ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Понеделник, 03.08.2020 |

Български  English


Тесла заимствал идеите си от “други светове”
Гениалният инженер конструирал в ума си изобретения, без да прави никакви предварителни чертежи и тестове. Индукционният електрически двигател, флуоресцентното осветление, асинхронният електромотор, трифазните и многофазните трансформатори, безжичното предаване на електроенергия, електрическият часовник - това е само малка част от списъка с изобретенията на гениалния инженер и конструктор Никола Тесла. Роденият в хърватския град Смилян през 1856 г. етнически сърбин пристига в САЩ по покана на Томас Едисън в края на 19-и век, за да превърне до голяма степен с откритията си съвременния свят в това, което е той днес.

Съвременниците на Тесла са категорични, че всички негови изобретения са направени от раз - без каквито и да било предварителни чертежи, модели и експерименти. Самият изобретател признава, че до голяма степен той дължи гениалните си прозрения на парарелния свят, в който живеел и от който черпел своите познания.

Всевъзможни загадъчни случки и мистерии съпътствали живота на изобретателя още от детството му. След като завършил основно образование, младият Никола мечтаел да постъпи в Политехническия институт в Грац. Баща му Мишлутин обаче, който бил сръбски православен свещеник, му забранил да учи за инженер, тъй като искал да продължи делото му и да стане пастор. Потиснат от забраната, Никола заболял от неизвестна тежка болест. В момента на най-тежка за младежа криза, когато станало ясно, че краят му е вече близък, бащата позволил на сина си да учи какво пожелае. За няколко дни само Никола оздравял напълно.

След тежкото боледуване Тесла започнал да изпитва странни нарушения на психиката, съпроводени от ясни видения. Самият той описва по следния начин преживяванията си: "Силни светлинни проблясъци обливаха картината на реалните околни обекти и завладяваха всички мои мисли. Възприемах тези видения като действителност, независимо че осъзнавах много добре, че те не са реални. Скоро открих, че най-добре понасям тези моменти, като се отпусна и позволя на въображението си да ме води.

Така започнаха моите ментални пътешествия. Всяка нощ, а понякога и през деня, след като оставах насаме със себе си, започваха моите пътешествия в непознати места, градове и страни. Там живеех, срещах хора, създавах запознанства и приятелства и - колкото и невероятно да е - тези запознанства ми бяха толкова близки, както и тези с моето семейство."

Покрай своите пътувания в "тези светове" Тесла с учудване установил, че може да визуализира много добре своите видения и открития в ума си, без да се нуждае от каквито и да било чертежи и експерименти. Той описва по следния начин своя въображаем метод на конструиране: Когато идеята се роди в главата ми, аз тутакси започвам да я доразвивам в своето въображение: променям конструкцията, доусъвършенствам я и дори "включвам" прибора, за да заработи първо в главата ми. За мен е все едно дали ще тествам своето изобретение в лабораторията или в главата си. Така мога да развия идеята си до съвършенство, без да се докосвам до нищо с ръцете си. Чак тогава аз се захващам да придам конкретен материален облик на родилия се в моя мозък продукт. Внедряването в практиката на недоработени, груби идеи е винаги загуба на енергия и време.

АНТЕНА ПАЛИ 200 КРУШКИ НА 35 КМ

Едно от най-значимите изобретения на Никола Тесла е безжичното пренасяне на електроенергия. Покрай бързото развитие на електромобилите, напоследък отново се заговори за необходимостта от безжично зареждане на батериите по време на движение на електрическите коли. Японската копания "Нисан" обяви, че ще представи в близко бъдеще подобна разработка. Факт е обаче, че преди повече от 110 години Никола Тесла не само прави първите успешни опити за безжична транслация на електроенергия, но и построява първата и последна засега Световна станция за безжично предаване на енергия.

прочети целия текст
Виж всички анализи


 
Продукти
Зарядна станция - MAR-CSM-T2

Зарядна станция - MAR-CSM-T2


Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...Електрически велосипед Liberty MaxDrive

Електрически велосипед Liberty MaxDrive


Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...Електрически велосипед Allrounder

Електрически велосипед Allrounder


Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...Електрически велосипед Liberty

Електрически велосипед Liberty


Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...Виж всички продукти


Анкета с продължение...
Какъв автомобил бихте закупили?


  Чист електромобил с литиево-йонни батерии
  Електромобил с удължен пробег
  Обикновен бензинов или дизелов автомобил
Гласове:


Кой уби електрическата кола? (видео)


Календар - събития
Август 2020
Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
      
     
ИКЕМ във Facebook
Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


evi
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
evi
evi
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg

Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.