ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 08.07.2020 |

Български  English


Вятърът е най–перспективния източник на енергия
Най–добрите алтернативни източници на енергия не са тези, за които се говори най–много. Някои от предлаганите алтернативи са просто ужасни.
Проучването показва, че алтернативните източници на енергия са от 25 до 1 000 пъти по–замърсяващи от най–добрите налични технологии. Биогоривата на базата на етанол, например, причиняват повече вреди на човешкото здраве, природата, обработваемите земи и водоизточниците, отколкото традиционните изкопаеми горива. Освен това, според предходно научно изследване от етанола се емитират повече парникови газове, отколкото от традиционните изкопаеми горива.
„Най–добрият начин за подобряване на енергийната ефективност, намаляване на глобалното затопляне, намаляване на смъртните случаи, причинени от замърсяване на въздуха е като използваме ветровете и морските вълни, а не увеличаване на полета, засети с култури за производство на биодизел и строежа на атомни електроцентрали” - твърди Марк Джейкъбсън - професор по инженерна екология в Университета в Станфорт. „ А „чистите въглища”, които са свързани с улавяне на CO2, всъщност въобще не са чисти.”
В изследването се прави първата научна количествена оценка на енергийните решения, като се определя не само енергийният им потенциал, а се оценява и въздействието върху глобалното затопляне, човешкото здраве, енергийната устойчивост, въздействието върху водоизточниците, площта, която заемат, въздействието върху дивия свят, замърсяването на водите, надеждността и издръжливостта им.
Традиционните източници на енергия са много по–обещаващи от досега познатите, вятъра и силата на слънцето, използването на огледала за загряване на флуиди, геотермалните извори, вълните, соларните фотоволтаични клетки и хидроелектричеството. Авторът се обявява против ядрените електроцентрали, въглищата, етанол от царевица и целулоза от тревни растения. Всъщност етанолът, получен от целулоза, замърсява в по–голяма степен околната среда от етанола, получен от царевица или други зърнени култури. Необходими са много по-големи площи за производството му и се вреди в по–голяма степен на дивия свят.
За да сравни различните видове източници на енергия, Джейкъбсън ги поставя при равни условия като приема, че всяка една от алтернативите е използвана за захранване на всички автомобили в САЩ, приемайки новите автомобилни технологии. Например, електрически превозни средства на батерия и „flex fuel” автомобили, които могат да се захранват с гориво с високо съдържание на етанол Е – 85.
Вятърът е с най–обещаващите показатели, намалява с 99 % емисиите на CO2 и други замърсители; необходими са около 3 km2 площ за турбината, които спестяват около 15 000 живота от преждевременна смърт, предизвикана от замърсяванията на въздуха. Джейкъбсън: „Напротив етанолът ще причини 15 000 смъртни случая годишно в следствие от замърсяването на въздуха”.

прочети целия текст
Виж всички анализи


 
Продукти
Зарядна станция - MAR-CSM-T2

Зарядна станция - MAR-CSM-T2


Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...Електрически велосипед Liberty MaxDrive

Електрически велосипед Liberty MaxDrive


Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...Електрически велосипед Allrounder

Електрически велосипед Allrounder


Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...Електрически велосипед Liberty

Електрически велосипед Liberty


Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...Виж всички продукти


Анкета с продължение...
Какъв автомобил бихте закупили?


  Чист електромобил с литиево-йонни батерии
  Електромобил с удължен пробег
  Обикновен бензинов или дизелов автомобил
Гласове:


Кой уби електрическата кола? (видео)


Календар - събития
Юли 2020
Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
 
ИКЕМ във Facebook
Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


evi
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
evi
evi
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg

Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.