ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 19.01.2021 |

Български  English


Модерната интеграция на автомобилите в България и политиката в последните 25 години
Публикувано на: 04-05-2015
Модерната интеграция на автомобилите в България и политиката в последните 25 години

Всички правителства, почти без изключение, изглежда приемат темата за българската автомобилна политика като недостатъчно важна.

В това време ритмично излизат „бели книги" по темите на транспорта, нисковъглеродната икономика и т.н., които по един или друг начин показват, че властите осъзнават тежкото състояние на 3,2-милионния автомобилен парк (структурата му от 2010 г. насам се е влошила катастрофално) и всички съпътстващи обществено- икономически и екологични последствия.

Подходът на политическите партии към държавната администрация е известен с разрушителния си ефект. Така Министерство на транспорта години наред е лишено от достатъчна експертност по въпросите на автомобилната политика. Министерството на икономиката, доколкото му стигат силите, е поело повечето теми, касаещи осъвременяването на мобилността в България.

Повсеместната липса на експертност в областта на модернизацията на българската мобилност и политиките по въвеждането й в XXI век, заедно с пълното неразбиране на ползите от интелигентната интеграция на автомобилите в обществото, е още по-силно изразена на местно равнище. Разбиране по въпросите на съвременното градско планиране и създаването на стабилни урбанизирани екосистеми, създаващи предпоставки за изграждането на интегрирани нисковърглеродни транспортни решения липсва и на общинско равнище.

Дори в София разбирането за модернизация на транспорта се изчерпва с изграждането на метро (което е много положителен, но крайно недостатъчен процес ), тролейбуси и естакади. Тук-таме някоя велоалея, в повечето случаи изолирана от останалите, и толкова.

София, както и България като цяло, няма виждане за транспортното бъдеще на града в следващите 40-50 години, а за политика в посока на устойчивата модернизация на автомобилния парк (в смисъл на подобряване на възрастовата му структура и ориентация към нисковъглеродни задвижващи системи) и адаптирането на инфраструктурата към съвременните изисквания на този етап дори не може да се мечтае.

Достоен елемент от лутащата се държавна политика е и данъчната система, която активно насърчава застаряването на автомобилите, наказвайки новите в полза на употребяваните. Тя предвижда освобождаване от данък за чистите електромобили, но неговият размер е толкова малък на фона на цената на един нов електромобил, че няма практически ефект. (1200 лв, отнесени към цената на струващия 200 000 Tesla Model S, ползващ данъчен кредит в много по-голям размер, фактически не са стимул).

Моментното ниво на разбиране по темите на съвременната мобилност е такова, че България очевидно се нуждае от дългосрочно усилие за изграждането на институционална компетентност по автомобилните въпроси на всички равнища - държавно, регионално и общинско.

В този контекст е и дейността на Индустриалнен клъстер „Електромобили", чиято дейност е насочена към дългосрочната задача да формира съответната компетентност, която в перспектива да залегне в основата на липсващата институционална експертност по въпросите на съвременната автомобилизация - мобилните и транспортните решения на бъдещето изобщо.

Европейските програми постоянно предлагат финансиране на проекти за обмен на информация и знания по всички аспекти на съвременния обществен живот, а идеята за въглеродната екстензивност на човешките дейности се е превърнала в устойчиво идеологическо ядро на всички европейски политики.

В този смисъл ИКЕМ, като Национална браншова организация за електрическа мобилност е длъжна да оформи концепцията на платформа за обмен на информация и опит с онези държави в Северозападна Европа, които са в авангарда на съвременните нисковъглеродни транспортни решения.

Градове като Париж, Лондон, Единбург, Осло, Копенхаген и Стокхолм вече десетилетия работят по темите на съвременната градска мобилност, а хранителна среда за успеха на тези градове е наличието на национални стратегии за модернизация на автомобилния транспорт, някои от които впечатляват с всеобхватността и радикалната си напредничавост.

Обмяната на опит, познания и виждания би могла да формира гръбнака на публично-частно партньорство, с чиято помощ да се насърчи изграждането на бъдещия български национален и регионален експертен потенциал, който след 1 -2 поколения ще трябва да се нагърби с тежката задача по компенсиране на бездействието на предшествениците си.

Струва ми се, че една интелигентно формулирана и осъществена платформа за обмен на опит, познания и информация в областта на държавната и регионална нисковъглеродна мобилна политика съдържа достатъчно дълбок смисъл и дългосрочна потенциална полза за всички участници.

Подобна концепция се нуждае от по-детайлна разработка и пълна отдаденост на малък експертен екип от хора, които да влязат в контакт с всички потенциални партньори и разработят цялостен дългосрочен проект за европейско финансиране.

ИКЕМ има потенциал да заеме водещата роля в него, а безспорният му положителен ефект със сигурност ще спечели както вътрешна, така и външна подкрепа. В държава с толкова негативна репутация, като България, има остра нужда от позитивни обществено-икономически инициативи.

 

Калоян Желев
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (2)
 • Напиши коментар


 • Коментaр от inspector gadget от: inspector gadget написан на 10/05/2015 12:12 PM

  PREDIZVIKATELSTVOTO s burzoto zarejdane i nezavisimostta ot opredeleni broy cikli na bateriite se krie imanno v razrabodkata na svruh-kondenzatorni baterii v tova napravlenie tryabva da se nasochat razrabodkite i bezjichnoto prenasyana na el energiya tova e budeshteto na elektomobilite
  Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 05/05/2015 19:21 PM

  Трябва да се мисли 30год. напред като основните въпроси са колко петрол има ,колко е технологичното време за трансформация на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол и доколко може да се откажем от петрола. Обяснил съм подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 ,и основните стратегии – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

  Последно от актуално
  Европейската комисия представи своята ''Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност''

  Европейската комисия представи своята ''Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност''

  09-12-2020

  Стратегията бе представена oще ...  ИКЕМ АД спечели проект BULCHARGE по програмата BOWI

  ИКЕМ АД спечели проект BULCHARGE по програмата BOWI

  07-12-2020

  oще ...  Предложения на ИКЕМ по Проект на Национален план за възстановяване и устойчивост 2021-2026 г.

  Предложения на ИКЕМ по Проект на Национален план за възстановяване и устойчивост 2021-2026 г.

  07-12-2020

  Чрез Българската стопанска камара (БСК), ИКЕМ внесе своите предложения по проекта на Национале oще ...  ИКЕМ навърши 11 години

  ИКЕМ навърши 11 години

  25-11-2020

  Преди 11 години беше началото. Група ентусиасти учредиха Индустриален клъстер „Електромо oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Зарядна станция - MAR-CSM-T2

  Зарядна станция - MAR-CSM-T2


  Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

  Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


  Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...  Електрически велосипед Liberty MaxDrive

  Електрически велосипед Liberty MaxDrive


  Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...  Електрически велосипед Allrounder

  Електрически велосипед Allrounder


  Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...  Електрически велосипед Liberty

  Електрически велосипед Liberty


  Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Януари 2021
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.