ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Четвъртък, 16.07.2020 |

Български  English


Проблеми на инфраструктурата на зарядните станции за електромобили
1. НА КАКЪВ ЕТАП Е ТЕХНОЛОГИЧНОТО РАЗВИТИЕ НА ЗАРЯДНИТЕ СТАНЦИИ ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ?

Акумулаторната батерия е основен източник на ел. енергия за задвижване на електромобила и за осигуряване на нормалната работа на всички бордови агрегати и системи на електромобила. Акумулаторната батерия е инсталирана на борда на електромобила и се носи от него. След изчерпване на електрическият заряд на акумулаторната батерия тя трябва да се презареди.

Презареждането на акумулаторната батерия е възстановяване на нейният първоначален електрически заряд и съответно енергийната възможност за експлоатация на лектромобила. Презареждането на акумулаторната батерия на ”чисто” електрическите електромобили, става технологично с ел. ток чрез включване към външен източник на ел. енергия. Всички електромобили са оборудвани с бордови зарядни устройства, които преобразуват входното променливо напрежение от външния източник в съответното за акумулаторната батерия постоянно напрежение.

Между електромобила и външният източник на ел. енергия има техническо средство, наречено зарядна станция, което адаптира електрическите параметри на захранващата ел. мрежа към електрическите параметри на зарядното устройство на електромобила и конструкцията на електрическия контакт предназначен за включване на електромобила за презареждане. /EVCE – electric vehicle charging equipment/.

Презареждането е електрохимичен процес, който продължава определено време. Продължителността и качеството на процеса на презареждане е в пряка зависимост от капацитета на акумулаторната батерия и отдавания към акумулаторната батерия ел заряд/ел. ток/. Ограничително условие за скоростта на презареждане е допустимия максимален ел. ток за съответния вид акумулаторна батерия.

Например:
Акумулаторна батерия с капацитет 200 АЧ, ако има ограничение за тока на зареждане 20% от капацитета, т.е. 40 А, трябва да се презарежда 5 Ч минимум, без отчета на к.п.д. на зарядното устройство, ако ограничението е 100% и повече проценти тогава ограничението за времето на презареждане се лимитира от електропреносната мрежа и зарядното устройство/ преобразувателя на напрежение – променливо в постоянно/. В популярната практика зарядните станции се спесифицират като ниво 1, 2 и 3.

• Зарядните станции ниво 1 и 2 условно се наричат за конвенционален и ускорен заряд.
• Зарядните станции ниво 1 и 2 не са преобразуватели на променливо напрежение в постоянно напрежение.

Тези зарядни станции осигуряват необходимото променливо напрежение за бордовото зарядно устройство на електромобила с максимален товар 15 А за ниво 1 и 3и 2 А за ниво 2.

Ниво 1 са основно предназначени за домашна/ гаражна/ употреба. Ниво 2 сa зарядни станции предназначени за обща употреба, които освен адаптацията на електрическите
параметри на захранващата ел. мрежа към електрическите и конструктивни параметри на електромобила осигуряват и изпълнението на допълнителни функции като:
• отчет на потребяваната ел. енергия и остойностяването й,
• приемане на поръчки за презареждане на електромобили,
• охранителни функции,
• информационни справки за електромобила и състоянието на акумулаторната батерия,
• комуникационен диалог със доставчика на ел. енергия или оператора на зарядните станции и други.

Ниво 2 е подходящо за обществено зареждане, на обществени паркинги с паркоместа оборудвани за целта, паркинги на супермаркети, летища, гари, метростанции, фирмени паркинги и др. подобни.

За ниво 1 и 2 не са необходими инвестиции в електропреносната мрежа. Наличните резерви в електропреносната мрежа могат да осигурят необходимата ел. мощност за захранване на зарядните станции ниво 1 и 2.

прочети целия текст
Виж всички анализи


 
Продукти
Зарядна станция - MAR-CSM-T2

Зарядна станция - MAR-CSM-T2


Ново поколение умна зарядна колонка за ускорен заряд на ЕПС! Проектирана и разработена изцяло в България, съвместно с ИКЕМ! oще ...Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2

Домашна зарядна колонка от серията VAL-HP2


Идеалният избор за ДОМА или ОФИСА! Ускорено зареждане на Електромобил или зареждаем (Plug-in) хибрид! oще ...Електрически велосипед Liberty MaxDrive

Електрически велосипед Liberty MaxDrive


Изследвайте града с елегантност и стил. Eljoy Liberty – интелигентен избор за търсещите комфорт и независимост. oще ...Електрически велосипед Allrounder

Електрически велосипед Allrounder


Най-важното и отличително предимство на Eljoy Allrounder е свободата на избор, която предоставя. oще ...Електрически велосипед Liberty

Електрически велосипед Liberty


Eljoy Liberty е електрически велосипед, създаден с подчертан акцент към хармоничния дизайн и комфорт на каране. oще ...Виж всички продукти


Анкета с продължение...
Какъв автомобил бихте закупили?


  Чист електромобил с литиево-йонни батерии
  Електромобил с удължен пробег
  Обикновен бензинов или дизелов автомобил
Гласове:


Кой уби електрическата кола? (видео)


Календар - събития
Юли 2020
Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
   
 
ИКЕМ във Facebook
Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


evi
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски фонд
за регионално развитие
Инвестираме във вашето бъдеще
evi
evi
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
„Развитие на конкурентоспособността
на българската икономика” 2007-2013
www.opcompetitiveness.bg

Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.