ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Събота, 23.09.2017 |

Български  English


Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
Публикувано на: 18-05-2015
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид

Европа върви по стъпките на САЩ и Япония в насока популяризиране на тези машини. Освен, че харчат по-малко гориво, хибридните модели са и далеч по-екологични от тези, които се задвижват само от двигател с вътрешно горене. Затова и в развитите държави купувачите на подобен вид машини ползват редица преференции и бонуси. Някои от тях са доста сериозни, като скачат значително при покупка на електромобил.

 

 

 

САЩ

В Щатите темата за намаляване на нивата на вредни емисии, изхвърляни от автомобилите, стана популярна още през 90-те години на миналия век. Затова и властите започнаха да се опитват да убедят своите граждани, които продължаваха да залагат на машини с огромни бензинови двигатели, че трябва да се насочат към хибриди и електромобили.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
Първоначално тази идея срещна сериозна съпротива и правителството се убеди, че няма как да убедиш хората да си купуват високотехнологични, сложни и съответно много по-скъпи автомобили без сериозна помощ от държавата. В крайна сметка хората искат да спестят пари веднага, а не след време. И властите им помогнаха.

През 2005 г. влезе в сила закон, който дава значителни отстъпки за купувачите на хибриди - максималният й размер е 3400 долара.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
Единственото ограничение е количеството машини от дадения модел, които се продават. Поставен е лимит, като отстъпката важи за първите 60 000 бройки за всеки производител. Целта е ясна – всички компании, предлагащи хибриди се поставят при еднакви условия. Тоест – отстъпката важи, само ако си купиш хибрид от тези 60 000 единици.

Така няма опасност някоя от компаниите да превзема самостоятелно пазара. В случая ограничението е въведено за да се попречи на японците и най-вече на Toyota, която би могла да получи огромно предимство пред останалите. В същото време правилото кара именно Toyota след продажбата на 60 000 бройки да сваля цените на модела, за да може той да продължи да се търси.

Още през 2007 г. Toyota и Lexus стават първите компании, които успяват да продадат нужната бройка хибриди. Разбира се, това е възможно заради бестселъра Prius. Две години след това съм тях се присъединява и Honda, чийто отговор на Prius е Insight, а през 2010 г. японците са настигнати и от Ford.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
В момента в САЩ действа и друго решение, което отново е свързано с данъците на собствениците на хибриди, но то е свързано с капацитета на батериите на техните машини. Отстъпката варира между 2500 долара за акумулатор с 4 кВт/ч и достига до 7500 за батерия с 16 кВт/ч. Освен това се поощряват сериозно и тези, които искат да преоборудват стандартния си автомобил в електромобил или хибрид. В подобен случай държавата възстановява 10% от сумата.

Япония

В Страната на изгряващото слънце подобна практика също е въведена през 90-те години на миналия век. При покупката на автомобил, работещ на електричество, природен газ, етанол или с хибриден агрегат, неговият собственик може да разчита на сериозна помощ, която засяга и бъдещата издръжка на подобна машина. В някои случаи тя може да достигне до 50% от разходите.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
Нещата в Япония се развиват непрекъснато в подобна посока. Така например, през 2009-2010 г. са въведени субсидии при покупката на нов еко автомобил, като сумата може да достигне 1100 долара. А при замяната на кола на възраст повече от 12 години с нова екологична машина сумата достига 2700 долара. За камион или автобус може да се икономисат между 4300 и 19 000 долара.

Всичко това обяснява факта, че през 2012 г. страната е на второ място в света по продажба на хибриди и електромобили, като отстъпва само на САШ. Например, Toyota Prius PHV в края на 2014 г., е продаден в тираж от 19 000 бройки. А това е само един от многото хибриди, предлагани на местния пазар.

Китай

В най-многолюдната държава също вървят по пътя на стимулиране на купувачите на хибриди и електромобили. Инициативата стартира през 2009 г., когато правителството си постави за цел Китай в обозримо бъдеще да стане един от световните лидери по производство на електрически автомобили и хибриди.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
През 2014 г. продадените в Поднебесната империя хибриди, които могат да бъдат зареждани от електропреносната мрежа, достигат 30 000 единици. Година по-рано резултат е 3000 бройки, или 10 пъти по-малко. При електромобилите ръстът от 2011 до 2014 г. е 9 пъти – от 5000 на 45 000 бройки.

При това става дума не само за познатите Toyota Prius или Chevrolet Volt, а за местните марки. На пазара се предлагат модели като BYD Qin, Kandi EV, Chery QQ3 EV, BAIC E150 EV, Zotye Zhidou E20, BYD e6 и много други. И това е още едно доказателство за амбициите на Китай в тази насока.

Германия

В Европа покупката на хибриди и електромобили също носи финансови предимства на клиента. Те са най-различни, но най-често засягат регистрацията на подобни машини пред властите, която е напълно безплатна, както и данъците.
Какви отстъпки дават по света за купуване на хибрид
Германците също проявяват сериозни амбиции, като обявиха целта си – през 2020 г. в страната да се движат 1 млн. електромобили. Хибридите обаче явно не се харесват много, тъй като субсидии за тяхното закупуване няма. Все пак през първите 5 години на експлоатация те са освободени от данъци. Но като цяло клиентът няма изгода от закупуването на BMW i8, например.

Франция

Тук покупката на хибрид сериозно се поощрява, при това основателно. Клиентът може да получи „подарък” до 4000 евро, а за електромобил сумата скача до 6300 евро. През април влезе в сила и нов бонус – 3700 евро при замяна на стария дизелов автомобил с нов електрически или хибриден модел.

Великобритания

На Острова също действат специални субсидии при покупката на хибрид или електромобил, като те могат да достигнат до 25% от цената на модела, но не и да превишават 5000 паунда. През тази година помощта достига 30%, но максимумът не се променя. Въведен е списък с моделите, които имат право на тези отстъпки, като те се допускат в центъра на Лондон напълно безплатно. За същото собствениците на бензинови и дизелови коли си плащат.

Норвегия

Тук големите привилегии са за собствениците на електромобили, докато тези на хибриди, без значени от кой тип са, нямат никакви предимства. Те си плащат пълната сума като данъци, които в страната са доста сериозни, тъй като се изчисляват на базата на теглото на машината. А заради своите батерии и електромотори хибридите са доста тежки.

При електромобилите системата обаче е напълно различна и неслучайно най-продаваният модел в страната е Tesla Model S. При него данъчните облекчения в един момент превишиха цената на самата машина. Това е на път да накара норвежкото правителство да мисли за промяна на стратегията при подпомагането на купувачите на електрически автомобили.

Монако

В Княжеството всеки купувач на електромобил или хибрид получава премия от 9000 евро от правителството. А като бонус върви и разрешение да паркира без пари на всяко място в Монако (без частните паркинги, разбира се).

 

automedia.investor.bg
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.