ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 24.06.2024 |

Български  English


Ще бъдат ли реалност електромобилите?
Публикувано на: 28-07-2010
EL_Auto2Възможност за по-нататъшно лидерство на ЕС в областта на техническите компетенции.

В близко бъдеще електромобилите ще направят важен принос за осигуряване на устойчива мобилност и ще отговорят на екологичните изисквания на времето.

Преди да се превърнат в реалност обаче, много въпроси все още трябва да бъдат отстранени. В същото време, по-конвенционалните технологии, двигатели и горива ще продължат да играят важна роля за години напред.

Европейските производители на автомобили вече трансформират своите продуктови портфейли.

Те включват:
•    широк спектър от електрически изискуем превозни средства, включително Plug-in хибриди,
•    разширен обхват електрически превозни средства (включително и горивни клетки)
•    електрически автомобили.

За да може обаче електромобилът да реализира потенциала си, сътрудничеството на множество играчи е задължително.
Това включва:
•    автомобилната индустрия,
•    производителите на енергия
•    научни изследвания и развитие на общността,
•    правителствата на различни нива - от институциите на ЕС до градовете и градските съвети.
Взети заедно, тези играчи трябва да дадат възможност за бързото развитие на един работещ и достъпен набор от технологии, енергийни източници, системи за таксуване,  инфраструктури, общи стандарти, както и информацият за потребителите и целенасочени стимули на пазара.Водещата роля на ЕС
nissan_leaf_001
Производителите на автомобили от ЕС и в световен мащаб са лидери в технологиите на  горивната ефективност и безопасност. Електромобилите  дават възможност за по-нататъшно лидерство на ЕС в проектирането и участието в дейности, с потенциален положителен ефект върху заетостта в ЕС.

ЕС се изправя пред предизвикателството да се определи така наречената „пътна карта” с всички заинтересовани страни. Да осигури политическа подкрепа за въвеждането на пазара на електромобилите, както и за производството на електронни средства и компоненти за тях.

Правителствата на САЩ, Япония и Китай вече подкрепиха новата технология  интензивно. Това представлява предизвикателство пред водещите европейски производители на автомобили, по отношение на тяхната глобална конкурентоспособност.
Пазарен дял
В момента се провеждат различни тестове и се реализират проекти, изискуеми във връзка с електромобилите  в цяла Европа и навсякъде по света. Навлизането на електромобилите на масовия пазар се очаква да започне през 2011 и 2012 година.

Повечето заинтересовани страни прогнозират реалистичен пазарен дял за новите електромобили. Това са 3 до 10% до 2020 г.- 2025 г., или между 450 000 и 1,5 милиона единици въз основа на днешния пазар. Делът на пазара ще се увеличава прогресивно с всяка изминала година.

Двигателят с вътрешно горене, използващ конвенционалните горива все още ще бъде доминиращ източник на енергия в следващите десетилетия. Ето защо трябва да продължи подобряването на екологичните показатели на по-конвенционалните системи за задвижване. Правителствените политики трябва да продължат подкрепата си за CO2-ефективни технологии.

Какви са видовете електромобили?

•    Електромобил изцяло на  батерии (BEV), като източник на енергия,
•    Електромобили с разширен обхват (EREV), които използват батерии като основен източник на енергия за дневна пътувания, но се използва конвенционален двигател за задвижване за поддържане на батерията и да се преодолеят редица ограничения,
•    Plug-in хибридни електромобили (PHEV), които използват батерии като основен източник на енергия за пътуване, но в общ хибриден режим, с използване на конвенционален двигател, след като батериите са изчерпани.
Ниското ниво на CO2 емисии дава най-убедителен отговор по пътя към устойчивата мобилност. Но все пак няма универсален отговор на предизвикателствата на бъдещето.

Електромобилите обещават много предимства, особено за малките и големите градове, но на този етап не могат да отговорят на нужди, като например по-голямо дневно шофиране на разстояния с висока скорост. Времето за зареждане и презареждане на батериите създават проблеми в сравнение с това, което предлагат днес двигателите с вътрешно горене.

Какви са предизвикателствата?
•    Клиентите ще трябва да свикнат с някои специфични характеристики на новите технологии, като различния начин на  шофиране или изискванията за презареждане на батериите. В обучението и информирането на клиентите ще трябва да се включат всички заинтересовани участници.
•    Енергийният сектор ще трябва да изгради подходяща инфраструктура за презареждане, тъй като това ще бъде предпоставка за приемане на електромобилите от страна на клиентите.
•    Правителствата трябва да осигурят подходящи стимули на пазара, особено по време на началната фаза на тази нова технология. Новите технологии като цяло първоначално изискват финансова подкрепа във вид на парична помощ и данъчна подкрепа и това трябва да се компенсира с положителна политическа рамка.
•    Автомобилната индустрия трябва да предлага различни модели и атрактивни електромобил. Същевременно трябва да се поддържа високо ниво на сигурност и комфорт като стандарти. Едно от големите предизвикателства е намаляването на цената на електромобилите (по-специално на батериите).
•    Органите по стандартизация и индустрията трябва да се споразумеят бързо за стандарти и общи интерфейси (от превозните средства до мрежовата инфраструктура), за да се избегне един разпокъсан модел на местни конкурентни и несъвместими решения. Целта трябва да бъде да се установи за целия ЕС стандарти, и ако е възможно, по целия свят.
Препятствията за транспорта на  батерии трябва да бъдат премахнати
Практическото препятствие, което трябва спешно да се реши, са съществуващите ограничения за теглото за превоз на литиево-йонни батерии с въздушен транспорт. Превозът им е категоризиран като "превоз на опасни товари" (препоръка на ООН, регулирана от ICAO / IATA). Въздушният транспорт на тези батерии е ограничен до максимум 35 килограма.  В резултат на това, автомобилната индустрия трябва да използва по-скъпи начини за превоз, включително морски, което удължава сроковете за доставки. Въздушният транспорт е от съществено значение за развитието на нови технологии в световен мащаб. Ограничението следва да бъде отменено, или лимита променен до най-малко 400 кг.

Стимули за електромобилите трябва да се увеличат!


Националните и регионални правителства на 15 държави-членки на ЕС са въвели стимули за закупуване на електрически превозни средства. Мерките се състоят главно от данъчни облекчения, както и изплащането на премии за купувачите на електромобили. Това е посочено в проучване на ACEA между националните автомобилни , производители или вносители.


Европейската автомобилна индустрия приветства тенденцията,  да се вземат предвид емисиите на CO2 и на други емисии във автомобилното данъчно облагане. Фискалните мерки са важен инструмент за формирането на потребителското търсене на автомобили с нисък разход на гориво, особено когато става въпрос за електрически автомобили и други технологии.


Екологичните резултатите от тези данъчни облекчения могат да бъдат негативно повлияни от многото различия в системите на отделните държави. Европейската автомобилна индустрия призовава правителствата на ЕС да покажат повече решителност в хармонизиране на схемите за данъчно облагане за електромобилите.


Необходимо е въвеждането на линейни системи, в които данъчните равнища са пряко пропорционални на емисиите на CO2 на автомобила и всеки грам от CO2 да се облага по един и същ начин.


 
 
Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!


Добави в Svejo

Коментари (0)
 • Напиши коментар • Последно от актуално
  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  18-04-2024

  ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

  ERASMUS+  2023oще ...  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

  18-03-2024

  Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

  31-01-2024

  Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

  oще ...  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

  25-11-2023


  Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...

  Виж всичко от актуално
   
  Продукти
  Комплектна система за задвижване на електромобили

  Комплектна система за задвижване на електромобили


  Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...  Виж всички продукти


  Анкета с продължение...
  Какъв автомобил бихте закупили?


    Чист електромобил с литиево-йонни батерии
    Електромобил с удължен пробег
    Обикновен бензинов или дизелов автомобил
  Гласове:


  Кой уби електрическата кола? (видео)


  Календар - събития
  Юни 2024
  Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
        
        
  ИКЕМ във Facebook
  Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


  ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК - Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


  evi
  ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  Европейски фонд
  за регионално развитие
  Инвестираме във вашето бъдеще
  evi
  evi
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
  „Развитие на конкурентоспособността
  на българската икономика” 2007-2013
  www.opcompetitiveness.bg

  Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.