ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Петък, 22.09.2017 |

Български  English


Visio.M - проект за евтин електромобил с въглеродни влакна
Публикувано на: 23-10-2014
Visio.M - проект за евтин електромобил с въглеродни влакна

Атрактивен електрически автомобил на достъпна цена, който осигурява сигурност и комфорт в съчетание с разумен пробег - това беше целта на проекта Visio.M. Участваха изследователи от Техническия Университет Muenchen в сътрудничество със специалисти от индустрията.

Все повече и повече хора обмислят вариант за закупуване на електрическа кола. Когато е възможно, да се използва и електрическа енергия от възобновяеми източници. Стремежът е да се запазят изкопаемите ресурси и да се направи принос към околната среда. Тези хора играят ролята на пионери в един необратим процес, който ще е тенденция през следващите няколко години.

В проекта Visio.M изследователите от TU München, заедно с експерти от индустрията, изследваха въможността за създаване на спортен автомобил с висока степен на безопасност и ниска цена. Проектът е финансиран от германското Федерално министерство на образованието и науката за срок от две години и половина в размер на 7.1 милиона евро. Целта е много малък автомобил, който да постави нови стандарти по отношение на ефективността и безопасността. Изследователите ще представят автомобила пред обществеността по време на eCarTec от 21-ви до 23-ти Октомври 2014.

Бърз и лек

Visio.M е с пробег от около 160 километра и с място за двама души и багаж. С едва 15 киловата мощност на двигателя, колата може да постигне максимална скорост от 120 км / ч (75 mph). Нейният дизайн е спортен и самоуверен. Характеристиките отговарят на всички съществени изисквания на една нормална кола, с информационно-развлекателна част, навигация  и климатизация.

Електромоторът черпи енергия от 13,5 кВтч литиево-йонна батерия, която е монтирана под и зад задната седалка. Батерията тежи близо 85 кг и може да се зарежда от контакт 230 V само за три - четири часа. Общата стойност на колата, включително с отчетени първоначалните разходи за инвестиции и работа, ще бъде по-ниска от тази на сравним автомобил с двигател с вътрешно горене.

Решаващо за голямата енергийна ефективност на Visio.M е неговото тегло. Купето е изработено от пластмаса с въглеродни влакна, подсилена с алуминий в предните и задните участъци, както и рамката на покрива. Всички прозорци са направени от поликарбонат. Този материал тежи наполовината от теглото на обикновенастъклена чаша, но благодарение на специалното си покритие е устойчив на надраскване и атмосферни влияния. Изследователите пестят тегло и от шасито, кормилната уредба и трансмисията с помощта на специални олекотени конструкции. Без батерията, Visio.M тежи само 450 кг.

"Лекото тегло е от съществено значение за електрическите превозни средства", казва д-р Маркус Линкамп, председател на TUM Automotive Technology. "Защото по-голямото тегло, изисква по-висока производителност на батерията за същия обхват и по този начин увеличава и разходите. По-голямото тегло означава и по малка динамика на шофирането. А ние искаме една кола, която да е достъпна и забавна за каране."

Безопасността на първо бясто

Всеки масов автомобил е длъжен да предостави безопасност за пътниците си. Особено при сблъсък с по-тежки превозни средства, малките автомобили трябва да предоставят една безопасна зона, въпреки малките си размери. Купето на Visio.M се състои от иновативен, мулти-разделен монокок, изработен от пластмаса с въглеродни влакна, подсилена с ултра лек сандвич от съчетани материали с изключителна здравина.

В допълнение, инженерите са разработили концепция за безопасност, която включва систематичен предварителен анализ на околния трафик. Мониторинг на 360 ° в непосредствена близост до превозното средство чрез радари и камери, като сензори дават възможност за откриване на критични ситуации на пътя в началото на деня. Тази информация не се използва за подпомагане на водача, или предупреждения. Но когато колата открие непосредствен неизбежен сблъсък, активира интегрирани системи за защита на пътниците, точно преди катастрофата да се състои.

Новите структурни въздушни възглавници са монтирани в таблата и вратите. Части от секундата преди катастрофата, генератор на газ изпълва системата под налягане, като всички връзки в нея действат като допълнителни елементи за поемане на удара.

Адаптивни са обтегачите на предпазните колани и силовите ограничители за намаляване на силите, действащи върху пътниците. Дву точковият колан е съчетан с нормален предпазен колан, който държи пътниците здраво на местата им. Когато системата разпознае неизбежен страничен сблъсък, пътникът на страната на удара бива изтеглен към вътрешността на превозното средство, заедно със седалката, точно преди сблъсъка. По този начин се отдалечава от непосредствена опасна зона. Предварителното ускорение на пътника намалява силите на катастрофата, действащи върху него и увеличава ефективността на страничната въздушна възглавница. Потенциален сблъсък между водача и пътника се предотвратява чрез въздушна възглавница, монтирана между седалките.

Ергономичен дизайн

За разлика от конвенционалните автомобили, в които при управление на водача се налага да  отвлича вниманието си в различни посоки, във Visio.M погледът на водача се  фиксира в една точка. Това позволява на изследователите да позиционират системите за безопасност и тяхното местоположение оптимално. Седалката на водача се регулира само вертикално. Педалите са регулируеми.

Контролните елементи за радио, климатик и навигация са достъпни чрез централен сензорен дисплей, който също е регулируем. Взаимодействието човек-машина се състои единствено от прокарване на жестове, които могат да бъдат правени по целия дисплей. Водачът не трябва да натиска бутони и един бърз поглед е достатъчен за визуална ориентация.

В основата на системата е софтуер с отворен код, който да може да се разшири по всяко време с допълнителни елементи. Това отваря вратата за достъп до музикални колекции и други данни чрез облачни приложения или извършване на интензивни изчисления при планиране на енергийно ефективен маршрут, въз основа на текущите метеорологични условия и условията по пътищата, от централен сървър. Всички видове първокласни услуги могат да бъдат изпълнявани по този начин. В бъдеще, например, кола под наем, може да бъде доставена до вратата на клиента чрез дистанционно управление. Тази концепция вече е тествана експериментално.

Голям пробег

Много аспекти трябва да бъдат взети предивд, преди превозното средство да може да постигне по-голям пробег, въпреки сравнително малката си батерия. Това включва ниско тегло, ниско аеродинамично съпротивление, ефективен задвижващ агрегат, минимално триене при търкаляне и енергоспестяващи климатици. Изследователите са оптимизирали тези параметри в контекста на проекта Visio.M. По този начин 1.55 m широкия и 1.31 m висок двуместен автомобил вече има отлична аеродинамика. В допълнение към ниското тегло на превозното средство е комбинацията от нисък коефициент на въздушно съпротивление от само 0.24, малка челна площ 1.69 кв.м. и гуми оптимизирани за ниско съпротивление при търкаляне (115/70 R 16).

Активният  "въртящ момент" също допринася за общата ефективност. Малкият електродвигател е монтиран в предавателната кутия и може да бъде управляван и като електродвигател и като електрически генератор и разпределя силата оптимално между двете задни колела. Благодарение на подобрената стабилност при спиране в завой, значително повечее енергия, която бива възстановявана при движение. В същото време колата става много по-пъргава и безопасна, поради оптималното разпределение на силата при спиране.


Енергоспестяващ климатик

Специално внимание бе отделено във Visio.M на проектирането на системите за климатизация и отопление. Използва се всяка генерирана топлина, която се отделя при работа в автомобила, за загряване на колата, когато е необходимо. Така наречените "Peltier" елементи са интегрирани в двата охлаждащи агрегата и седалките.  Така се реализират електротермични конвертори. Това позволява екологична работа без използването на охладителни течности. По време на много студено време може да се включи автономно отопление с етанол. Агрегатътът е с топлинни характеристики  прибл. 4.5 кВт и е особено полезен за отстраняване на леда на предното стъкло. Един интелигентен контролер намира оптималното решение за енергийна ефективност и удобна работа на системата за климатизация.

Електромобилността за масите

По време на разработването на Visio.M, различните системи са обект на многобройни проучвания, за да се тества тяхната функционалност, безопасност и надеждност. Резултатът е електрическа кола, която трябва да предизвика голям интерес, особено в промишлеността. Маркус Линкамп е оптимист: Visio.M ние показахме, че е възможно да се изгради много лек и в същото време безопасен автомобил с разходи, които очакваме да бъдат по-ниски от тези на сходните автомобили с двигатели с  вътрешно горене. Но има все още дълъг път до серийното производство, тъй като почти всички компоненти трябва да се адаптират към условията за производство на големи серии. "
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  Новата учебна година започва с нови паралелки по електромобили

  15-09-2017

  Професионални гимназии в градовете Своге, Варна и Гоце Делчев  откриха новата учебна 2017oще ...  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  ИКЕМ подписа меморандум за сътрудничество с WIFI България

  13-09-2017

  Страните по меморандума се договориха да сътрудничат в сферата на професионалното образование oще ...  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  В Брюксел се обсъди методология за сравнение на цените на горивата

  17-08-2017

  Срокът за представяне на позицията на България е кратък. Вашите писмени предложения с обосновк oще ...  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  БСК И ИКЕМ работят за нови учебни планове за електрическа мобилност

  16-08-2017

  На 15 август 2017 г. представители на Националната браншова организация за електрическа мобилн oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:

  Продукти
  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system

  Станция за бърз заряд: Quick charge Advance system


  Зарядните станции за бърз заряд на Circontrol са най-бързият начин на зареждане на днешните електрически превозни средства.oще ...  Зарядна стантция: Charging post Urban Series

  Зарядна стантция: Charging post Urban Series


  Новата серия Urban Post може да бъде инсталирана на улици и междуградски пътища за дву- и четириколесни електрически превозни средства.oще ...  Зарядна станция: Wall Box Smart

  Зарядна станция: Wall Box Smart


  Зарядните станции за електромобили от серията WallBox Smart са проектирани за използване на открити и закрити паркинги при осигуряване на безопасно зареждане.oще ...  Зарядна станция: WallBox eHome Series

  Зарядна станция: WallBox eHome Series


  eHOME са зарядни станции за специално разработени за лесен монтаж на стена в открити и покрити паркинги и гаражи, а също така и за производитили и дистрибутори на електромобили.oще ...  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Тези електрозадвижвания са подходящи за конверсия на автомобили с ДВГ в електромобили и за вграждане в новопроектирани електромобили и други видове електрически транспортни средства.oще ...  Електрически скутер MSG-D 1500 W

  Електрически скутер MSG-D 1500 W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-Е 3000W

  Електрически скутер MSG-Е 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически скутер MSG-B 3000W

  Електрически скутер MSG-B 3000W


  Електрически скутер - без шум, без изгорели газове! С електрическите скутери, изминавате над 50 км с едно зареждане, а средната цена за 100 км е едва 45-60 стотинки.oще ...  Електрически велосипед Longwise Green Panther

  Електрически велосипед Longwise Green Panther


  Електрически велосипед Longwise Green Panther притежава мощност от 250 W и изминава 45 км. в режим на подпомагане (PAS).oще ...  Електрически велосипед Longwise Fashion

  Електрически велосипед Longwise Fashion


  Електрически велосипед Longwise Fashion е снабден с лесно сваляема батерия, интелигентен LCD дисплей, USB изход за зареждане на телефон.oще ...  Сгъваем електрически велосипед

  Сгъваем електрически велосипед


  Сгъваемият електрически велосипед е компактно средство за борба с натоварения трафик и проблемите с паркирането в големите градове.oще ...

  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Септември 2017
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
       
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.