клъстера подписаха меморандум за развитие на електрическата мобилност и възобновяемите енергийни източници

  31-03-2022

  На 30 март 2022г. в Българската стопанска камара се подписа тристранен меморандум за сътруднич oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Май 2022
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.