ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 29.03.2024 |

Български  English


Модерната интеграция на автомобилите в България и политиката в последните 25 години
Публикувано на: 04-05-2015




Модерната интеграция на автомобилите в България и политиката в последните 25 години

Всички правителства, почти без изключение, изглежда приемат темата за българската автомобилна политика като недостатъчно важна.

В това време ритмично излизат „бели книги" по темите на транспорта, нисковъглеродната икономика и т.н., които по един или друг начин показват, че властите осъзнават тежкото състояние на 3,2-милионния автомобилен парк (структурата му от 2010 г. насам се е влошила катастрофално) и всички съпътстващи обществено- икономически и екологични последствия.

Подходът на политическите партии към държавната администрация е известен с разрушителния си ефект. Така Министерство на транспорта години наред е лишено от достатъчна експертност по въпросите на автомобилната политика. Министерството на икономиката, доколкото му стигат силите, е поело повечето теми, касаещи осъвременяването на мобилността в България.

Повсеместната липса на експертност в областта на модернизацията на българската мобилност и политиките по въвеждането й в XXI век, заедно с пълното неразбиране на ползите от интелигентната интеграция на автомобилите в обществото, е още по-силно изразена на местно равнище. Разбиране по въпросите на съвременното градско планиране и създаването на стабилни урбанизирани екосистеми, създаващи предпоставки за изграждането на интегрирани нисковърглеродни транспортни решения липсва и на общинско равнище.

Дори в София разбирането за модернизация на транспорта се изчерпва с изграждането на метро (което е много положителен, но крайно недостатъчен процес ), тролейбуси и естакади. Тук-таме някоя велоалея, в повечето случаи изолирана от останалите, и толкова.

София, както и България като цяло, няма виждане за транспортното бъдеще на града в следващите 40-50 години, а за политика в посока на устойчивата модернизация на автомобилния парк (в смисъл на подобряване на възрастовата му структура и ориентация към нисковъглеродни задвижващи системи) и адаптирането на инфраструктурата към съвременните изисквания на този етап дори не може да се мечтае.

Достоен елемент от лутащата се държавна политика е и данъчната система, която активно насърчава застаряването на автомобилите, наказвайки новите в полза на употребяваните. Тя предвижда освобождаване от данък за чистите електромобили, но неговият размер е толкова малък на фона на цената на един нов електромобил, че няма практически ефект. (1200 лв, отнесени към цената на струващия 200 000 Tesla Model S, ползващ данъчен кредит в много по-голям размер, фактически не са стимул).

Моментното ниво на разбиране по темите на съвременната мобилност е такова, че България очевидно се нуждае от дългосрочно усилие за изграждането на институционална компетентност по автомобилните въпроси на всички равнища - държавно, регионално и общинско.

В този контекст е и дейността на Индустриалнен клъстер „Електромобили", чиято дейност е насочена към дългосрочната задача да формира съответната компетентност, която в перспектива да залегне в основата на липсващата институционална експертност по въпросите на съвременната автомобилизация - мобилните и транспортните решения на бъдещето изобщо.

Европейските програми постоянно предлагат финансиране на проекти за обмен на информация и знания по всички аспекти на съвременния обществен живот, а идеята за въглеродната екстензивност на човешките дейности се е превърнала в устойчиво идеологическо ядро на всички европейски политики.

В този смисъл ИКЕМ, като Национална браншова организация за електрическа мобилност е длъжна да оформи концепцията на платформа за обмен на информация и опит с онези държави в Северозападна Европа, които са в авангарда на съвременните нисковъглеродни транспортни решения.

Градове като Париж, Лондон, Единбург, Осло, Копенхаген и Стокхолм вече десетилетия работят по темите на съвременната градска мобилност, а хранителна среда за успеха на тези градове е наличието на национални стратегии за модернизация на автомобилния транспорт, някои от които впечатляват с всеобхватността и радикалната си напредничавост.

Обмяната на опит, познания и виждания би могла да формира гръбнака на публично-частно партньорство, с чиято помощ да се насърчи изграждането на бъдещия български национален и регионален експертен потенциал, който след 1 -2 поколения ще трябва да се нагърби с тежката задача по компенсиране на бездействието на предшествениците си.

Струва ми се, че една интелигентно формулирана и осъществена платформа за обмен на опит, познания и информация в областта на държавната и регионална нисковъглеродна мобилна политика съдържа достатъчно дълбок смисъл и дългосрочна потенциална полза за всички участници.

Подобна концепция се нуждае от по-детайлна разработка и пълна отдаденост на малък експертен екип от хора, които да влязат в контакт с всички потенциални партньори и разработят цялостен дългосрочен проект за европейско финансиране.

ИКЕМ има потенциал да заеме водещата роля в него, а безспорният му положителен ефект със сигурност ще спечели както вътрешна, така и външна подкрепа. В държава с толкова негативна репутация, като България, има остра нужда от позитивни обществено-икономически инициативи.

 

Калоян Желев




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (2)




  • Напиши коментар


  • Коментaр от inspector gadget от: inspector gadget написан на 10/05/2015 12:12 PM

    PREDIZVIKATELSTVOTO s burzoto zarejdane i nezavisimostta ot opredeleni broy cikli na bateriite se krie imanno v razrabodkata na svruh-kondenzatorni baterii v tova napravlenie tryabva da se nasochat razrabodkite i bezjichnoto prenasyana na el energiya tova e budeshteto na elektomobilite




    Коментaр от Атанас от: Атанас написан на 05/05/2015 19:21 PM

    Трябва да се мисли 30год. напред като основните въпроси са колко петрол има ,колко е технологичното време за трансформация на транспорта ,енергетиката и селското стопанство за функциониране без петрол и доколко може да се откажем от петрола. Обяснил съм подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 ,и основните стратегии – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558









    Последно от актуално




    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електрoще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...



    ПОКАНА - WorkShop

    ПОКАНА - WorkShop

    15-11-2023

    oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Март 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
         
          
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.