ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Вторник, 26.05.2020 |

Български  English


Ще стане ли някога електрическият автомобил масова кола?
Германските производители на автомобили гордо демострират концепциите си за електрически автомобили на автомобилното изложение във Франкфурт. Но лъскавите предложения са като че празни надежди. Защото все още не е ясно кога и дори дали те ще могат да стигнат до масовия пазар. Подробности около бъдещето на електрическите коли и плановете на най-големите компании в бизнеса разкрива сп. „Шпигел”.

Може би заради широкоразпространените притеснения за глобалното затопляне, днес Европейската комисия разглежда консумацията на електричество като грях. Напоследък бюрократите в Брюксел стигнаха дотам, че дори забраниха стоватовите електрически крушки с нагряващи се жички.

Засега обаче няма наложено ограничение на друг, доста по-голям консуматор на електричество – автомобилите. Когато 63-тото Международно автомобилно изложение отвори врати във Франкфурт, посетителите имаха възможност да разгледат новите предложения за електрически автомобили, чиято консумация надхвърля хиляди пъти тази на забранените крушки.

“Мерцедес-Бенц” показва 392-киловатов модел спортна кола, докато “Ауди” представя също толкова мощна електрическа версия на своя модел R8. Със своя Vision Efficient Dynamics БМВ демонстрира алтернативен двигател – хибрид с трицилиндров дизелов мотор, ограден от два електрически двигателя, който ще може да развива максимална скорост от 250 км в час. А присъдата на немското списание за автомобили Auto Bild е „икономичността е секси”.

Но преди екологичните организации да се появят и да подчертаят истинското въглеродно значение на подобни енергийни вампири, производителите ще направят добре ако заявят публично един доста важен факт, а именно, че електрическите
автомобили с много конски сили не са готови да излязат на пазара и не са сериозна възможност дори в дългосрочен план. Сега дори най-добрите акумулатори се изтощават в рамките на няколко минути след като бъдат карани на пълна мощност.

Чиста фантазия
Първото Международно автомобилно изложение във Франкфурт, която се състои в ерата на елекрическите автомобили, доказва категорично един факт – че отказът от бензин, който все още осигурява предостатъчно енергия, няма да бъде лесен. Засега желанието да се създадат също толкова мощни двигатели на електричество си е чиста фантазия.

Въпреки това изглежда в индустрията е разпространено убеждението, че ще има масов пазар за електрически автомобили и че това може би ще се случи в десетилетието между 2020 и 2030 година. Конструкторите изчисляват, че тогава капацитетът за акумулиране ще се е увеличил два или три пъти. Това ще е достатъчно, поне за автомобил с малък двигател.

Електрохимическите параметри все още налагат доста тесни граници върху потенциала на електрическите автомобили. В момента най-добрият литиево-йонен акумулатор тежи малко под 10 килограма на киловатчас. Първите малки серийни автомобили като тези на “Смарт” или “Мицубиши”, имат капацитет от 16-20 киловатчаса. Това се равнява на енергийното съдържание на около два литра бензин.

Производителите изчисляват, че това означава разстояние от 100 километра или повече. Но системата им за измерване ползва крайно ниски стандарти и идеални условия за електрическия двигател.

прочети целия текст
Виж всички анализи


 
Продукти
Зарядна станция - MAR-CSM-T2

Зарядна станция - MAR-CSM-T2


Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...Електрически велосипед Liberty MaxDrive

Електрически велосипед Liberty MaxDrive


Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...Електрически велосипед Allrounder

Електрически велосипед Allrounder


Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...Електрически велосипед Liberty

Електрически велосипед Liberty


Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...Виж всички продукти


Анкета с продължение...
Какъв автомобил бихте закупили?


  Чист електромобил с литиево-йонни батерии
  Електромобил с удължен пробег
  Обикновен бензинов или дизелов автомобил
Гласове:


Кой уби електрическата кола? (видео)


Календар - събития
Май 2020
Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
      
ИКЕМ във Facebook
Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


evi
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
evi
evi
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg

Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.